29 / 03 / 2024

Türk inşaatçıları 285 milyar dolarlık iş aldı!

Türk inşaatçıları 285 milyar dolarlık iş aldı!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, karlı gibi görünen gayrimenkul sektörünün ciddi vergi yükü olduğunu söyledi.



Torun, Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen "İnşaat Sektörünün Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu, Sorunları, Gaziantep Özelinde Sektörün Geleceği ve Alınacak Önlemler" konulu panelin açılışında, dışarıdan bakıldığında çok karlı gibi görünen sektörün durumunun aslında öyle olmadığını belirtti.


Ciddi vergi yüküyle karşı karşıya bulunan sektörün çeşitli sorunları olduğunu ifade eden Torun, "Sektörün 2005'ten 2012'ye kadar karlı olduğu söylenebilir. Sonradan öyle devam etmediği görülüyor. Ciddi vergi yükü var. Son derece adil olmayan bir KDV uygulaması var. Yüzde 18 olan KDV'nin düşürülmesi gerek" dedi.


Kurumsallaşma ve şeffaflaşmanın sektör için önemli olduğunu kaydeden Torun, büyümek isteyen firmaların ise kayıt dışından mutlaka uzak durması gerektiğini vurguladı.


Sektörün risklerine de değinen Torun, "Ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın, insan faktörünü eğitmezsek alacağımız önlemler yetersiz kalacaktır. Eğitimlerin yönlendirilmesi kamu desteğiyle sağlanmalı" diye konuştu.


Türkiye'deki ekonomik gelişmeye paralel olarak inşaat sektörünün de hızlı bir şekilde geliştiğine dikkati çeken Torun, şöyle devam etti:


"Sektörde geçen 10 yıl içerisinde inanılmaz bir hız ve büyüme var. Gayrimenkul sektörü ve yan sanayi; 200 sektöre öncülük eden, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir sektör. Türkiye ekonomisi için önemli bir sektör. Dünyada önemli işlere imza atan Türk inşaatçıları, yaklaşık 285 milyar dolarlık iş aldı."


GTO Başkanı Eyüp Bartık da inşaat sektörünün maliyetleri düşürmesi ve daha da büyümesi gerektiğini söyledi.


Kazanılan deneyimlerin Irak'a, İran'a ve Rusya'ya taşınmasını isteyen Bartık, "Bu ülkelerdeki fırsatları kaçırmamamız lazım. Irak'ta daha fazla olmamız gerekiyor. Bu ülkelerde iş yapmak, kurumsallığı sağladığımızda zor değil. Dünyayı daha çok tanımamız gerekiyor. Biz Ticaret Odası olarak bu tarz etkinlikleri artırmak için her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ da kentsel dönüşüm çalışmalarına özel sektörün daha fazla el atması gerektiğini ifade etti.


Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın da yüksek katlı binalar yapılırken manzara, güneş ve rüzgar hakkının gözetilmesini istedi.


Açılış konuşmalarının ardından GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Neşecan Çekici, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu ve NEF Yapı Marka Kurucusu Erden Timur, sunum yaptı.


AA


Geri Dön