26 / 04 / 2024

Turkeybuild Fuarı inşaat malzemesi üreticilerini buluşturacak!

Turkeybuild Fuarı inşaat malzemesi üreticilerini buluşturacak!

Nurlu Yol projesi ve durmayan altyapı yatırımları ile inşaat sektörünün odağındaki Kazakistan'ın konuk ülke olduğu Turkeybuild Fuarı bu yıl rekor katılıma ulaştı.



TÜYAP'ın 14 salonu, yapı sektöründen 1250 firma tarafından dolduruldu. Geçen yıl 1150 firma fuara katdım göstermişti. Bu yıl rekora imza atıp 100 bin metrekarelik bölümün tamamını kullanacak olan Turkeybuüd'e 42 ülkeden alım heyeti gelecek. 21 Nisan'da başlayıp 25 Nisan'a kadar sürecek fuara Türkiye'nin 63 ilinden de alım heyeti gelecek. Bu yü fuara rekor ilgi olmasında, konuk ülkenin Kazakistan olması da etkili olmuş. Neden? 


YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer'in verdiği bilgilere göre, ana neden farklı krizlerle işlerin kesildiği bölgede 'ayrışan' Kazakistan'daki istikrar ve sürdürülebilirlik... Kazakistan'ın gelirleri petrol, doğalgaz ve pamuktan. Tamamen kendi gelirleri ile yatırım yapan ülkede, dış finansmana bağımlık bulunmuyor. Bu istikrar sayesinde dev altyapı yatırımları hiç ara verilmeden devam ediyor. Hangi altyapı yatırımları bunlar? Başer anlatıyor: "Ülke 'Nurlu Yol', adlı yeni bir ekonomi politikası izliyor. Kazakistan'da inşaat harcamalarında büyümenin hızlanacağı, 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüyeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolara ulaşılacağı öngörülüyor. Ülkede konut ihtiyacı yüksek ve konut üretimi bu ihtiyacı karşılamaktan henüz uzak. 20112020 yüları arasında uygulanacak olan Konut ve Donanımları Modernizasyon ve Yenileme Programı ile kamu mevcut konutları iyileştirmeyi ve yeni sosyal konutlar üretmeyi hedefliyor. 2010 yılında başlatılan Endüstriyel Yenilikçi Kalkınma Programı ile imalat sanayiinde yeni yatırımlar ve hiç üretilmeyen 265 üründe üretim hedefleniyor. Sanayi binaları ve kompleksleri inşaatları öne çıkacak. Program 7 milyar dolar tuta4rında 800 projeyi kapsıyor. Ulaştırma Altyapısı Entegrasyon ve Geliştirme programı kapsamında 2020 yılına kadar 25 milyar dolarlık ulaştırma projesi tamamlanacak. 2015 yılında 13,5 milyar dolarlık yeni proje paketi açıklanacak." 




6.9 milyar dolar ihracat fırsatı 


Kazakistan'da alımların büyük bölümü kamu tarafından onaylanıyor. YEM Fuarcılık, ülkeden Ulusal Girişimciler Odası ve Kazakistan Müteahhitler Birliği Başkanı'nı da fuara davet etmiş. Kazakistan'ın inşaat işleri, öyle bir fırsat yaratıyor ki sektör Turkeybuüd sonrası Haziran ayında da Kazakistan'a giderek Kazbuild Fuarı'na katılacak. 



Kazakistan'da Türk firmalarının inşaat malzeleleri yatırımlarında da ciddi bir artış olduğu belirtiliyor. 

Zira ülke, son dönemde dev pazarını yeni yatırım çekmek için kullanma stratejisi üe yatırım yapanlara büyük alım kolaylıkları sağlıyor. Kazakistan'ın 17 milyonluk nüfusuna karşılık 216 milyar dolarlık milli geliri bulunuyor. Kişi başı gelirin 12.530 dolar olduğu ülke, 2014'te yüzde 4,1 büyüdü ve 80,5 milyar dolarlık ihracata karşılık, 46 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Enerji ihracatına bağlı olarak yüksek dış ticaret fazlası veren ve önemli bir fon birikimine sahip olan bir ülke olan Kazakistan, enerji gelirleri üe oluşan kamu fonlarını büyük ölçüde altyapı yatırımları için kullanıyor. İnşaat sektörünün yüzde 4,2 oranında büyüdüğü Kazakistan, 2014'te inşaata 15,17 müyar dolar harcadı ve 6,9 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithal etti. Hızla büyüyüp gelişen Kazakistan Türk inşaat sektörü bakımından çok ciddi bir potansiyel taşıyor. 


Dünya


Geri Dön