18 / 04 / 2024

Türk müteahhitleri 107 ülkede 8 bin 693 adet proje üstlendi!

Türk müteahhitleri 107 ülkede 8 bin 693 adet proje üstlendi!

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu gerçekleşti. Konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı faaliyetlerinden ve yatırımlarından bahsetti.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye ile Azerbaycan arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması hususunda iki ülkenin anlaştığını belirterek, "Şu anda anlaşmanın teknik müzakereleri devam etmektedir." dedi.


Bakan Özlü, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumunun açılışında yaptığı konuşmada, toplantının, üç ülke arasındaki sinerjiyi kullanmak ve sahip olunan potansiyeli harekete geçirmek açısından önemine değindi.


Bakan Özlü, Türkiye'nin Gürcistan ve Azerbaycan ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek konusunda her adımı atmaya hazır ve istekli olduğunu vurguladı.


Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performansa değinen Özlü, dünyada ve ülke çevresinde yaşanan ekonomik ve jeopolitik olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin büyüme performansının sürdüğünü söyledi.


Özlü, büyüme rakamları, ihracat performansları, dış ticaretin açığının gerilemesi gibi verilerden bahsederek, olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin önemli bir performans gösterdiğini bildirdi.


Geçen yıl Azerbaycan ile ikili dış ticaret hacimlerinin önceki yıla göre yüzde 31,3 düşerek 2,4 milyar dolara gerilediğini dile getiren Özlü, ihracatın yüzde 32,3 azalarak 1,2 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 30,2 düşerek 1,1 milyar dolar şeklinde gerçekleştiği bilgisini verdi.


- "TL ve manat ile ticaret artırılmalı"


Özlü, "Dünyadaki konjonktürel değişikliklerden daha az etkilenmek ve ekonomik iş birliğimizi daha da derinleştirmek adına Azerbaycan ile Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması hususunda anlaştığımızın altını çizmek isterim. Şu anda anlaşmanın teknik müzakereleri devam etmektedir. İnşallah en kısa zamanda hayata geçirerek, ikili ticari hacmimizi daha da artırma imkanı elde ederiz." diye konuştu.


Ayrıca yerel paralarla ticaretin gerçekleştirilmesi hususunda da çalışmalara başladıklarını kaydeden Özlü, Türkiye'nin 2016 yılında dış ticaretinin yüzde 6,5'inin TL üzerinden gerçekleştirildiğini, bu oranları daha ilerilerilere taşımak arzusunda olduklarını söyledi.


Özlü, "Bu noktada, Azerbaycanlı kardeşlerimiz ile geçtiğimiz ay teknik heyetlerimiz bir araya geldi ve ticaretin artırılması adına alınması gereken tedbirleri görüştüler. Temennimiz en kısa zamanda TL ve manat ile ticaretin artırılması ve kur kaynaklı dalgalanmalardan iş adamlarımızın korunmasıdır." ifadelerini kullandı.


- "Dış ticaret hacmini artırmak zorundayız"


Geçen yıl Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 2015'e göre yüzde 4,2 artarak 1,3 milyar dolara ulaştığını belirten Özlü, Türkiye'nin, 2009 yılından bu yana Gürcistan'ın ithalat ve ihracatında ilk sıralardaki yerini koruduğunu aktardı.


Özlü, bunda 2008 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşmasının katkısının büyük olduğunu kaydederek, anlaşmanın güncellenmesi yönünde çalışmaların bulunduğundan bahsetti.


Geçen yıl üç ülke arasındaki yaklaşık dış ticaret hacminin 4,2 milyar dolar düzeyine eriştiğini dile getiren Özlü, "Ancak toplam 890 milyar dolar milli gelir, 363 milyar dolar civarında ticaret hacmini ifade eden Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'a bu rakamlar yakışmıyor. En kısa sürede bu rakamları artırmak zorundayız." dedi.


Özlü, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı faaliyetlerine değinerek, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketinden 40'ının Türk olduğunu, Türk müteahhitlerin bugüne kadar 107 farklı ülkede, toplam 322 milyar dolar değerinde 8 bin 693 adet proje üstlendiğini aktardı.


Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Gürcistan'da 4,4 milyar dolar değerinde 203 proje, Azerbaycan'da 11,6 milyar dolarlık 363 projeyi üstlendiğini aktaran Özlü, ancak daha yapılacak çok işlerinin bulunduğunu aktardı.


- Ülkeler arasındaki doğrudan yatırım tutarları


Bakan Özlü, Türkiye'den Gürcistan'a son 12 yılda yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımının 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını, Gürcistan'ın Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının toplamının ise TCMB'ye göre 48 milyon dolar düzeyinde olduğunu söyledi.


Türk firmalarının Azerbaycan'daki yatırımlarının 7,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını, Azerilerin Türkiye'deki yatırımlarının ise 4,7 milyar doları aştığını dile getiren Özlü, özellikle enerji alanında gerçekleştirilen yatırımların stratejik önemi olduğunu vurguladı.


Özlü, Güney Kafkasya'daki bu potansiyelin, gerçekleştirilen iş forumları, ticaret heyetleri ile aktif hale geleceğini, bölgenin dış ticaret hacminin daha üst seviyelere taşınabileceğini aktardı.


Forumda ülkelerin önde gelen yatırımcı ve iş adamlarının bulunduğunu hatırlatan Özlü, toplantının aynı zamanda bölgenin barış, refah ve istikrar havzası haline dönüşmesine de hizmet edeceğini bildirdi.


- "Ortak projeler çok önemli"


Özlü, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın bir araya gelerek üstlendikleri projelerin önemine değinerek, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı projelerinden bahsetti.


"Enerji alanındaki iş birliğimizin yanı sıra ulaştırma alanında da üçlü projelere imza atmaktayız." diyen Özlü, Hazar koridorunun aktif bir şekilde kullanılması ve böylelikle İpek Yolu Orta Koridorunun canlandırılması adına iş birliklerinin süratle devam ettiğini aktardı.


Özlü, iş adamlarına üçlü ilişkilerin derinlik kazanması konusunda yaptıkları katkı nedeniyle teşekkür etti.



AA


Geri Dön