18 / 04 / 2024

Türk mobilyası İtalyan ağırlığını kıracak!

Türk mobilyası İtalyan ağırlığını kıracak!

MOSDER Başkanı Doğan: "Mobilyada ihracat hedefinin yüzde 25'ini fuarlar sağlıyor. Fiyatta Çin, tasarımda İtalyan ağırlığını kırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.



Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, "Rusya en çok İtalya ve Çin’le ticaret yapıyor. Bizim de burada pay artırmamız lazım. Fiyatta Çin, tasarımda İtalyan ağırlığını kırmak istiyoruz” dedi.


MOSDER ve Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP), 12-17 Ocak 2016 tarihlerinde düzenlenecek İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) öncesi Moskova EXPO Center’daki Mobilya Fuarı’na katılarak Türk mobilya sektörünün tanıtımına yönelik adımlar attı.


23 Kasım’da başlayan ve 27 Kasım’a kadar devam edecek olan "Moskova Mobilya Fuarı"nın resmi açılışına MOSDER Başkanı İsmail Doğan, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Halit Oral Akbay ve MOSDER yönetim kurulu üyeleri katıldı.


Fuarın açılış töreni öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen MOSDER Başkanı Doğan, TÜYAP ile birlikte Moskova’da katıldıkları etkinliğin İSMOB ve Türkiye açısından önemli bir adım teşkil ettiğini söyledi. Doğan, TÜYAP'la ortak çalışmanın tarihi bir avantaj sağladığını, bu avantajı fırsata çevirmek istediklerini söylerken, “Fuarlarımıza  katılım her yıl yüzde 20 artış gösteriyor. TÜYAP’la sektörel atılımlarımızı daha yukarılara taşıyacağız. 11 yıldır düzenlenen fuarın 12’ncisi TÜYAP’ta olacak” dedi.


Uluslararası fuar tanımına ulaşmak için uluslararası katılımcıların artırılması gerektiğine dikkati çeken Doğan şunları kaydetti:


“MOSDER olarak sektörün yüzde 85’ini temsil ediyoruz. Bu ağırlığın uluslararası marka olması çok önemli. 100 bin katılımcının yüzde 30’unu yabancılar oluşturuyor. Yüzde 10’lar seviyesinde olan yabancı katılımcı oranını yüzde 30’lara çıkarmayı başardık. Biz şimdi 100 bin olan katılımı 120 bine çıkarırken oranı da iki yılda TÜYAP’ın  katkısıyla yüzde 50’ye taşımak istiyoruz. İhracat cirosunda  bu yıl  850 milyon dolarlık hedefi tutturmak önemli. Hemen her fuarda hedefimize ulaştık. 2016 ihracat hedefinin yüzde 25’i fuarlarda gerçekleşiyor.”


- Türkiye çekim merkezi 

Çin ve İtalya’dan sonra Türkiye’nin fuar pazarında 3’üncü sırada olduğunu ve ikinciliğe göz kırptığını hatırlatan Doğan, “Türkiye bu alanda adeta çekim merkezi. İSMOB Fuarı’na uluslararası markaların patronlarını konuşmacı olarak getireceğiz. Fuarda daha öncekilerden farklı olarak ofis mobilyasında pazarın yüzde 80’ine hakim markalar (Nurus, Bürotime, Tuna, Delta, Pierre Cardin) fiziki ortam bakımından taleplerini en iyi şekilde yansıtan temsile sahip olacaklar. Ofis mobilyaları dünyada kendi alanlarında sadece Almanya, Köln’de temsil edilmekte. Genelde mobilya fuarının içerisinde yer almakta. Türkiye’de organize olmuş bir ofis fuarı ise yok. Bu firmalar ilk kez İSMOB’da organize olacaklar” dedi.


