24 / 04 / 2024

Türk inşaat şirketleri yeni adres olarak Azerbaycan’ı seçti!

Türk inşaat şirketleri yeni adres olarak Azerbaycan’ı seçti!

Yabancıya gayrimenkul satışını arttırmak isteyen Türk inşaat şirketleri yeni pazar arıyor. Müteahhitlerin Ortadoğu’dan sonraki adresi Azerbaycan oldu. Bu yıl ilk kez Bakü’de düzenlenen Azerbaycan Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı’na 38 şirket katıldı.



TÜRK inşaat şirketleri yabancıya satış için yeni adres olarak Azerbaycan’ı seçti. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Araplara konut satan şirketler pazarı çeşitlendirmek için çalışıyor. Bu amaçla Bakü’de düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı’na 38 Türk inşaat şirketi katıldı. Dün kapılarını açan ve 3 gün sürecek fuarda hem talep toplanacak hem de sıcak satış yapılacak. Türkiye’nin yabancıya mülk satışında henüz yolun başında olduğunu belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, “Türkiye gayrimenkulleri rafa çıkalı 3 yıl oldu. Doğru adımlar atılırsa yılda 3-3.5 milyar dolar olan yabancıya satış rakamını 10 milyar dolara çıkarırız” dedi. 


Türk inşaat şirketleri yeni adres olarak Azerbaycan’ı seçti!


İKİNCİ VATAN ÖNERİSİ

Yabancıya satışın önemli bir ihracat olduğuna dikkat çeken Halisdemir, Türkiye’nin ‘ikinci vatan programı’nı devreye sokmasını önerdi. Halisdemir, “Bize muhtaç olan 3 milyon Suriyeliye kapımızı açtık. Şimdi parası olana da kapımızı açmalı ve burası sizin ikinci vatanınız olsun demeliyiz” diye konuştu.


BÜROKRASİ AZALMALI

Yabancıya satışta bürokrasinin azalması gerektiğine dikkat çeken Önder Halisdemir, oturma izni ev vatandaşlık verilmesinin önemine dikkat çekti. Türk şirketlerin yabancıya satışta yeni adreslere yöneldiğini belirten Halisdemir, “Ortadoğu’ya gittik, şimdi Kafkaslardayız. Bunun yanında batı ülkelerine de yönelmeliyiz. Hem ülke hem de şirketler olarak road showlar yapmalıyız. Biz Ağaoğlu olarak kısa sürede yaşlı evi projeleri için batı ülkelerindeki fonlar ziyarete başlayacağız” diye konuştu. Azerbaycan Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı’na Ataköy sahil projesi ile Kuzu İnşaat da katıldı. Projelerinden Azerilere 20’den fazla ev sattıklarını belirten Kuzu İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu, “Bu yıl ilk Azerbaycan fuarı ama biz potansiyeli çok iyi biliyoruz. Azeriler İstanbul’a gelip konut projelerini inceliyor. Özellikle şehrin merkezinde ve lüks konutlara ilgi gösteriyorlar” dedi.


Hürriyet 




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


On ayda yabancıya 18 bin 567 konut satışı yapan Türk inşaat sektörü, yeni pazarlara yelken açtı. Körfez ülkelerinin öne çıktığı yabancıya satış pazarında son yıllarda kardeş ülke Azerbaycan'nın da yıldızı parladı. Azerbaycanlı 645 yatırımcı Türkiye'den ev satın aldı. Azerbaycan bu rakamla 6'ncı sıraya yerleşti. Bu veriyi fırsat olarak gören Türk gayrimenkul sektörü temsilcileri de bu yıl ilk defa Bakü'de düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Gayrimenkul Emlak ve Yatırım Fuarı RecExpo'ya çıkarma yaptı. Toplam 52 firmayla kapılarını açan fuara, Türkiye'den 38 şirket katıldı. Dün ziyaretçilere açılan ve 3 gün sürecek fuarda hem talep toplanacak hem de sıcak satış yapılacak. 


