28 / 03 / 2024

Türk inşaat şirketleri dünyayı fethetti!

Türk inşaat şirketleri dünyayı fethetti!

Türk inşaat şirketleri 1972'de ilk adımını attığı yurt dışında 30 yıl boyunca 200 milyar dolarlık işlem hacmi yapmıştı. 15 yılda iş yapılan ülke sayısını neredeyse ikiye katlayan Türk firmalar, gelirlerini ise yılda 30 milyar dolara kadar çıkardı.



İNŞAAT sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomiye en çok katkı yapan sektörlerden biri oldu. Türkiye'nin son 15 yıllık atılanında ise lokomotif sektörlerden biri de inşaattı. Türk inşaat şirketleri 15 yıl içinde yurdun her noktasına damgasını vururken dünyanın da parlayan yıldızı oldu.

Türk müteahhitlik hizmetleri ilk kez 1972 yılında Libya ile yurtdışı pazarlara açılırken kırk yıl içinde önemli bir birikim elde etti. 2004'e kadar 73 ülkede faaliyet gösteren Türk firmaları bu yıldan sonra ise büyük bir atılım yaptı. Kısa sürede 40 yeni ülkede Türk inşaat şirketler dev projelere imza atınca 30 yıl boyunca elde edilen proje gelirleri sadece 10 yılda yakalandı. 


İKİNCİ SIRAYA ÇIKTIK 

Türk müteahhitler şu ana dek 113 ülkede üstlenilen 8 bin 830 proje ile 335 milyar dolar işlem hacmine erişti. 2010 yılı itibariyle de dünyadaki ilk 225 yüklenici firma içinde toplam otuz üç Türk firması bulunurken bu sayı 2016 itibariyle 40'ı buldu. Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 2016'da da dünya İkincisi olmayı başardı. Tüm dünyada referans olarak kabul edilen ENR Dergisi tarafından firma sayısına göre hazırlanan listede, Türkiye 9 yıldır dünya ikinciliği konumunu koruyordu. Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlenilen yıllık yeni proje tutan 2012-2013 yıllarında 30 milyar dolar bandına oturmuş durumdayken üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke Katar (yüzde 20.8), Özbekistan (yüzde 8.5), Bahreyn (yüzde 7.8), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 6.3) ve Kuveyt (yüzde 5.9) oldu. 


Türk inşaat firmaları Azerbaycan, Özbekistan, Gana, Etiyopya, Somali gibi ülkelerde onlarca toplu konut ve kentsel dönüşüm işlerine imza atarken Katar, Kuveyt, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerde ise büyük prestijli projelerle adından söz ettirdi. Bunlarından dışında Londra, Moskova, New York, Dubai gibi dünyanın en önemli inşaat projelerinin gerçekleştirildiği şehirlerde de aranan marka olmayı başardı. 


AFRİKA'YA GİDİYORUZ 

Uluslararası inşaat çevreleri, Türkiye'nin yükselişini şu ifadelerle açıkladı: Türkler inşaat alanında çok hızlı büyüdü. Özellikle 2002'den sonra teknolojiyi de üst seviyede kullanan Türkiye, kısa sürede 5 kıtaya ulaştı. Birçok önemli projede yer alan Türk şirketleri, bu referanslarla gücüne güç, ününe ün kattı, opera binası, stadyum, AVM, yat limanı, gökdelenler, kapalı spor salonları ve eğlence merkezleri konusunda Türkiye zirveye çıktı... 


Türkiye'nin inşaat sektöründeki yeni hedefleri de oldukça yüksek. Öncelikli olarak Afrika'da Türkiye'nin adı sık sık duyulacak. Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgedeki birçok ülke, Türk inşaat sektörünü davet etti. Bu yıl itibariyle birçok şirket, bölgede adından söz ettirecek. Hazırlanan bazı özel projeler, uluslararası fuarlarda tanıtılmaya başlanacak. 


DÜNYANIN EN LÜKS STADINI YAPTIK

2018 Dünya Kupası için yeniden yapılan Rus ekibi Krasnodar'ın stadı özellikleri itibariyle'dünyanın en 'lüks stadı' unvanına sahip oldu. Türk firması imzası taşıyan Krasnodar Arena futbolseverlerin sadece maç izlemek için değil, aynı zamanda alışveriş merkezi, restoran, olimpik yüzme havuzu gibi imkanlarından da yararlanabileceği devasa bir tesis olarak tasarlandı. Dünyanın i en lüks stadı unvanını taşıyan Krasnodar i Arena aynı zamanda 5 bin metrekare yüzeye sahip LED medya ekranı ile  görenleri kendisine hayran bırakıyor. 


İNŞAAT BİZDEN SORULUR

TÜRKİYE, dünyanın en önemli stadyumlarına imza atmaya başladı. İstanbul, Konya, Antalya, Kayseri, Bıırsa gibi kentlerdeki muhteşem statlardan sonra Gana'dan Senegal'e, Hollanda'dan Rusya'ya kadar birçok farklı ülkede 21 'i bulan stadyum ve spor tesisi Türkler tarafından inşa edilmeye başlandı. Sadece bu projelerin toplam tutarının 7 milyar doları aştı belirtildi. Özellikle olimpiyat ve dünya kupası gibi dev organizasyonlara hazırlanan ülkeler, türk inşaat şirketlerinin kapısını çaldı. Türk şirketlerinin inşa ettiği stadyumlar arasında en pahalısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı. 


42 FİRMA İLE ŞOV YAPTIK 

2015'te hizmete giren "Bakü Olimpiyat Stadı" tam 640 milyon dolara tamamlandı. 68 bin seyirci kapasiteli stadyum 617 bin metrekarelik alanda inşa edildi. Kazakistan'da 2011 yılında tamamlanan buz pateni stadyumu 9 bin kişi kapasiteli. Dünyanın önde gelen inşaat dergileri, Türkiye'nin bu alanda rakipsiz olduğuna dikkat çekti. 2020 Dünya Kupası kapsamında statlara 3 milyar dolar harcaması beklenen Katar da Türk şirketleriyle anlaştı. Sektörün önde gelen yayınlarından "Engineering News Record" dergisi tarafından Ağustos 2014'de yayımlanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde, 2013 verilerine göre Türkiye, 42 firma ile Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşti.


TÜRKİYE ZİRVEDE 

YILLIK 3 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük kapı, cam ve pencere üreticilerinden biri haline gelen Türkiye, bu alanda 125 bin kişiye istihdam sağladı ve zirveye çıktı. Aynı zamanda kalite ve üretim standartlarıyla sektörel ölçekte Almanya ile rekabette edecek düzeye erişen Türkiye, bu gücünü İstanbul'da düzenlenen Avrasya'nın en büyük Pencere, Cam ve Kapı Fuarı fuarında 112 ülkeye sergiledi. Türkiye, yurt dışından da binlerce kişiye istihdam sağladı. 2002 yılında Türkiye'de çalışan yabancı inşaat işçisi sayısı sadece 40 iken, bugün bu rakam 55 farklı ülkeden 3 bin civarında Bu rakamlar bile Türkiye'nin inşaat alanında dünya markası olduğunun bir başka kanıtı.


Takvim


Geri Dön