23 / 04 / 2024

Türk kültürüne göre yapılar inşa edilecek!

Türk kültürüne göre yapılar inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve inşaat sektörünün Anayasası olarak adlandırılan yeni imar yönetmeliğinde yeni yapılacak inşaatlarda köklü değişiklikler yapıldı.



Yeni imar yönetmeliğine göre bundan böyle yapılacak inşaatlarla ilgili pek çok düzenleme getirildi. Haziran ayında uygulanması planlanan yeni yönetmenliğin, kentlerde ki kötü görünüm konusunda artsan şikayetler, çarpık kentleşmenin önüne geçebilmek adına yapılacağı duyuruldu. Yeni yönetmenliğin en dikkat çeken yönü ise, stüdyo dairelerin yapılamayacak olması. Yeni inşaatlarda en küçük metrekareli dairenin 28,5 metrekare olması, stüdyo dairelerinde yapılamayacağı anlamına geliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altunay, yeni yönetmenlikle beraber yapılacak olan stüdyo dairelerin Türk örf, adet ve geleneklerine göre yapılacağını vurguladı. Stüdyo dairelerin genellikle amacı dışında kullanıldığını ifade eden Altunay, İç işleri Bakanlığı ve hükümetin olumlu bir adım atarak olumsuz durumların önünü kapattığını söyledi. Yeni stüdyo dairelerde 8 metrekarelik yatak odasının bulundurulması şartı olduğunu aktaran Altunay, “Stüdyo dairelerinin yeni yapılacak olan şeklinde Türk örf, adet ve geleneklerine göre, 8 metrekareden az olmaması kaydıyla kesinlikle yatak odasının bulundurulması gerekiyor. Yani 1+0 olan yapıların yapımı, ruhsatı almayanların imarı iptal oldu ve durduruldu. Bundan sonra yapılacak olan 1+1 daireler bile olsa en az 8 metrekarelik yatak odasının yapılması gerekiyor” diye konuştu.


ESKİ YAPILAR ‘DENETİMLE’ DEVAM EDECEK

Stüdyo daire yapımına Haziran ayında yürürlüğe girecek olan yönetmenlikle birlikte bir daha yapılamayacak. Daha önceden yapılmış olan stüdyo daireler ise değiştirilmeyecek. Eski yapılan dairelerde ise tedbir ve denetim arttırılacak. Emniyet birimleri, otellerden aldıkları müşteri kimlik bilgileri ve diğer bilgileri, günübirlik kiralanan dairelerde de zorunlu hale getirecek. Karara uymayanlara ise ağır yaptırımlar olacak. Eski yapılarla ilgili bilgi veren Başkan Altunay, “Eski yapılanlar aynen devam edecek, yeni yapılması planlanan ve ruhsat almak isteyenlere ruhsat verilmeyecek” dedi.


TERÖR SUÇUNDAN YARGILANACAK

Bu tür kiralama yapanların terör suçundan yargılanacağını ve 5 bin ile 10 bin liradan cezaya çarptırılacağını kaydeden Altunay, şunları kaydetti: “Üzerinde normal denetimler yapılıyor. Emniyet birimlerine bağlı ekipler, otellerde olduğu gibi günübirlik kiralanan yerlerden de kimlik bilgilerini aynı sistemle alacak. Bu tür kiralamalar yapanlar eğer emniyete bu imlikleri ibraz etmezlerse, ilkinde 5 bin lira, ikincisinde 10 bin lira olmak üzere katlanarak artan ceza alacaklar. Amacı dışına kullanılırsa, örneğin terörist, FETÖ terör örgütüne bağlı ya da başka bir sorun yaşanırsa, odayı kiralayan kişi terör suçundan yargılanır. Yani iç işleri Bakanlığımız bu tür kiralama yapanlar, günübirlik kimlik bilgileri dahil her gün emniyete bildirmeleri gerekiyor. Artık stüdyo daireler amacı dışında kullanılamayacak.” 


Hakimiyet


Geri Dön