28 / 03 / 2024

Türk müteahhitler dünyayı inşa ediyor!

Türk müteahhitler dünyayı inşa ediyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türk müteahhitlerin 114 ülkede yaklaşık 342 milyar dolar ciro yapıldığını söyledi. Zeybekci, yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye’nin bu düzeni oluşturacak ülkelerden biri olacağını dile getirdi.



Türk müteahhitlerin ülke dışında aldıkları işler açısından Çin’in ardından dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatan Bakan Zeybekci, 114 ülkede yaklaşık 342 milyar dolar ciro yapıldığını söyledi


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye’nin bu düzeni oluşturacak ülkelerden biri olacağını söyledi. 


Zeybekci, Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (AYSİAD) 13. kuruluş yıldönümü etkinlikleri ve ödül törenine katıldı. Törende konuşan Zeybekci, dünyanın yeniden kurulduğunu belirterek, “Bu dönemde dünyayı kuran yeni temel, dünyanın haritalarını yeniden çizen kalem  eskisi gibi artık ideolojik değil. Dünya haritasının yeniden çizildiği bu dönemde  Türkiye’nin bir iddiası var. Türkiye’nin iddiası, edilgen değil etken ülke olma gayretidir. Yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye o yeni dünyayı kuran ülkelerden  biri olur” dedi.


Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını anlatan Zeybekci, bugün dünyanın  16’ncı, Avrupa’nın ise 6’ncı büyük ekonomisi haline geldiğini vurguladı.


9 bin proje aldılar


Türk müteahhitlerinin başarılarına değinen Zeybekci, “Türk müteahhitleri bizim kültür coğrafyası dediğimiz coğrafyanın dışına taşmak da dahil olmak üzere dünyanın ikinci büyük grubu haline geldi. 


Özellikle kültür coğrafyası dediğimiz eski Doğu Bloku, Türk cumhuriyetlerinde, Rusya’da, Afrika’nın çöllerinde ve Ortadoğu’da ikinci sıraya ve 114 ülkede 9 binin üzerindeki projede yaklaşık 342 milyar dolar ciro yapar hale geldi” ifadelerini  kullandı.


Zeybekci, Türkiye’nin artık birilerinin koyduğu kurallarla yönetilen bir ülke değil, kural koyan ülke olmak zorunda olduğunu bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Hoca Ahmet Yesevi’nin gönderdiği o önden giden atlılar gibi inşallah şimdi artık Anadolu’dan da başka coğrafyalara gitme zamanı, kültür coğrafyamıza ekonomi aktörlerimizi, ticaret aktörlerimizi, bilim aktörlerimizi, teknoloji, siyasi ve diplomatik aktörlerimizi gönderme zamanı.”


Milliyet 


Geri Dön