19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler 45 ülkede 31 milyar dolarlık 374 proje üstlendi!

Türk müteahhitler 45 ülkede 31 milyar dolarlık 374 proje üstlendi!

İnşaat sektöründeki son dönem gelişmelerin ele alındığı Ocak 2014 analizini yayınladı. TÜRK müteahhitler, 2013 yılında 45 ülkede toplam tutan 31.3 milyar ABD dolarına ulaşan 374 proje üstlendi.



Türkiye Müteahhitler Birliği, Dünya ve Türkiye ekonomisiyle birlikte inşaat sektöründeki son dönem gelişmelerin ele alındığı Ocak 2014 analizini yayınladı. Analizde, "2013'ün ilk yansı dünya ekonomisi ve dış ticaret dengeleri bağlamında 2012'nin çok üzerine çıkılamayan bir genel durgunluk dönemi olmuş, küresel ekonomik aktivite zayıf ve kırılgan seyrini sürdürmüştür. Yılın ikinci yarısı ise siyaset ve ekonomi boyutlanyla oldukça hareketli geçmiştir. Geride bırakılan yıldan 2014'e kalan miras ise dünya genelinde "yavaş tempolu büyüme ve para politikalan kaynaklı belirsizlik", Türkiye özelinde ise 'kaygı' olarak özetlenebilir' denildi. 2013'ün son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4.4 oranında büyümesi ve ilk dokuz aylık büyüme oranının yüzde 4.0'e ulaşması yıllık büyüme oranının yüzde 4.0'ün üzerine çıkabileceği yönünde iyimserliğe neden olduğu vurgulanan raporda "Aralık ayının ikinci haftasında yaşanan yolsuzluk iddialanna dayalı operasyonlann piyasalarda yarattığı çalkantılann durulması ve FED kaynaklı serpintilerden kaynaklanacak olumsuzluklann yönetilebilmesi halinde 2014 yılındaki büyüme performansını belirleyecek temel dinamiklerin kamu harcamaları ile ihracat olması, özel tüketimin büyümeye olan katkısının ve yatırımlar üzerindeki pozitif etkisinin ise 2013'e kıyasla daha zayıf seyretmesi beklenmektedir. 

İhracatı olumlu etkileyebilecek olan iki önemli etken toparlanma süreci paralelinde AB'yejran ile BM arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde İran ve Ortadoğu'ya yapılan ihracatın artması olasılığıdır. Kamu harcamalarını yukarı yönde etkileyebilecek faktörler 2014'ün seçim yılı olması ve finansman temin edilebilmesi koşuluna bağlı olarak gündemdeki mega projelerdir" denildi. 


Bursa Hayat


Geri Dön