AZERİ BAKANLAR ZİYARET ETTİ 

Fuara katılan firmalar arasında, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Kuzu Grup, Ege Yapı, İş GYO, Sinpaş GYO, Tekfen Holding, Pana Yapı ve Viatrans bulunuyor. Türk firmalarının stantları Azeri Bakanlar ve üst düzey yetkililer tarafından da ziyaret edildi. Aralarında Azerbaycan Ekonomi ve Endüstri Bakanı Elshan Asadov'un da olduğu çok sayıda siyasetçi, Türk firmalarının stantlarına büyük ilgi gösterdi. Sektör temsilcileri, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nin Azeri yatırımcılar için önemli bir lokasyon olduğunu belirtiyor. 


AZERİLER LÜKSÜ SEVİYOR

Azerbaycan Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'na Ataköy sahil projesi ile katılan Kuzu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu, Azerilere 20'den fazla ev sattıklarını belirtti. Kuzu, "Potansiyeli iyi biliyoruz. Azeriler İstanbul'a gelip konut projelerini inceliyor" dedi. 


YABANCI İLGİSİ ARTIYOR 

Azeri yatırımcıların özellikle şehrin merkezinde olan lüks konutlara ilgi gösterdiğini söyleyen Kuzu, "Gayrimenkul sektöründeki proje çeşitliliği, sektörün dinamik yapısı ve Mütekabiliyet Yasası yabancı yatırımcıların ilgisini ülkemize çekiyor. Yabancıların emlak alımı her geçen gün artıyor. Bu nedenle uluslararası arenalarda projelerimizi yatırımcılara sunuyoruz" diye konuştu. SeaPearl Ataköy'deki ihtişamın yabancıların ilgisini çektiğini anlatan Kuzu, "4.5+1 tipindeki konutlar Azeriler tarafından çok beğenildi" dedi. 


İLGİ ODAĞI OLDUK

Azeri yatırımcıların İstanbul dışında Akdeniz ve Ege sahillerine ilgi gösterdiğini belirten Özen Kuzu, "Azeri alıcıların buluştuğu bu önemli platformda İstanbul'un mega projesi unvanına sahip SeaPearlAtaköy'ü yatırımcıların beğenisine sunduk. Projemiz, Dubai ve Fransa fuarlarının ardından burada da büyük beğeni topladı" diye konuştu. 



Sabah 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türk inşaat şirketleri yabancıya satış için yeni adres olarak Azerbaycan'ı seçti. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Araplara konut satan şirketler pazarı çeşitlendirmek için Bakü'ye çıkarma yaptı. Bu amaçla Bakü'de düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'na aralarında Ağaoğlu, Sinpaş, İş GYO, Kuzu Grup olmak üzere 38 Türk inşaat şirketi katıldı. Dün kapılarını açan ve 3 gün sürecek fuarda hem talep toplanacak hem de sıcak satış yapacak Anadolu'ya açılıyor.


Son 35 yılda İstanbul'da 7 milyon metrekare inşaat yapıp 30 binden fazla konut üreten Ağaoğlu, Anadolu'nun birkaç şehrinde büyük ölçekli projeleri hayata geçirme kararı aldı. Başta yabancıların ilgi gösterdiği kentler olmak üzere Anadolu'nun çeşitli kentlerinde yatırım yapacaklarım açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkam Önder Halisdemir, hedeflerini açıkladı. Halisdemir, "Sadece konut değü, içinde ofis, AVM, okul ve hastanenin de olduğu büyük ölçekli projeler hayata geçireceğiz" dedi.

 YABANCI FONLARLA GÖRÜŞÜYOR 

Yeni yılda Bakırköy, Yeniköy ve Bodrum projelerini vitrine koyacaklarını kaydeden Halisdemir, öz kaynaklarının 400 milyon dolar olduğunu, başta İstanbul'un merkezi lokasyonlarda sahip oldukları araziler olmak üzere önümüzdeki dönemde Anadolu ve yurtdışında proje geliştireceklerini belirtti. 


Anadolu'da birkaç şehrin ortasında, yeni bir çekim merkezi olacak büyük ölçekli projeler hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Önder Halisdemir, şunları söyledi "İnşa edeceğimiz karma projeler hem yeni çekim merkezleri olacak hem de şehrin gelişimine katkı da bulunacak. Yaşlı bakımevi ve hastane benzeri sağlık yatırımları için yeni yılda yabancı fonlarla görüşmeler yapacağız. İstanbul Finans Merkezi projemizde kurumsal satış için Ortadoğu ülkelerindeki yatırımcılarla görüşmelerimiz sürüyor. Bir yandan da gayrimenkul ürünlerinin menkulleştirilmesi için çalışıyoruz. Yalanda sermaye piyasalarına ürünlerimizi sunacağız." 