Rusya’yı ihracat yaptıkları ülkeler açısından ilk 10’a sokmak istediklerini belirten Doğan, bu ülkenin gerek nüfus gerekse ekonomik krizlere karşı sağlam bir altyapıya sahip olmasının potansiyel fırsat barındırdığını söyledi. Doğan, “Rusya en çok İtalya ve Çin’le ticaret yapıyor. Bizim de burada pay artırmamız lazım. Fiyatta Çin, tasarımda İtalyan ağırlığını kırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


- Üyelerin yüzde 30'u Rusya'ya mal satıyor

2023 yılı hedefi kapsamında belirlenen 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutturulabilmesi için ihracatta kilogram fiyatının 4.5 dolarlara çekilmesi gerektiğini vurgulayan MOSDER Başkanı Doğan, “İnovasyon, tasarım ve ülke tanıtımları hedefe ulaşmamızda vesile olacak. Yıl sonu 2,8 milyar dolarlık ihracat beklentimiz var. Pazarı her yıl yüzde 15 büyütmek istiyoruz. Bu noktada katma değeri yüksek ürünlerde de artış kaydetmemiz önemli. Üyelerimizin yüzde 30’u Rusya’ya mal satıyor. Boydak Grubu, Bellona ve Çilek önemli adımlar attı. Yataş, Doğtaş ve Kelebek de Rusya’yı radarına almış durumda. MOSDER üyelerinin yurt dışında  2 bin 200 marka mağazası mevcut. Rusya’da ise rakamları yukarı taşımak niyetindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.


Doğan, İran’a yönelik uluslararası yaptırımların hafifletilmesine yönelik soruya, “İran ticaretimizde ilk 5 ülke arasında idi. Şu an 10’a düştü. Münasebetlerde gümrüklerin kapanması ve döviz artışları negatif tesir etti. Uluslararası görüşmelerin pozitif yönde gelişmesi ve yaptırımların hafifletilmesi İran’ı ihracatımızda ilk 3 ülke arasına sokacaktır. 2 yıl önce 300 milyon dolar ihracatımızın olduğu İran bizim için önemli bir potansiyel” şeklinde yanıt verdi.


-Asgari ücrette "kardeş payı" yapılmalı

Asgari ücretin artırılmasına yönelik değerlendirmede de bulunan MOSDER Başkanı Doğan, konuya iki yönden bakılması gerektiğini, olumlu ve olumsuz yönleri bulunduğunu hatırlattı.


Markalaşmış, kurumsallaşmış veya sendikal mevzuata tabi firmalarda asgari ücretli çalışan sayısının çok az olduğunu, asıl sorunun kayıt dışında ortaya çıkacağını belirten Doğan şunları söyledi:


“Asgari ücrette yüzde 30’lara yakın bir artış söz konusu. Sektör emek yoğun bir yapıya sahip. Yan sanayi ile birlikte 550 bin kişiye hitap etmekteyiz. İş adamlarımız asgari ücret artışına temkinli yaklaşıyor ama bu bir devlet politikası, devreye bir şekilde girecek. Bizim temennimiz bunun iş adamları ve devlet arasında kardeş payı yapılması. Yük sadece iş adamlarına binmemeli. Aksi halde bu artış, maliyetlere yansırken dolaylı şekilde enflasyona kapı aralamış olacak"


Döviz kurlarındaki hareketliliğe de değinen Doğan, “Mobilya sektörünün ham madde açısından yurt dışına bağımlılığı yüzde 1 seviyelerinde. Ham maddede iç tedarik daha fazla olduğu için  içeride dövize endeksli kullanım var. İthalat yönünden bir etkilenme yaşamıyoruz” dedi.


- Ersözlü: "Sektöre yeni soluk getireceğiz"

TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise Türkiye'nin en büyük fuar merkezine sahip olduklarını söylerken, 20 bin metrekarelik kapalı alan ve 14 salonla önemli etkinliklere imza attıklarını kaydetti.


TÜYAP'ın fuar alanında kendi oteline sahip tek fuar olduğunu belirten Ersözlü, "Türk mobilya sektörünün en büyük meslek kuruluşu MOSDER ile Türk fuarcılık sektörünün en büyük şirketi güçlerini birleştirdi. Amacımız Türk mobilya sektörünü bölgesel güç haline getirmek, sektörü hak ettiği yere oturtmak. Moskova Mobilya Fuarı'nda tanıtım atağına geçerken İSMOB ile de sektöre yeni bir soluk, yeni bir sayfa açıp bu zamana kadarki en iyi fuarı yapmak niyetindeyiz" dedi.


