19 / 04 / 2024

Türk inşaat sektörü Brezilya pazarından pay almaya çalışıyor!

Türk inşaat sektörü Brezilya pazarından pay almaya çalışıyor!

Türk inşaat sektörü temsilcilerinin, 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak, Brezilyada alt yapı yatırımlarından pay almaya çalıştığı belirtildi ve Brezilyaa inşaat sektörü, 90 milyar doların üzerine artış gösterdi



 İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Faik Bitlis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın 7nci büyük ekonomisi haline gelen Brezilyanın, 200 milyonluk nüfusu, kişi başına düşen 11 bin doların üzerindeki milli geliri ve her geçen gün büyüyen iç pazarıyla dünya devlerinin merceğinde olduğunu belirtti.

Dünyanın gelişme potansiyeli en yüksek pazarları arasında gösterilen Brezilyanın, Güney Amerikanın yüzölçümü olarak en büyük ve en kalabalık ülkesi olduğunu anlatan Bitlis, 1990lı yıllarda liberal ekonomiye geçen ülkede, iç pazar büyüdüğünü, tüketimin arttığını vurguladı. Bitlis, Brezilyanın 2020 yılında dünyanın en büyük 5inci petrol üreticisi olacağının tahmin edildiğini belirterek, "İnşaat sektörü de en çok gelişen sektörlerin başında geliyor. Brezilyadaki inşaat sektörünün büyüklüğü 2010 yılında 90 milyar doların üzerine artış gösterdi. Sektörde 2,8 milyon kişi istihdam ediliyor" dedi.

Ahmet Faik Bitlis, yapı malzemeleri sektörünün ise 2010 yılında yüzde 12,14 oranında büyüme ile 65 milyar dolara ulaştığını, 2016 yılında bu rakamın 110 milyar dolara çıkacağını söyledi. Ülkedeki Kalkınmayı Hızlandırma Projesi kapsamında, dört yıl içinde ulaşım, enerji ve altyapı projelerine 280 milyar dolar harcanmasının planlandığını anlatan Bitlis, şöyle devam etti:

"Özellikle 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyat Oyunları da Türk inşaat sektörü için Brezilya pazarını cazip kılıyor. Türk inşaat sektörü şimdiden, 2014 yılında Brezilyada yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonasının altyapı yatırımları için harcanacak 2,5 milyar dolardan pay kapmanın planlarını yapıyor.

Türkiye, Brezilyada tribünlere oynayarak kazanacak. Türkiyenin inşaat malzemeleri sektöründe Brezilyaya yaptığı ihracat,
2005-2009 yılları arasında sürekli artış eğiliminde oldu. 2005 yılında 3,28 milyon dolar olan ihracatımız, 2009 yılında 60,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brezilyanın 2009 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ithalatı 8,39 milyar dolar oldu. Bu ithalat rakamında Türkiyenin payı ise 60,9 milyon dolar ve yüzde 0,7 oranıyla oldukça düşük gerçekleşti.

2010 yılında Türkiyeden Brezilyaya ihracat yapan firma sayısının 850 civarında olduğu tahmin ediliyor. İhracat yapan firmalar arasında Türkiyenin en büyüklerinin de yer aldığı dikkati çekiyor." Bitlis, Brezilya pazarı ile ilgilenen firmaların, pazar araştırması
yapmaları, firmalarla yerinde görüşmeleri ve eğer imkanları varsa bir ofis açarak ürünlerinin dağıtımını yapmaları büyük önem taşıdığını kaydetti. Ahmet Faik Bitlis, Türk firmalarının Brezilya pazarında yeterince tanınmadığı için bu ülkede iş yapmak isteyen şirketlerin sabırlı olması ve çabuk pes etmemesi gerektiğini bildirdi.

GÜNEY AMERİKANIN ANAHTARI

Bitlis, çok güçlü bir iç pazara sahip olan Brezilyanın, aynı zamanda Güney Amerikanın anahtarı olduğunu vurguladı. Sau Paulo kentinde 15-19 Mart tarihleri arasında düzenlenen, "Feicon Batımat-Uluslararası Yapı Endüstrisi Fuarı"na katılan Türk inşaat firmaları için büyük önem taşıdığını anlatan Bitlis, fuarda, bu yıl 11 Türk firmasının temsil edildiğini belirtti.

Brezilyadaki potansiyelin Türk firmalarınca mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Bitlis, fuardan eli boş dönmediklerini, Türk firmalarına ilginin büyük olduğunu dile getirdi. Bitlis, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri üyesi İKMİB, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği ile İstanbul Elektrik-Elektronik ve Makina Sanayi Mamulleri İhracatçıları Birliğinin fuarda yer aldığını söyledi.
AA


Geri Dön