19 / 04 / 2024

Türk müteahhitlerin Rusya'da ne kadar yatırımı var?

Türk müteahhitlerin Rusya'da ne kadar yatırımı var?

Rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybı, Rusya ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeye çalışan Türkiye'de, turizm, inşaat ve ihracat sektörlerini olumsuz yönde etkiledi. İnşaatçılar şu değerlendirmeyi yaptı



Türkiye Müteahhitler Birliğinden konuya ilişkin yapılan değerlendirmede, sektörün ilk defa 1989 yılında giriş yaptığı Rusya'da üstlendiği bin 550'yi aşkın projenin toplam bedelinin yaklaşık 55 milyar dolar olduğu bildirildi. 


Rusya Federasyonu'nun bu tutarla yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 18,6'lık payla lider konumda bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:


"Türk firmaları geçtiğimiz 3 yılda Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 10 milyar doları aşan 100'den fazla proje üstlenmişlerdir. Ayrıca Rusya, Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar, firmaların üstlendikleri inşaat projelerinde gerçekleşen artış trendine bağlı olarak inşaat malzemeleri talebindeki yükseliş nedeniyle ülkemiz ihracatı açısından da önemli bir pazardır. Rusya'ya Batı dünyası tarafından uygulanan yaptırımlar, eş zamanlı olarak petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemeye bağlı olarak Rusya ekonomisindeki gelişmeler ve rublenin hızlı değer kaybı tarafımızca yakından izlenmektedir.


Önümüzdeki dönemde Rusya ekonomisinde yaşanabilecek durgunluk, devam eden yatırım ve projelerde olası gecikmeler dikkate alındığında önemli tehdit oluşturmaktadır. Devam eden işlerde sözleşmelerin firmadan firmaya farklılık arz edecek şekilde kısmen ruble kısmen dolar üzerinden yapılmış olması ve rublenin hızlı düşüşü kaygı vericidir. Diğer taraftan rublede yüksek faiz artışıyla sağlanamayan istikrarın sermaye kontrolü getirilerek sağlanmaya çalışılacak olması olasılığı, bir başka risk unsuru olarak bazı piyasa uzmanlarınca dillendirilmektedir."




Geri Dön