Ersözlü şunları kaydetti:

"İSMOB ile sezonun ilk fuarını düzenlemiş olacağız. Meslekte temel bir kural vardır; İlk olan kazanır. 1 yıldır dünyanın her yanında fuarın pazarlamasını yapıyoruz. Çin'den İtalya'ya, Dubai'den Almanya ve Moskova'ya kadar bu zamana kadar yapılmış fuarlarda yer aldık. Yurt dışı ziyaretçi organizasyonunda çalıştık. Dünyadan en büyük mobilya zincirlerini, alım yapan mağaza gruplarını davet ettik.Yurt dışı ziyaretçi oranını istenen seviyeye getirmek önemli. Fuarda 14 salonu doldururken mobilya ihracatına da doping etkisi yapmak niyetindeyiz."


Ersözlü, "İlk fuarımız mesaj fuarı olacak. Çalışmalarımızda, İstanbul'a 3 saatlik uçuş mesafesindeki bölgede, Avrasya coğrafyasında 1,5 milyarlık nüfusu hedef aldık. Asya-Pasifik ülkelerinden, Güney Amerika'dan, Orta, Kuzey ve Güney Afrika'dan ziyaretçileri fuara bekliyoruz. Gelenler fuarda yeniliklerle karşılaşacak. İSMOB'da bir trend alanı oluşturacağız. Önemli dizayncılar ve konuşmacılar bu alanda olacak. Bir sonraki yılın desen, renk, kumaş ve tasarımları için futurist bir alan yer alacak. Tasarım gününde ünlü İtalyan tasarımcılar bulunacak. Bir başka yenilik; katılımcılara küçük objelerin sunulduğu, yabancıların ülkelerine götürebilecekleri hediyelerin verileceği 'İSMOB Store'. Belli noktalara 'store'ler kurulacak. Türk pazarına girmek isteyenleri düşünerek salonun birisini yabancı ülke katılımcılarına ayıracak olmamız da bir diğer yenilik" diye konuştu.


- Anadolu'da festival rüzgarı esecek

İstanbul dışında 5 şehirde fuar alanı işlettiklerini belirten Ersözlü, TÜYAP ve MOSDER'in Anadolu'daki müşterilere dokunmak için önümüzdeki dönem tüketici fuarları düzenleyerek "Road Show" yenilikler ortaya koyacaklarına dikkati çekti ve özellikle ilkbahar dönemlerinde Bursa, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri başta olmak üzere vatandaşın alım gücüne hitap edeceklerini söyledi. Ersözlü, Anadolu'da markalı mobilyaya talebi artırmayı amaçladıklarını, il ve çevresine hitap edecek, tüketiciye direkt satış yapacak büyük bir dekorasyon AVM'si planladıklarını sözlerine ekledi. 


 Ersözlü fuarcılık pazarına yönelik şunları kaydetti:  

"Dünya fuar pazarında ağırlık Türkiye'den yana kaymaya başlıyor. İstanbul ise pazar payını artırıyor. Çin fuar alanında ilk sırada. Türkiye'nin bu pazardaki payı ise yüzde 1. Önümüzdeki 10 yılda en önemli destinasyon olacağız. Önümüzdeki 5 yılda da yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz. Dünyanın en büyük oyuncuları İstanbul’da ya ofis açtılar ya ortaklık kurdular ya da satın alma yaptılar. Avrupa'nın devleri Türkiye üzerinden diğer coğrafyalara hitap etmek niyetinde." 


- 300'e yakın Rus firmasının katılımını bekliyoruz

TÜYAP Moskova Ofis Müdürü Mikhael Porchomovsky de İSMOB'un Moskova başta olmak üzere bölgede önemli bir tanıtım atağı başlattığına dikkati çekerek, "Türkiye, fuar katılımcılarına fırsatlar sunuyor. Türk Hava Yolları'nın (THY) bölgede uçmadığı yer yok. Ülkeler arası vizesiz geçişler ticarete olumlu yansıyor. İSMOB'a 300'e yakın firmanın katılmasını bekliyoruz. Ruslar 'Mal satmak isteyen ayağıma gelsin' düşüncesine sahip olsa da fuarlar bu düşünceyi yıkacak" yorumunu yaptı.


MOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek de Moskova Mobilya Fuarı'na katılmış olmanın avantaj sağladığını, İSMOB'un bu çıtayı daha yükseğe çekeceğini belirterek, "Çilek Mobilya olarak biz Rusya’da 2 mağaza ve 10'u Moskova'da olmak üzere 20 satış noktasına sahibiz. Fuarlara katılımın firma ve yatırımcılar için önemli olduğu görüşündeyiz" dedi.


 


AA


Geri Dön