18 / 04 / 2024

Türk şirketleri Asya'da güneş santrali kuracak!

Türk şirketleri Asya'da güneş santrali kuracak!

Türk enerji şirketleri, güneşte yurtdışına açılıyor. İstanbul merkezli Seul Enerji Hindistan'da, Integreen ise Azerbaycan ve Kazakistan'da yatırıma hazırlanıyor..




Yenilenebilir enerjide ABD, Çin ve Alman firmaların küresel rekabeti Türkiye'ye taşınırken, Türk firmaları da uluslararası firmalardan öğrendikleri deneyimi dünyaya satmaya başladı. Güneş enerjisi için yabancılarla ortaklık yapan Türk firmalar, yurtdışında yeni pazar arayışına girdi. Türk enerji şirketlerinin hedefinde ise Hindistan ve Orta Asya var. Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden China Sunergy ile 2013'te Tuzla'da bir fabrika kuran Türk şirket Seul Enerji Yatırım, Hindistan'da önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. İstanbul merkezli Seul Enerji'nin ülkede yapacağı güneş enerjisi yatırımının ise 20 MW olacağı kaydediliyor. Güneş enerjisinde yurtdışında arayışa giren ikinci şirket ise Integreen. 


HEDEF ORTA ASYA 

Escort Teknoloji Yatırım şirketine ait Integreen Yenilenebilir Enerji Sistemleri'nin Genel Müdürü Ömer Özkan, "Güneş enerjisi için Türkiye'de önemli projelere imza attık. Şu anda Türkiye'de kurulu toplam güneş enerjisi santralleri gücünün yüzde 10'una sahibiz" dedi. Özkan, "Isparta'da 1.75 MW'lık güneş santralini tamamladık. Bu şu ana kadar Türkiye'de yapılan en büyük projeydi. Şimdi de Denizli'de 5 MW'lık bir projeyi hazırlıyoruz. Bununla kendi rekorumuzu kıracağız. Kazanılan deneyimlerimizi yurtdışına açmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu. Önceliklerinin Orta Asya ve Ortadoğu olduğunu dile getiren Özkan, "Azerbaycan ve Kazakistan'da arayışımız var. Katar'da da proje geliştirme niyetindeyiz" dedi. 


ALMAN IBC, SATIN ALMAYLA GELDİ

Türk şirketleri yurtdışında proje avına çıkarken, yabancı firmaların da Türkiye'deki işbirlikleri devam ediyor. Fotovoltaik sistemlerde dünyanın en büyük üreticilerinden olan IBC Solar, Türkiye'de faaliyet gösteren KosiFrankensolar'ı satın alarak Türkiye'de proje ve ticari faaliyetlerini artırma kararı aldı. IBC Solar CFO'su Jörg Eggersdorfer, "Türk ortaklarımızın franchise ağı, IBC Solar ile çalışmaktan büyük fayda sağlayacak" dedi. 


Sabah


Geri Dön