23 / 04 / 2024

Türk inşaat sektörü, 2010 yılının son çeyreğinden umutlu

Türk inşaat sektörü, 2010 yılının son çeyreğinden umutlu

Konut sektöründe Euro Bölgesi'nde yaşanan kriz nedeniyle durgunluk yaşandığını söyleyen Garage İnşaat'ın Başkanı Bülent Bahadır, "Sektörde döviz piyasası belirleyici  oldu



Ancak 2010'un son çeyreğinde faizlerin düşmeye başlaması ile satışlarda yaşanacak hareketlilik, ikinci ve üçüncü çeyrekteki açıkları kapatarak sektörü krizden önceki seviyeye taşıyacak. Avrupalı yatırımcılar uzaklaşsa da Ortadoğulu yatırımcıların varlığını göz ardı edemeyiz" dedi

Global ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen ve Euro Bölgesi'nde yaşanan çalkantılı dönemle Avrupalı gayrimenkul yatırımcısının geri çekilmeye başladığı Türk inşaat sektörü, 2010 yılının son çeyreğinden umutlu.

Sektörde döviz piyasasının belirleyici olduğunu söyleyen Garage İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır, "Euro Bölgesi'nde yaşanan kriz, euro ve doların seyrine bakarak önünü görmeye çalışan yatırımcıların beklemeye geçmesiyle konut sektörünü de kötü etkiledi ve bu nedenle 2009'un sonu ve 2010 yılının ilk çeyreği sektörde durgunluk yaşandı. Yılın son çeyreğinde Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesine bağlı olarak iç piyasada yatırımcılar harekete geçecek. Yurtdışında ise Avrupalı yatırımcılar ne kadar uzaklaşsa da Ortadoğulu yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini göz ardı edemeyiz. Son çeyrekte satışlarda yaşanacak hareketlilik, yılın ikinci ve üçüncü çeyreğindeki açıkları kapatacak. Sektörün bu krizden önceki dönemi yakalamasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kartal'da ofis yapacak

2009 yılında 200 milyon dolarlık 2 yatırımla konut sektörüne adım attıklarını hatırlatan Bahadır, "Sarıgazi'de 252 konutluk Simplicity projemizin yüzde 70'ini, Zekeriyaköy'de 32 konutluk Zekeriyaköy Evleri projemizin de yüzde 35-40'lık bölümünü son 1 yılda sattık. En kötü dönemde satışların büyük bir kısmını gerçekleştirdik" dedi. Bu projeleri Eylül-Ekim ayında tamamlamış olacaklarını kaydeden Bahadır, inşaatların teslimi aşamasında satışların da tamamlanacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Avea'nın Türkiye'deki iki büyük distribütöründen biri olan ve maden işletmeciliğinden bilgisayar güvenlik hizmetlerine farklı alanlarda faaliyet gösteren Garage İnşaat, inşaatta Eylül ayıyla birlikte yeni projelere de başlamaya hazırlanıyor.

Zekeriyaköy, Kilyos, Beylikdüzü ve Kartal'ın değerlenen bölgeler olduğunu söyleyen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun ise Kartal'da bir ofis ve rezidans projesine başlamayı planladıklarını kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin siluetler konusundaki hassasiyetinin bölgenin imar çalışmalarını geciktirdiğini ifade eden Öztorun, "İmar planları yapılır yapılmaz projeye başlayacağız" dedi. Öztorun, Zekeriyaköy'de ikinci bir projeye de başlamayı planladıklarını söyledi.
Nihal Yuvacan/Vatan


Geri Dön