29 / 03 / 2024

Türk müteahhitler Türkmenistan'ı inşa ediyor!

 Türk müteahhitler Türkmenistan'ı inşa ediyor!

Türkistan’ın bir ucundan diğer ucuna Türk müteahhitler , başta Türkmenistan olmak üzere, Kırgızistan Kazakistan, Azerbaycan hemen her ülkeye imzasını atıyor



Yüzyıllar önce Orta Asya’dan çıkarak sürekli batıya göçten Türkler, bugün ata yurduna yeniden dönüyor.. Bu kez dönüş, imar etmek, doğalgaz, petrol ve altın gibi kaynaklardan sağlanan ülke gelirlerini kalkınmaya çevirmek için..  

Türkmenistan’ın Hazar denizi kıyısındaki Avaza Turizm bölgesinde Türk iş adamları tarafından inşa edilen otel ve sanatoryum Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Behzat Erten, Kırgızistan’da inşaat sektörünün Türk müteahhitleriyle canlanmaya başladığını söyledi.


35 milyon dolarlık yatırım

Türkmenistan’da  Türk şirketi tarafından 35 milyon dolara inşa edilen otel, mimarisiyle dikkat çekiyor. Otel hakkında bilgi veren Çizgi Mühendislik Şirketi yöneticisi Bülent Özcan, 250 kişi kapasiteli otelin özel bir mimariye sahip olduğunubelirterek, Türkmenistan’ın geleneksel özelliklerini ve motiflerini de yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Dünya s andartlarına uygun olarak 5 yıldızlı otellerin özelliklerini taşıyan, aqua park’ları ve ilginç havuzlarıyla turistlere hizmet verecek olan otel Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığına inşa edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de birkaç defa ziyaret ettiği bu bölgenin inşası ülkede faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleri tarafından yapılıyor. 2007 yılında Türkmenistan yönetimi tarafından turizm bölgesi ilan edilen Avaza bölgesinde bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. 


Manas Üniversitesi 

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Behzat Erten, , Kırgızistan’da inşaat sektörünün, 2010 yılında canlanmaya başladığını, 2012’de de gelişimini hızlandırdığını belirterek, Türk müteahhitlerin, 

Kırgızistan Türkiye Manas

Üniversitesi’nin (KTMÜ) iki fakülte bina inşaatı ile Diyanet Vakfı’nın başlattığı cami inşaatını sürdürdüğünü söyledi. Devlet yatırımlarının yanında özel sektördeki yatırımlara da değinen Erten, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temelini attığı çok fonksiyonlu alışveriş merkezi bina inşaatının halk devrimi nedeniyle bir süreliğine durmasının ardından bir kaç ay önce yeniden inşaatına hız verildiğini ifade etti. Türk müttehitlerin, ülkede konut açığını gidermek üzere yap-sat şeklinde konut yatırımlarının bulunduğunu belirten Erten, “Türk müttehitleri sayesinde, Kırgızistan’da inşaat sektörü büyük bir gelişme kaydediyor” dedi.


AVM ve lüks konutlar

Erten, Türk müttehitlerin inşaat sektöründe şimdilik 100 metrekarelik ve üstü lüks konutlar inşa ettiğini anımsatarak, özellikle Bişkek’te 70-80 metrekarelik sosyal konutlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Erten, bütün bunların Türkiye’deki gibi siteler şeklinde projelendirilerek, Sovyet döneminden kalan Bişkek’in güzel şehir planlamasını bozmadan inşaat sektörüne yatırımın yapılması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Gül’ün 2009’da temelini attığı, Türk müttehitlerin inşa edeceği çok fonksiyonlu Rubypark alışveriş merkezinin inşaatına 7 Nisan 2010’da patlak veren halk olayların ardından zorunlu olarak ara verilirken, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in bu yılın başında Ankara’ya yaptığı resmi ziyaretinin ardından inşaata yeniden başlandı.

Yeni Çağ


Geri Dön