25 / 04 / 2024

Türk Telekom, KKTC'ye 2. dijital köprüyü kurdu!

Türk Telekom, KKTC'ye 2. dijital köprüyü kurdu!

Türk Telekom, Güney Kıbrıs'ın tüm engellemelerine rağmen talebi karşılamak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 2. dijital köprüyü kurdu



Türk Telekom (TT), Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni denizaltı ve karasal fiber iletişim köprüsüyle birbirine bağlayacak. 1994 yılında Mersin üzerinden kurulan ilk fiber kablonun kapasitesinin yetersiz kalması ile kurulan yeni fiber optik hat, KKTC'nin artan ses, internet ve veri trafiğini karşılarken yüksek hızlarda erişiminin önünü açacak. TT, ikinci köprüyü Hatay üzerinden kurarak Suriye ve Lübnan gibi ülkelere de alternatif erişim olanağı sunacak. Karasal ve denizaltı fiber optik hattının açılışı için KKTC'de düzenlenen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'TURCYOS 2' projesinin Türkiye ile KKTC arasındaki iletişim ağını güçlendireceğini ifade etti. Bir turizm ve eğitim adası olan KKTC'nin iletişim altyapılarının tamamlanmasıyla bir bilişim adası haline geleceğini belirten Yıldırım, son bir yılda Türkiye'de veri kullanımının 17 kat arttığını, önümüzdeki 5 yılda 66 kat artacağını kaydetti.

E-DEVLET KAPISINI DA AÇACAK

Bakan Binali Yıldırım, KKTC'nin e-devlet altyapısını oluşturmak için de çalışmalara başlandığını belirtti. 7 ayda kurulan ve toplam 10 milyon dolar yatırılan TURCYOS II Projesi kapsamında Gazimağusa (İskele) ve Hatay (Samandağ) arasında 213 kilometrelik denizaltı fiber optik kablo tesisi gerçekleştirildi.


Komşu ülkeler de kullanacak

Gazimağusa-Hatay arasında çekilen yeni denizaltı fiber optik hattı ile KKTC'nin yeni nesil iletişim hizmetlerine hızla erişmesi sağlanacak. Ayrıca artan ses, internet ve data trafiği de Türk Telekom fiber altyapısı üzerinden karşılanacak. TURCYOS II olarak isimlendirilen yeni fiber optik hat aynı zamanda, Güney ve Güneydoğu illerinin ihtiyaç duyduğu alternatif güzergâhı oluşturacak ve üzerine eklenecek dağıtım ünitesi ile Doğu Akdeniz'e sahili olan ülkelerle bağlantı sağlayacak.
Sabah


Geri Dön