25 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, Türkmenistan'da 650 yatırım gerçekleştirdi!

Türk müteahhitler, Türkmenistan'da 650 yatırım gerçekleştirdi!

Türk müteahhitlerin, 2009 yılına kadar, Türk Cumhuriyetlerindeki 36 milyar dolar tutarındaki bin 255 projenin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan 18,2 milyar dolarlık 650 yatırımı Türkmenistan'da gerçekleştirdiği bildirildi



Son yıllardaki hızlı gelişimiyle dikkati çeken Türkmenistan’ın, Türk müteahhitlerin Orta Asya’daki en büyük pazarı olduğu bildirildi.  AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, son yıllarda hızlı gelişimiyle müteahhitlerin de gözdesi haline gelen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un liderliğinde kapsamlı bir kalkınma programı uyguluyor.

Ülkenin zengin doğal kaynaklarından elde edilen gelir, ülkeyi bayındır hale getirecek yatırımlara harcanıyor. Türkmenistan, sağlıktan eğitime, sanayiden spora kadar her alanda atılımlarını sürdürüyor.

Ülkenin gelişimine yönelik olarak yapılan bu yatırımlar, yabancı ve özellikle de Türk şirketleri için büyük fırsatlar sunuyor. Çevre ülkelerle işbirliğini artırma politikasını benimseyen Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, bu kapsamda Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor ve ihalelerin konusunda uzman, kaliteli, güvenilir ve projelerini zamanında sonuçlandıran Türk şirketlerine verilmesini destekliyor.

Buna bağlı olarak, halen Türkmenistan’da hayata geçirilen yıllık 3,5-4 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70’i Türk firmaları tarafından inşa ediliyor.

-ORTA ASYA’NIN EN BÜYÜK PAZARI-

Türkmenistan, Türk müteahhitlik firmaları için Orta Asya’daki en büyük pazar olma özelliğini taşıyor. 1980’den 2009 yılına kadar Türk Cumhuriyetlerinden alınan 36 milyar dolar tutarındaki bin 255 projenin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan 18,2 milyar dolarlık 650 proje Türkmenistan’da gerçekleştirildi.

2007 yılında, otoyol, elektrik santrali, doğalgaz çevrim santrali, asfalt tesisi, köprü, çimento fabrikası, havalimanı ve konut inşaatları gibi, 99 adet proje üstlenilerek 3,2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Aynı şekilde, 2008’de 5,3 milyar dolarlık 97 adet proje üstlenerek rekor kırıldı.

Bu arada, inşaat alanında büyük oranda Türk menşeili malzemelerin kullanılması da Türkiye’den yapılan ihracatı artırıyor. Bununla birlikte, piyasada Türk mallarının kalitesi nedeniyle artan talebe bağlı olarak giyim ve gıda sektöründe mal hareketleri de artıyor.

2009 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,2 milyar dolar seviyesine ulaşırken, rakamın bu yıl 2 milyar doları bulması hedefleniyor.

-KAYITLI 400’ÜN ÜZERİNDE TÜRK SERMAYELİ FİRMA BULUNUYOR-

Türkmenistan’da kayıtlı 400’ün üzerinde Türk sermayeli firmanın bulunduğu belirtildi. Türkiye, makine ve teçhizat, inşaat malzemeleri, gıda maddeleri, motorlu taşıtlar, tarım ve tohumculuk ve kimyasal ürünler, bilişim ve telekomünikasyon alanında Türkmenistan için önemli bir tedarikçi konumunda yer alıyor.

Öte yandan, Türkmenistan hükümetinin altyapı yatırımlarına verdiği önem ve ülkenin gelişimi Türk müteahhitleri için önemli iş imkanları yaratıyor. Özellikle, turizm, santral, otoyol, demiryolları başta olmak üzere değişik alanlarda 30 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.

Türkmenistan’ın dünyanın bilinen dördüncü büyük doğalgaz rezervine sahip olmasından dolayı, doğalgaz boru hatlarına ilişkin inşaatlar hükümetin öncelikli projeleri arasında yer alıyor.

Türkmenistan, halen tümünü ya da bir bölümünü ithalat ile sağladığı şeker, süt, et, deri, tavuk ürünleri, un, tütün mamulleri, tekstil ürünleri, makine halıları, giyim eşyası, manto ve ayakkabıyı iç piyasadan karşılamak için bunlarla ilgili sanayiyi geliştirmek durumunda olduğundan, bu alanlar ülkenin önemli yatırım alanları olarak göze çarptığı ifade edildi.