İKİNCİ VATAN PROGRAMI BAŞLATILSIN 

Türkiye'nin yabancıya mülk satışında henüz yolun başında olduğunu belirten Halisdemir, "Türkiye gayrimenkulleri rafa çıkalı 3 yıl oldu. Doğru adımlar atılırsa yılda 3-3.5 milyar dolar olan yabancıya satış rakamım 10 milyar dolara çıkarırız" dedi.

Yabancıya satışın önemli bir ihracat olduğuna dikkat çeken Halisdemir, Türkiye'nin 'ikinci vatan programı'nı devreye sokmasını önererek, "Bize muhtaç olan 3 milyon Suriyeliye kapımızı açtık. Şimdi parası olana da kapımızı açmalı ve burası sizin ikinci vatanınız olsun demeliyiz" diye konuştu. 


Yabancıya satışta bürokrasinin azalması gerektiğini vurgulayan ve oturma izni ve vatandaşlık verilmesinin önemine dikkat çeken Halisdemir, şu açıklamalarda bulundu: "Londra ve Paris'e göre İstanbul oldukça ucuz kaldı. Londra metrekare fiyatı 40 bin poundu görmüşken İstanbul'da hâlâ 2500-3000 dolardan bahsediyoruz. Hem iç dinamikler hem yabancı ilgisi nedeniyle en az 10-15 yıl daha emlak fiyatlarının yukarıya gideceği bir trendin oluşacağını rahatlıkla söyleyebiliriz." 


Sözcü/ İsmail Şahin



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Bu yıl ilki düzenlenen Azerbaycan Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda İş GYO, Manzara Adalafve İstanbul Finans Merkezi'ni tanıttı. Manzara Adalar'da 1+0 ile 5+1 arasında değişen konut tipleri, ofis ve ticari alanlardan oluşan birimler bulunuyor. Başkent Bakü'de gerçekleşen fuar Ortadoğu, Körfez ve Kafkas ülkelerindeki inşaat sektörünün önemli isimlerini ve marka projelerini Azerbaycan'a tanıtmayı hedefliyor. Azeriler Ocak-Ekim 2015'te 645 konut almışti. 


Zaman



Haber Hürriyet Gazetesi'nin Emlak ekinde şu şekilde yer aldı...


Türk inşaat sektörü yurtdışı pazarında yeni adres arayışına girdi. Hem yabancılara satış yapmak isteyen gayrimenkul şirketleri hem de taahhüt firmaları daha geniş coğrafyaya yayılmak için çalışacak. Yabancıya gayrimenkul satışını arttırmak isteyen şirketler yurtdışı fuarlarına ağırlık verecek. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkeleri vatandaşlarına konut satan şirketler son olarak Azerbaycan'daki fuara katıldı. 17 Aralık'ta Bakü'de kapılarını açan fuara katılan 52 inşaat şirketinin 38'i Türk oldu. 

Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkelerine de ağırlık verilmesini öneren gayrimenkul şirketi temsilcileri öncelikle ülke tanıtımı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 2016 yılının ilk uluslararası gayrimenkul fuarı olan Mıpim'e onlarca şirket katılacak. Fransa'nın Cantıes kentinde 15-18 Mart tarihlerinde gerçekleşecek fuara aralarında İstanbul, Antalya, Balıkesir, Hatay ve Ordu'nun da olduğu 15 şehir tanıtılacak. 

Yurtdışıdan taahhüt işleri yapan inşaat şirketleri de Rusya ile yaşanan gerilim sonrası B planı' hazırlamaya başladı. Turk şirketlerin Rusya'da devam eden 8 milyar dolar büyüklüğünde projesi var ve öncelikli olarak bu işlerin sorunsuz olarak tamamlanması için çalışmalar yapılacak. Ancak Rusya geriliminin uzun sürmesi durumunda mali kayıpların telafisi için yem pazarlara yönelmeler başlayacak. Rusya, Irak ve Libya pazarlarında zorlanan Türk şirketler Güney Amerika ve Sahra Altı Afrika ülkelerine odaklanacak. Türk şirketleri konut, ofis ve alışveriş merkezinin yanı sıra büyük altyapı işlerine de talip olacak. 


Hürriyet Emlak


Geri Dön