25 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Rusya'daki sözleşmelerini iptal ediyor!

Türk müteahhitler Rusya'daki sözleşmelerini iptal ediyor!

Türk müteahhitlik firmalarının 1972 yılından 2014'ün 3.çeyreğine kadar geçen süreçte 55 milyar dolar lıkiş aldığı Rusya pazarında yaşanan ruble krizi firmaları etkilemeye başladı...



Türk müteahhitlik firmalarının 1972 yılından 2014'ün 3.çeyreğine kadar geçen süreçte 55 milyar dolar lıkiş aldığı Rusya pazarında yaşanan ruble krizi firmaları etkilemeye başladı. Bu rakamla Türk taahhüt sektörünün en büyük pazarı haline gelen Rusya'da son 3 yılda ise toplam değeri 12 milyar dolar olan 100'un üzerinde sözleşmenin imzalanırken, halen 8-9 milyar dolarlık projenin devam ettiği ifade ediliyor. Türk müteahhitlik firmaları için çok büyük bir pazar konumuna olan Rusya'da son dönemde firmaların sanki birbirini tartmak için teklif verdiğini dile getiren Yenigün İnşaat Genel Müdürü Fikret Yenigün, "Şu anda müteahhit ruble bazında sözleşme yapmaya yanaşmıyor, işverende dolar bazında anlaşmaya yanaşmıyor. Müteahhitler yüzde 100 rublelik teklif vermek istemiyor" dedi. El sıkıştıktan sonra işveren ya da müteahhit tarafından vazgeçilen birçok sözleşmenin olduğuna da dikkat çeken Fikret Yenigün şunları söyledi: "Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Türk müteahhitliği açısından orada beklentilerin altında bir iş hacmi olacakmış gibi görünüyor." Firma olarak Rusya'da 220 milyon dolarlık bir alışveriş merkezi projesi aldıklarını belirten Yenigün, "Biz projenin yüzde 75'ne geldik. 


Müteahhitlik yapan bir firma olarak Rusya'daki sözleşmemiz Ruble, harcamalarımızda çoğu da Ruble olduğundan piyasadaki zarardan minimum dereceden etkileneceğiz " dedi. Fikret Yenigün, "Ancak Ruble alıp karşılığında dolar ve euro bazında borçlananlar varsa onlar negatif etkileniyor. Fakat kısmen Ruble ve dolar olarak sözleşmelerini yapanlar minimum etkilenirler" diye konuştu. Öte taraftan her ne kadar Ruble olarak anlaşma yapmış olsalar da müteahhitlerin Avrupa'dan gelen inşaat malzemelerini dolar ve euro olarak aldıkları için etkileneceklerini aktaran Yenigün, özellikle işe yeni başlayan firmalarda bu zararın daha fazla olacağını kaydetti. 


Esas hasar ocak ayının ortasında netleşecek Dolar ve ruble dışında Rusya'da yaşanan enflasyon artışının da firmaları etkileyeceğini aktaran Fikret Yenigün, yeni yıl nedeniyle Rusya'nın yavaş yavaş tatil havasma girmeye başladığını belirterek, "Bugüne kadar spekülatif hareketler yaşandı. Ancak esas hasarın ocağın ortasına doğru ortaya çıkacak. Bu durumda işverenlerin bankalarla ve finansman kurumlarıyla anlaşmalarını bilmiyoruz. Ama mutlaka etkileneceklerdir" yorumunu yaptı. 


Dünya


Geri Dön