19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Afrika'da pazar arıyor!

Türk müteahhitler Afrika'da pazar arıyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği Raporu'na göre, Türk müteahhitler 2014 yılında yurtdışında 23.8 milyar ABD Doları değerinde 285 yeni proje üstlendi.



Irak ve Libya pazarlarındaki daralma 2014'te sektördeki faaliyeti olumsuz yönde etkiledi . Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) İnşaat Sektörü Analiz Raporu Mart 2015'e göre özellikle Libya'da iş yapan Türk müteahhitler ülkede yaşanan 'iç çatışmalardan' şiddetli bir şekilde etkilendi. Rapora göre, yılın son çeyreğinde Rusya ekonomisi kaynaklı risklerin etkilerinin sektörde kısmen hissedilmeye başlandığına işaret edilerek, şu veriler paylaşıldı: "2015 yılının ilk verilerine göre, 2015 Ocak-Mart döneminde Türk müteahhitler 11 ülkede, toplam tutan yaklaşık 2.8 milyar ABD Dolan olan 23 yeni proje üstlenmişlerdir. Bu dönemde en çok iş üstlenilen ilk 5 ülke sırasıyla Cezayir, Rusya, Türkmenistan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan olmuştur" denildi. 




Afrika'da pazar aranıyor 

Raporda 2000'li yılların başında yaklaşık 20 milyon ABD Dolan olarak gerçekleşen ortalama proje bedelinin 2013 yılında 81.4 milyon ABD Dolarına, 2014 yılında ise 83.4 milyon ABD Dolarına yükseldiğine işaret edilerek, şu görüşler paylaşıldı: "2015 ilk çeyrek itibariyle ortalama proje bedeli 120 milyon ABD Dolarını aşmıştır. Ortalama proje bedelindeki söz konusu artış, Türk müteahhitlerin havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğalgazpetrol rafinerileri, otoyol ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli projeleri üstlenmelerinden kaynaklanmaktadır. Aynca, geleneksel pazarlarda nispeten küçük ölçekli projeler üstlenen firmaların yanı sıra yeni pazarlarda, gelişmiş teknik ve finansal kapasiteye sahip fiıınalar büyük ölçekli projeler üstlenmektedir. 2015'te sektörün iş hacminin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki sorunların yanı sıra Rusya ekonomisi kaynaklı risklerin etkisi altında kalmayı sürdüreceği değerlendirilmektedir. Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra-alb Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir." Sahra-altı ülkelerde Çinli müteahhitlerin yoğun etkinliği nedeniyle Türk müteahhitlerin bu coğrafyada işlerinin zor olduğu dile getiriliyor. 



Yeni Mesaj


Geri Dön