25 / 04 / 2024

Türk inşaat şirketlerinin İran'da yarım kalan 7 milyar dolarlık işi var!

Türk inşaat şirketlerinin İran'da yarım kalan 7 milyar dolarlık işi var!

İran'da 150'nin üzerinde Türk yatırımı bulunurken, bunların toplam değeri 3 milyar doları aşıyor. 10'un üzerinde Türk inşaat şirketinin ise, 6-7 milyar doları bulan yarım kalmış alışveriş merkezi, otel, toplu konut ve endüstriyel tesis yatırımı söz konusu



İRAN'la anlaşma, uluslararası  kamuoyunun yanı sıra Türk iş  dünyasında da olumlu yankı buldu. Son 3 yıldır giderek sertleşen ambargo ve yaptırımlar nedeniyle bir süredir dış ticarette sıkıntılar yaşanan İran'a sınır komşusu Türkiye'nin 22 milyar dolar civarında olan yıllık dış ticaret hacminin bu yıl altın ihracatına yönelik kısıtlamalarla birlikte 14 milyar dolarda kalması bekleniyor. İran'da 150'nin üzerinde Türk yatırımı bulunurken, bunların toplam değeri 3 milyar doları aşıyor. 10'un üzerinde Türk inşaat şirketinin ise, 6-7 milyar doları bulan yarım kalmış alışveriş merkezi, otel, toplu konut ve endüstriyel tesis yatırımı söz konusu. Haftasonunda gerçekleşen geçici anlaşma Türk işadamlarının yarım kalan yatırımlarının yeniden başlaması için umut oldu. İranla olan anlaşmanın kalıcı olması durumunda Türkiye'nin ihracatında 2014'te 7-8 milyar doları bulan bir artış beklenirken, ilk yıl içinde yarım kalan inşaat projelerine de yeniden başlanması için şimdiden adımlar atılmaya başlanmış. 


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkam Mehmet Büyükekşi, bu yıl altın dahil İran'a olan ihracatta yüzde 80'i aşan bir kayıp olduğunu belirterek, "İlk etapta bu kaybın kazanılması için çalışılacak" dedi. 150'yi aşkın Türk yatırımı  İRAN'da değeri 3 milyarı aşan 150'nin üzerinde Türk yatırımı bulunuyor, Bunlardan ilk akla gelenler arasında, Taç, Gübretaş, Hayat Kimya ve Borusan'ın demir çelik yatırımı yer alıyor. Ülker de bölgedeki tesislerini ambargo sırasında devretmişti. Turkcell ve TAV ise yatırım kararlarını anlaşmazlıklar nedeniyle hayata geçirememişti. 


Hülya GÜLER /Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön