25 / 04 / 2024

Türk markalarının Rusya'da toplam 367 mağazası var!

Türk markalarının Rusya'da toplam 367 mağazası var!

Rusya'da Colin's, Romano Botta. Ramsey, Koton, Balizza, Gizia, Herry, Avva gibi Türk markalarına ait yüzlerce mağaza var



Colins'ten Adil Işık'a, Gizia'dan Ramsey'e Türk markalarının Rusya'daki hızlı yayılması sürüyor. Erkek giyimde
Rusya'da en çok mağaza Romano Botta'nın. Diğer markalar da art arda mağazalar açarak zincirleşiyor...

TÜRK hazır giyim ve konfeksiyoncularının en gözde pazarı kuşkusuz Rusya. Nitekim halen yurtdışında en çok Türk mağazasının bulunduğu ülke de Rusya. Bir dönemler bavul ticareti yoluyla bu ülkeye mal satan firmaların yerini artık perakende zincirleri almış durumda. Gerçi 2008 ekonomik krizinden sonra bazı firmalar bu ülkedeki mağazaların bir kısmını kapattı. Ancak bugün Rusya'da Colin's, Romano Botta. Ramsey, Koton, Balizza, Gizia, Herry, Avva gibi Türk markalarına ait yüzlerce mağaza var.
Rusya'da en çok mağazası olan Türk şirketi, blucin markası Colin's'in sahibi Eroğlu Holding. Rusya'daki ilk mağa-zasını 1993'te açan holding, şu anda 152 şubeyu ulaşmış durumda. Bu mağazaların 71'i Eroğlu tarafından açılmış. 8 l'i ise franchising sistemiyle hizmete girmiş. Açılışlar planlandığı gibi giderse Colin's'in Rusya zinciri 2010 sonunda 189'a ulaşacak. 21 şehre yayılan Colin's'in Rusya'nın en doğusundaki Yuzhno Sakhalinsk şehrinde bile mağazası var...
Colin's Global Pazarlama ve Satış Direktörü Necati Özdoğan, halen 31 ülkede mağazaları bulunduğunu belirtiyor. Ancak lokomotif pazarın Rusya olduğunu, Moskova başta olmak üzere ülkenin orta ve batı bölgelerinde büyümeye devam edeceklerini vurguluyor.

Rusya'da geniş mağaza ağı oluşturan hazır giyimcilerden biri de Adil Işık. Bayan giyiminde Türkiye'de de önemli bir yere sahip olan markanın, Rusya'daki 19 şehirde toplam 29 mağazası var. Rusya'daki ilk mağazasını 2002'de açan Adil Işık, böylece Türkiye'den sonra en hızlı büyümeyi bu ülkede gerçekleştirmiş oldu.

"GÜVENLİ BİR PAZAR"

Adil Işık, Rusya'daki gümrük, vergi ve bankacılık mevzuatlarının her geçen gün düzeldiğini, bunun da yatırımcılara daha güvenilir bir ortam sağladığını söylüyor. Işık, bu ülkedeki mağaza sayısını 2010 sonunda 35'e, 2013'te ise 110'a çıkarmayı planlıyor.
Damat Tween markalarıyla daha çok Avrupa ülkelerinde mağaza açan Orka Group ise Rusya pazarında sessiz sedasız büyüyor. Damat'm halen bu ülkede 9 mağazası var. Yıl sonuna kadar 5 mağaza daha açılacak. Orka Group Rusya Genel Müdürü Zaur Samedov, ultra lüks tüketimdeki artış nedeniyle bu pazara ağırlık verdiklerini ifade ediyor.
Yine erkek giyim markalarından Ramsey'in sahibi Gürmen Group da Rusları giydiren Türkler arasında dikkat çekiyor. Bu ülkedeki 14 Ramsey mağazasından 4'ünü grubun kendisi açmış. Önümüzdeki kasım ayında St. Petersburg'da da bir mağaza açılacak.

Süvari ise Rusya'ya bağlı özerk cumhuriyetlerden Tataristan'a odaklanmış durumda. Markanın halen 4'ü Kazan'da olmak üzere bu cumhuriyette 6 mağazası var. Süvari, 2 yıl içinde 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

MAĞAZA KİRALARI DÜŞTÜ

Türk hazır giyim perakendecilerinin Rusya'da yayılmalarının en önemli nedenlerinden biri, yeni açılan alışveriş merkezleri. Başta Moskova olmak üzere birçok şehirde kurulan "mega" AVM'ler, Türk perakendeciler tarafından büyük ilgi görüyor. Bir diğer faktör de 2008 yılında başlayan ekonomik krizden sonra ma¬ğaza kiralarının önemli oranda gerilemiş olması. Birkaç yıl öncesine kadar boş dükkan bulmanın mümkün olmadığı Moskova'da, şu anda birçok alışveriş merkezinde uygun kiralara mağaza bulmak mümkün. Moskova'daki alışveriş merkezlerinde mağaza kiraları metrekare bazında yıllık bin ile 3 bin dolar arasında değişiyor.

Moskova'da mağaza açılabilecek alışveriş merkezlerinin başında Mega Khimki, Mega Tyopliy Stan, Mega Belaya Daça, Metropolis, Ohotniy Ryad ve haziran ayında hizmete açılan Vegas geliyor.


Geri Dön