16 / 04 / 2024

Türk inşaat ve yapı ürünleri Aşkabat'ta sergileniyor

Türk inşaat ve yapı ürünleri Aşkabat'ta sergileniyor

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat Türk inşaat sektörünün katıldığı 'Ashgabad Expo Build' fuarına ev sahipliği yapıyor



Türkmenistan'da 2010 yılının ilk fuarı "Ashgabad Expo Build" ile başkent Aşkabat'taki Sergi Köşkünde açıldı. Meridyen Uluslararası Fuarcılık Şirketi ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odasının ortaklaşa düzenlediğ fuarın
açılış törenine, İnşaat Bakanı Jumageldi Bayramov, Enerji Sanayisi Bakanı Yarmuhammet Orazkuliyev ve İnşaat Malzemeleri Bakanı Yazmurat Hommadov, Türkiye'nin Aşkabad Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Palvan Tagaonov, yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları ve davetliler katıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taganov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un açılış töreni dolaysıyla yolladığı tebrik mesajını okudu. Berdimuhamedov mesajında, Türk şirketlerinin şu ana kadar yüzlerce projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, bu fuar sayesinde ortak çalışmaların potansiyelinin daha da genişleyeceğini ifade etti.

Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı ise kalkınma olan Türkmenistan'a her alanda katkı yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Konuklar daha sonra stantları ziyaret ettiler. Türkmen bakanlar fuarda yer alan ürünleri yakından incelerken, Türkmen iş çevresinde fuara büyük ilgi gösterdi. Stantlarda şirket yetkilileriyle bire-bir görüşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taganov, Türk iş adamlarına kendilerinin de yeni ortaklar bulma konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Fuara toplam 66 şirket katılırken, bunların 64'ünü Türk inşaat ve yapı malzemeleri imal eden şirketler teşkil ediyor. Fuarda Türk şirketleri tarafından üretilen mermer, aydınlatma, elektrik donanımı, ısıtma, yalıtım, çatı sistemleri, havalandırma, alüminyum sanayi, arıtma, pvc, plastik sanayi, mobilya, iç dekorasyon gibi yüzlerce ürün yer alıyor.

Fuara katılan Elginkan Holding temsilcisi Ümit Öztürk, Türkmenistan'ın gelişen inşaat sanayisine dikkat çekerek, bu pazarda yer almak istediklerini söyledi. Öztürk, uzun yıllardır Türkmenistan'daki projelere Türk inşaat şirketleri aracılığıyla ürünlerini sattıklarını da ifade etti.

Fuar 29 Ocak'ta kapanacak.

Meridyen Uluslararası Fuarcılık şirketi, 2009 yılında Türkmenistan'da 'Ashgabad Expo Build', Türk ihraç ürünleri ve Aşkabat Auto salon fuarlarını düzenlemişti. 2010 yılında 'Ashgabad Expo Build' fuarı ile bu yılki fuarlarına start verecek olan Türk şirketi, Ağustos ayında Türk ihraç ürünleri ve yine Aralık ayında Aşkabat Auto salon fuarlarına ev sahipliği yapacak.

Geçen yıl düzenlenen 'Ashgabad Expo Build' fuarına Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Türk ihraç ürünleri fuarına ise Devlet Bakanı Zafer Çağlayan katılmıştı.

Türk müteahhitlik firmalarının Orta Asya bölgesinde en çok proje üstlendiği ülke olan Türkmenistan, önümüzdeki iki yıl içerisinde inşaat sektörüne büyük yatırım yapmayı planlıyor. Ülkede 2010 ve 2011 yıllarında inşaat sektörüne 23,6 milyar dolar yatırım hedefleniyor. Türk şirketleri bugüne kadar bu ülkede 20 milyar dolara yakın projeyi üstlendi.
AA


Geri Dön