19 / 04 / 2024

Türk şirketi Uganda'ya fabrika kuracak!

Türk şirketi Uganda'ya fabrika kuracak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uganda ziyareti kapsamında Türkiye ile Uganda arasında diplomatik, askeri, eğitim, turizm, spor, enerji gibi alanlarda önemli anlaşma ve mutabakat muhtıraları imzalandı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika gezisinin ilk durağı olan Uganda'da iki ülke arasında diplomatik, askeri, savunma, eğitim, turizm, spor, enerji gibi alanlarda anlaşma ve mutabakat muhtıraları imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni huzurunda; iki ülke  arasında diplomatik pasaport hamilleri için 'Vizelerin Karşılıklı Kaldırılması Anlaşması' Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Uganda İçişleri Bakanı Rose Akol Okullu tarafından imzalandı.


HANGİ ANLAŞMALAR VAR?


'Turizm Alanındaki İşbirliği Anlaşması'na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Uganda Turizm, Vahşi Hayat ve Tarihi Eserler Bakanı Maria Lubega Mutagamba imza attı. Türkiye ile Uganda arasında 'Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması'nı Ekonomi Bakanı Zeybekci ile Uganda Savunma Bakanı C.W.C.B. Kiyonga, 'Askeri Mutabakat Muhtırası'nı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Uganda Savunma Bakanı Kiyonga, 'Hidrokarbon, Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine ilişkin Mutabakat Muhtırası'nı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Uganda Enerji ve Mineral Kalkınma Bakanı Irene Muloni, 'Yükseköğretim Kurulu ve Uganda Cumhuriyeti Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Spor Bakanlığı Yükseköğretim Alanında İşbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı'nı Başbakan Yardımcısı Kaynak ile Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa imzaladı.


Türk şirketi fabrika kuracak


Museveni, Türk yatırımcıların Uganda'ya yatırım yapmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirterek Uganda'daki Endüstriyel Park'ta bir Türk şirketinin fabrika kuracak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Kenya ile ticaret 144.5 milyon $ 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarına kadar devam edecek Doğu Afrika ülkelerinden Uganda ve Kenya ziyaretlerinin, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ticarete katkı sağlaması bekleniyor. TÜİK verilerine göre, Doğu Afrika'nın en büyük ekonomisi konumundaki Kenya ile Türkiye arasındaki dış ticarette Türkiye lehine bir durum söz konusu olsa da toplam dış ticaret hacmi 144,5 milyon dolar seviyelerinde seyrediyor. Bu tutarın 131,3 milyon dolarlık kısmını ihracat, 13,2 milyon dolarlık kısmını ise ithalat oluşturuyor.



Akşam








Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Yaklaşık 130 Türk iş adamıyla Uganda'ya çıkarma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkele serbest ticaret anlaşlası teklif etti


Kampala'da düzenlenen Türkiye-Uganda İş Forumu'nda Ugandalı iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uganda'nın ekonomik hedeflerini destekliyorum. Uganda ile paylaşabileceğimiz tecrübelerimiz var. Uganda'nın 2020 yılında orta konuma gelme hedefini destekliyoruz" dedi.

RAYLI SİSTEM KURALIM

OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: Türk girişimciler Uganda'da çalışamalar yapabilir. Raylı sistemler konusunda Uganda'ya el atılmış değil. Metro sistemleri de aynı şekilde. Uganda'yı Doğu Afrika'daki sıradan ülkeler arasında görmüyoruz. Uganda ile Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalamalıyız. Türkiye, sömürgeci geçmişi olmayan bir ülkedir ve biz Afrika'yı samimi olarak seviyoruz.

6 MİLYAR DOLAR YATIRIM

“Dünyanın en başarılı müteahhitlerimiz bugün burada” diyen Erdoğan, “Uganda ile Türkiye arasındaki yüksek gümrük vergileri karşılıklı olarak azaltılmalı. Uganda'ya ilgi duyacak Türk yatırımcılara kolaylık sağlayacak düzenlemeleri kısa zamanda hayata geçirebilirsek çabuk netice alırız. Afrika'daki en önemli uluslararası havayolları arasına giren Türk Hava Yolları, Afrika'da 48 noktaya şu anda sefer düzenliyor. Ekonomik ve insani ilişkilerin geliştirilmesine çok ciddi katkı sağlıyor” diye konuştu. Türkiye'nin kıtadaki toplam yatırımlarının 6 milyar doları bulduğunu ifade eden Erdoğan, “Financial Times'ın raporuna göre Afrika'daki doğrudan yatırımlar arasında en fazla istihdamı Türk yatırımları sağlıyor” dedi.



Yeni Şafak


Geri Dön