26 / 04 / 2024

Türk inşaatçılar ucuz Vietnamlı işçi çalıştırıyor

Türk inşaatçılar ucuz Vietnamlı işçi çalıştırıyor

Türk işçilere aylık ortalama bin 100 dolar işçilik, 300-400 dolar da sigorta masrafı ödeyen Türk inşaat firmaları maliyetleri düşürmenin formülünü buldu. Şirketler Vietnamlı işçileri istihdam



Çin'in ardından dünya inşaat sektöründe ikinci sırada yer alan Türk firmaları işçi maliyetlerini düşürmek için kolları sıvadı. Patronlar, elde ettikleri pazarlarda daha fazla pay almak için nitelikli işçi avına çıktı. Türk işçilerinin toplam maliyetinin bin 500 doları bulması nedeniyle, rota el becerileri yüksek olan Vietnamlı işçilere çevrildi. Rönesans, Enka, Gama, STFA gibi yurtdışında yatırım yapan firmalar Türk işçilerin yanı sıra Vietnamlıları tercih etmeye başladı.

ÖZEL UÇAKLAR KALDIRILIYOR
Türk işçilere aylık ortalama bin 100 dolar işçilik, yaklaşık 300-400 dolar da sigorta masrafı ödeyen yerli firmalar maliyetleri düşürmenin formülünü buldu. Türkiye'nin önde gelen inşaat firmaları, maliyeti en fazla 750 doları bulan yabancı işçilere ağırlık vermeye başladı. Yurtdışında milyar dolarlık işlere imza atan firmalar, Vietnam'dan özel uçaklarla nitelikli personel transfer ediyor. Örneğin, yurtdışında 15 bin kişilik istihdam sağlayan Rönesans Holding'in Libya'daki şantiyesinde bine yakın Vietnamlı çalışıyor.

MUTFAKLARI VE AŞÇILARI ÖZEL
Türk firmaları, Vietnamlıları tercih etmelerini şöyle açıklıyor: "El becerileri yüksek, grup çalışmasına yatkınlar. Disiplinli çalışıyorlar." Vietnamlı işçiler için ayrı bir yaşam alanı yaratılıyor. Prefabrik evlerde her türlü sosyal imkân sağlanırken, aşçılarını da getirebiliyorlar. Türk işçileri ile Vietnam işçilerinin yemekleri ayrı mutfaklarda pişiriliyor.
Sabah/Hazal Ateş


Geri Dön