Özellikle pamuklu, yünlü ve ipekli dokuma sanayi ile çeşitli gıda sanayileri, geliştirilme imkanlarına sahip olmasının yanında, tarımsal ürünlerin işlenmesi, organik tarım ve pazarlanmasına yardımcı olan makinelerle, plastik, metal, cam gibi ambalaj sanayilerinde çok ciddi potansiyelin mevcut olduğu kaydedildi.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

Türkmenistan’ı Türkler inşa ediyor
Son yıllardaki inşaatlarıyla dikkat çeken Türkmenistan, Türk müteahhitlerin Orta Asya’daki en büyük pazarı oldu. Türk müteahhitlik firmaları için özel bir önem taşıyan Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetlerde 1980’den 2009 yılına kadar 36 milyar dolar tutarındaki bin 255 proje uygulaması yapılırken bu rakamın yaklaşık yarısını oluşturan 18.2 milyar dolarlık 650 proje Türkmenistan’da gerçekleştirildi.
Ülkede Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un çabalarıyla kalkınma programı uygulanırken Türkiye ile ilişkilere özel bir önem veriliyor. İnşaat ihalelerinin tayin edilmesinde projelerini zamanında sonuçlandıran Türk şirketleri tercih edilirken Türkmenistan’daki yıllık 3.5-4 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70’i Türk firmaları tarafından inşa ediliyor.
Özellikle son 5 yılda Türkmenistan ile ticari faaliyetlerini artıran Türkiye, 2007 yılında, otoyol, elektrik santrali, doğalgaz çevrim santrali, asfalt tesisi, köprü, çimento fabrikası, havalimanı ve konut inşaatları gibi 99 proje üstlenilerek 3.2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Yine aynı şekilde, 2008’de 5.3 milyar dolarlık 97 proje üstlenilirken dikkat çeken bir başka nokta ise, inşaatlarda büyük oranda Türk kökenli malzemelerin kullanılması oldu. İnşaat malzemelerinin bu ülkede tercih edilmesi diğer sektörleri de tetikleyerek Türkiye’den yapılan ihracatı artırdı.
Öte yandan, Türkmenistan hükümetinin altyapı yatırımlarına verdiği önem ve ülkenin gelişimi Türk müteahhitleri için önemli iş imkanları yaratıyor. Özellikle, turizm, santral, otoyol, demiryolları başta olmak üzere değişik alanlarda 30 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.
Türkmenistan’ın dünyanın bilinen dördüncü büyük doğalgaz rezervine sahip olmasından dolayı, doğalgaz boru hatlarına ilişkin inşaatlar hükümetin öncelikli projeleri arasında yer alıyor.


Orta Asya'ya yapılan 36 milyar $'lık yatırımın yarısı Türkmenlere gitti

Türkmenistan'da yıllık 3,5-4 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70'inde Türk firmalarının imzası var. Ülkede Türk firmalarının gerçekleştirdiği proje sayısı 29 yıl içinde 650'yi buldu

SON yıllarda hızlı gelişimiyle müteahhitlerin de gözdesi haline gelen Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un liderliğinde kapsamlı bir kalkınma programı uyguluyor. Ülkenin gelişimine yönelik olarak yapılan yatırımlar, yabancı ve özellikle de Türk şirketleri için büyük fırsatlar sunuyor. Çevre ülkelerle işbirliğini artırma politikasını benimseyen Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, bu kapsamda Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor ve ihalelerin konusunda uzman, kaliteli, güvenilir ve projelerini zamanında sonuçlandıran Türk şirketlerine verilmesini destekliyor. Buna bağlı olarak, halen Türkmenistan'da hayata geçirilen yıllık 3,5-4 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70'i Türk firmaları tarafından inşa ediliyor.

Ticarette hedef 2 milyar dolar
- 1980'DEN 2009'a kadar Türk Cumhuriyetlerinden alınan 36 milyar dolarlık 1.255 projenin yüzde 50'sini oluşturan 18,2 milyar dolarlık 650 proje Türkmenistan'da gerçekleştirildi.  n 2007'DE 99 proje üstlenilerek 3,2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Aynı şekilde, 2008'de 5,3 milyar dolarlık 97 adet proje üstlenerek rekor kırıldı. n 2009'DA iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,2 milyar dolar seviyesine ulaşırken, rakamın bu yıl 2 milyar doları bulması hedefleniyor.

400 Türk sermayeli firma bulunuyor
TÜRKMENİSTAN'DA kayıtlı 400'ün üzerinde Türk sermayeli firmanın bulunduğu belirtildi. Türkiye, makine ve teçhizat, inşaat malzemeleri, gıda maddeleri, motorlu taşıtlar, tarım ve tohumculuk ve kimyasal ürünler, bilişim ve telekomünikasyon alanında Türkmenistan için önemli bir tedarikçi konumunda yer alıyor. Öte yandan, Türkmenistan hükümetinin altyapı yatırımlarına verdiği önem  ve ülkenin gelişimi Türk müteahhitleri için önemli iş imkanları yaratıyor. Özellikle, turizm, santral, otoyol, demiryolları başta olmak üzere değişik alanlarda 30 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.
Akşam

İnşaatçının gözdesi Türkmenistan oldu

Hızlı gelişimiyle dikkati çeken Türkmenistan, Türk müteahhitlerin Orta Asya’daki en büyük pazarı oldu.

Kapsamlı bir kalkınma programı uygulayan Türkmenistan’da hayata geçirilen yıllık 3.5-4 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70’ini Türk firmaları inşa ediyor. Türkmenistan’da 400’ün üzerinde Türk sermayeli firma bulunurken, Türkiye makine ve teçhizat, inşaat malzemeleri, gıda maddeleri alanında önemli bir tedarikçi konumunda yer alıyor.
Star


Geri Dön