18 / 04 / 2024

Türk tasarımcıdan portatif sığınaklar!

Türk tasarımcıdan portatif sığınaklar!

Türk tasarımcı Hakan Gürsu’nun kurduğu Designnobis firması, doğal afetlerden etkilenenler için portatif sığınaklar üretmeye başladı. Dış etkenlere karşı korunaklı sığanaklar afetzedelere umut olacak. İşte ayrıntılar...



Türk tasarımcı Hakan Gürsu’nun kurucusu olduğu Designnobis firması, portatif sığınaklar tasarladı. Daha önce ‘Uluslararası Tasarım Oscarları’nda 7 ödül birden kazanan firma, yeni projesiyle doğal afetlerden etkilenen insanlara taşınabilir barınaklar sağlamayı hedefliyor. Gürsu, bu fikrin çıkış noktası olarak Türkiye’de meydana gelen depremler sonrası yaşanan konut eksikliğini gösteriyor. Depremde evlerini kaybeden depremzedelere umut olacak portatif sığınakların önemini vurgulayan Türk tasarımcı, ‘Birçok kişi doğal afetlerden sonra evsiz kalıyor. Bu insanlar, karmaşık yapılar yerine daha kolay kurulabilen ve sağlam barınaklara ihtiyaç duyuyor. Bu yenilikçi sığınaklar felaket sonrasında hızlı bir konaklama sunuyor’ dedi. Dünyada 2013 yılında doğal afetler yüzünden 22 milyon kişinin evsiz kaldığı belirtilirken, bu oran savaşların neden olduğu barınma eksikliğinin üç katı olarak gösteriliyor. 


Bir aileye yuva


Gürsu’nun tasarladığı portatif sığınakların tavanı fiberglas maddeden meydana gelirken, zemini ise alüminyumdan oluşuyor. Zemin ile tavanı birbirine bağlayan duvarlarda ise tüm hava koşullarına dayanıklı, ısı ve hava geçirmeyen birçok farklı katmandan oluşan kapitone kumaş kullanılıyor. Katlanabilir şekilde tasarlanan sığınaklar, anne, baba ve iki çocuğun rahatlıkla yaşayabileceği bir alan sunuyor. Sığınakların kapılarında kullanılan fiberglas madde de geleneksel çadırlara oranla daha güvenilir bir yapı oluşturuyor. Kısmen açık çatı tasarımı doğal ışık ve havalandırmanın yanı sıra temiz içme suyu sağlamak için kullanılabilir olmasıyla öne çıkarak tasarımı tamamlıyor. 


Milliyet





Geri Dön