19 / 04 / 2024

Türk şirketleri nükleerden 21 milyar liralık iş bekliyor!

Türk şirketleri nükleerden 21 milyar liralık iş bekliyor!

Türk sanayicisi, Rusya’nın Türkiye’de yapacağı nükleer santralden sonra, diğer ülkelerdeki Rus santrallerindeki işlere de talip oldu.



Türk sanayicisi, Rusya’nın Türkiye’de yapacağı nükleer santralden sonra, diğer ülkelerdeki Rus santrallerindeki işlere de talip oldu.


Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “7 milyar dolarlık iş yapabiliriz, firmalarımız bu konuda hazır olabilirlerse. Rusya santral yapıyor ama birçok parçasını da başka ülkelere de yapıyor. Niye Türkiye bu tedarikçilerden biri olmasın? Dünyada yapılacak 100’ün üzerinde santral var. Milet olarak organize olamamak, disiplin içerisinde iş yapamamak gibi zaafımız var, onu yenmemiz lazım” dedi.


Nükleer enerji ile ilgili Rusya’ya bir ziyaret yaptıklarını anlatan Özdebir, uçak krizinden sonra ertelenen gezinin yeni yapıldığını kaydetti. Türkiye’de yapılması planlanan santrallerinin hep birinin maliyetinin 20 milyar dolar olduğunu söyleyen Özdebir, “Bir nükleer santral dediğimiz zaman bunun maliyetinin üçte birinden fazlası sadece akreditasyon masrafları. Diğer kısmın yüzde 50’sini biz yapabiliriz. 7 milyar dolarlık iş yapabiliriz, firmalarımız bu konuda hazır olabilirlerse. Rusya santral yapıyor ama birçok parçasını  da başka ülkelere de yapıyor. Niye Türkiye bu tedarikçilerden biri olmasın? Dünyada yapılacak 100’ün üzerinde santral var. Rahatlıkla yan sanayi hizmeti verebiliriz. Santral için kablodan dikenli tele kadar malzeme var. Eğitim ve sertifikayı veren organizasyonu kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 


En az 150 firma


Nükleer inşaatlarında sertifikalandırmanın önemine dikkati çeken Özdebir, “Santralde kalın inşaat demirleri kullanıyorlar. O boyda üretilebilmesi mümkün değil. Bunları ekleyen özel manşonlar var. Ostim’de en az 150 firma bunu yapabilir. Eğitim ve sertifikayı veren organizasyonu kurmaya çalışıyoruz. Bu kuruluşlarla işbirliği yapacağız. Çalışmaların içinde TSE de var. Radyasyonla ilgili bilgi sahibi olmak lazım. 3 santral yapılırsa 21 milyar dolarını yapabiliriz” dedi. 


Milliyet


Geri Dön