29 / 03 / 2024

Türk mermer sektörü ihracaatta 1.5 milyar doları aştı!

Türk mermer sektörü ihracaatta 1.5 milyar doları aştı!

Ege Mermer ve Doğaltaş Platformu Başkanı Prof. Dr. Çalapkulu, "Türkiyedeki mermer sektörü, tek başına, üstelik ithal malzemeleri az kullanılarak, bu yıl ihracatta 1,5 milyar  doları aştı" dedi



Ege Mermer ve Doğaltaş Platformu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, "Türkiyedeki mermer sektörü, tek başına, üstelikithal malzemeleri az kullanılarak, bu yıl ihracatta 1,5 milyar doları aştı" dedi.

Prof. Dr. Çalapkulu, Bandırma Ticaret Odasında düzenlenen "Mermer ve Doğaltaş Sektörü 2011 Yılı Değerlendirme ve 2012 Yılı Stratejileri" konulu toplantıda, sektörün 2011 yılındaki genel durumu hakkında bilgi verdi.

Mermer sektörü için Balıkesir ve yöresinin önemine dikkati çeken Çalapkulu, şunları kaydetti:

"Balıkesir ilinin, işlenmiş mermer ve dekor amaçlı mermerden mamul ürünler açısından gerek ülke içi satışlar ve gerekse ihracat ile ülkemize döviz kazandırmada çok önemli bir katkısı bulunuyor. Hele hele Marmara Adası, mermere adını 4 bin yıl önce yazdırmış bulunuyor. İlk mermer fabrikasının, Marmara Adasında kurulduğu biliniyor. Marmara mermeri, İstanbulun yanı sıra Türkiyedeki birçok prestij binasının inşasında asırlardır kullanıldı. Günümüzde de yeni konseptlerle, modern bir şekilde yapılan işletmelerde, Marmara ve Mustafakemalpaşa başta olmak üzere çeşitli mermerler, dünyadaki birçok tesislere işlenerek gönderiliyor."

Çalapkulu, ülkenin taşını işleyip döviz kazandırdıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Türkiyedeki mermer sektörü, tek başına, üstelik ithal malzemeleri az kullanılarak, bu yıl ihracatta 1,5 milyar doları aştı. Ülkemizin taşını işleyip, Türkiyeye döviz kazandırıyoruz. Mermerciler, ekmeklerini taştan çıkardığı gibi ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Ülkemiz, şu anda, mobilya ve dekorlu ürünler konusunda İtalya ile yarışmak bir yana, İtalyanları bile kıskandırır duruma gelmiştir."
AA


Geri Dön