27 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Yunan adalarına talip oldu

Türk müteahhitler Yunan adalarına talip oldu

Alman politikacıların Yunanistan'a adalarını satmasını teklif etmesiyle başlayan tartışmaya Türk müteahhitler de dahil oldu



Türk Müteahhitler, "Adalar keşke satışa çıksa" diyor.

Yunanistan'ın içine düştüğü ekonomik bunalım, özellikle Almanya ile arasında gerilim yaşamasına neden olmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'ın tasarruf programını övmesi ve ardından Başbakan Yorgo Papendreu ile önceki gün görüşmesi gerilimin kısmen de olsa yumuşamasını sağlamıştı. Ancak, iktidar partisi ve koalisyon ortağından bazı isimlerin borçlarını ödeyebilmesi için Yunanistan'a adalarını satmalarını önermeleri gündemdeki sıcaklığını halen koruyor. Son dönemlerde yurtdışında yaptıkları işlerle ses getiren Türk müteahhitleri de bu tartışmaya katılarak Yunan Adalarına talip olabileceklerini açıkladı.

Fransızlar da Midilli'yi borca karşılık almıştı
Yunanistan'a yapılan `ada sat borcundan kurtul' önerisi akıllara Midilli Adası'nı getirdi. Osmanlı Devleti 1900'lü yılların başında iki tüccardan aldığı borcu ödeyemeyince şimdi Yunanistan'ın olan Midilli Adası'na II. Abdülhamit döneminde Fransızlar el koymuştu.

YUNAN ADALARI İÇİN KİM, NE DEMİŞTİ?
KİM DEMİŞTİ: Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Josef Schlarmann. CDU Genç Grup Gençlik Kolu Başkanı Marco Wanderwitz. Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili ve Maliye Uzmanı Frank Schaeffler.
NE DEMİŞLERDİ: Schaeffler, Yunanistan'ın kimsenin yaşamadığı adalarını satması gerektiğini söylemişti. Schlarmann, Yunanistan'ın kimsenin oturmadığı adaları borçlarını karşılamak için satabileceğini ifade ederken, Wanderwitz ise Almanya'nın Yunanistan'a para vermemesi gerektiğini vurgulayarak, adalarını elden çıkarabileceğini ifade etmişti.
KAÇ YUNAN ADASI VAR: Alman Bild gazetesindeki bir habere göre Hamburg kentindeki Vladi Private Islands adlı emlak şirketi bir Yunan adası için 45 milyon euro teklif getirmişti. Gazetede Yunanistan'ın sahip olduğu ada sayısı ise 3 bin 54 olarak belirtilirken, sadece yüzde 87'sinde yaşam olduğu vurgulanmıştı.

HANGİ MÜTEAHHİT NE DİYOR?

İmajı iyi, pazarlaması bu yüzden kolay olur
Ali Ağaoğlu
(Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)
Bodrum'da proje yaptığım için yaklaşık 5 yıldır konuyla ilgileniyorum. Türkiye'nin kıyı şeridinde proje geliştirirken karşılaştığımız en büyük sorun, Türkiye'nin Avrupa'daki imajı. Yunanistan'ın adaları satışa çıkarsa, Türkiye kıyılarına yakın olan adalara talip olabiliriz. Gerçi çoğu Türkiye kıyılarına yakın. Yunanistan'ın imajı düzgün. Yunan adalarında yapılacak bir projenin Avrupalılara ikinci ev olarak pazarlanması çok kolay. Ayrıca turizm tesisleri yapılacak alternatiflere de sıcak bakarız.

Keşke satışa çıksa
Emrullah Turanlı
(Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı)
Keşke satışa çıksa... Bunu ideolojik kimlikle söylemiyorum. Konuya ticari açıdan yaklaşıyorum. Adalar gayrimenkul projesi geliştirmek için çok iyi alanlar. Satışa çıkarılırsa adaları iyi bir incelemek gerekir. Turizm mi, konut mu, sağlık mı, eğitim mi? Hangi tür proje yapılacaksa ona  göre inceleme yapmak gerekiyor. Verilecek imar izni de önemli.

İstanbul dışında proje düşünmüyoruz
Uğur Dumankaya
(Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi)
Burada proje iyi  iş yapar. Ama İstanbul dışında proje yapmaya pek sıcak yaklaşmıyoruz. Gayrimenkul projesi geliştirirken tamamıyla İstanbul'a fokuslandık. Özellikle İstanbul'un Anadolu yakısında kente kimlik kazandıracak projeler geliştirmeye talibiz. Bu alanda oluşan birikim ve enerjimizi Yunanistan'da harcamaya sıcak bakmayız.

Avrupalıları ucuz yazlıkla tanıştırırız
Fikret İnan
(Fi-Yapı Yönetim Kurul Başkanı)
Bunu, Avrupalıları ucuz yazlıkla tanıştırmak için bir fırsat olarak görürüm. Ancak, bu işe kat karşılığı veya hasılat paylaşımıyla girmem. Adanın tamamını satacaklarsa imar sorunları çözmüş olarak yer teslimi yapacak şekilde ihaleye çıkarırlarsa katılırız. Tapusu sağlam ve sorunsuz adalara talibim.

Dükkân izni olursa adalara talibiz
Tamer Özyurt
(Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)
Bizim için önemli olan yaptığımız projelerde ticari üniteler ve dükkanların potansiyeli. Yunan adaları Avrupa'nın çok ciddi alışveriş merkezi olabilir. İyi proje geliştirilirse bol bol cadde tarzı dükkanların yapılacağı projeler düşünebiliriz. Satışa çıkarılacak adaların imar durumu önemli.Ticari imarlı ve düşündüğümüz projeyi yapmamıza izin verirlerse ve adayı satışa çıkarırlarsa alırız.
Tebernüş KİREÇCİ


Geri Dön