18 / 04 / 2024

Türkiye, 2013 yılında 8.5 milyon genç turisti ağırladı!

Türkiye, 2013 yılında 8.5 milyon genç turisti ağırladı!

Turizmcinin hedefi tatilde 500 avro harcayan gençler Türkiye, 2013 yılında 8.5 milyon genç turisti ağırladı. Dünyada 320 milyar dolar gelir bırakan genç turistler, Türkiye'de ortalama 500 avronun üzerinde harcama yaptı.



Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Gençlik Turizmi 2015 Raporu'nu açıkladı. 

2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmayı hedefleyen Türkiye, dünyada sayıları 300 milyonu bulan ve 320 müyar dolarlık gelir bırakan genç turistleri çekmek için kolları sıvadı. 

TÜRSAB tarafından hazırlanan rapora göre, 2013 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde yaşları 7 ile 27 arasında bulunan genç turistin sayısı 8.5 milyona ulaştı. Bununla birlikte yurt içi seyahatlerin de yüzde 25'ini gençler gerçekleştirdi. Gerek yerli, gerek yabancı turistlerde gençlerin yüzde 75'lik kısmı 500 avronun üzerinde harcama yaptı. 


TÜRSAB'm Gençlik Turizmi 2015 Raporu'nda yer alan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, dünyada 1 milyar kişiyi aşan turistlerin yüzde 20'sini gençler oluşturuyor. Yaklaşık 200 milyon genç, eğlenmek, dinlenmek, öğrenmek ve keşfetmek için seyahate çıkarken, bu sayının 6 yıl sonra 100 milyon kişi daha artarak 300 milyonu, yaptıkları harcamanın ise 320 milyar doları aşması bekleniyor. 


Genç turistlerin ülke ekonomilerine yaptıkları katkının bu denli büyük olması Türkiye başta olmak üzere birçok ülke gençleri kendilerine çekmek için kolları sıvadı. 


Gençleri Türkiye'ye çekmek için tesisleşmenin büyük önem taşıdığına işaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, diğer yandan gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmaların bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmemelerinin önemli olduğunu söyledi. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptıkları kaçak ve yetersiz işler sebebiyle her yıl binlerce genç ve ebeveynler sıkıntı yaşarken, ülkenin turizm imajının da kötü etkilendiğine işaret eden Ulusoy, bunlara yönelik olarak denetim faaliyetlerinin artırılması gerektiğini belirtti. 


OKUL GEZİLERİ DE TURİZM KAPSAMINA ALINMALI 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, gençlere yönelik kampların, okul gezileri gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmaların ve faaliyetlerin turizm kapsamına sokulmamasmın sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Gelişmeler doluluk oranını etkiledi 


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) açıklamasına göre, Ortadoğu'daki kanşıklıklar, Türkiye genelinde yaşanan toplumsal olaylar gibi gelişmeler Türk turizmine fatura çıkarmaya devam ediyor. Özellikle geçen ay Kobani'deki olayları protesto eylemlerinin otellere zararı 13 milyon avroyu aşarken, Türkiye genelinde otel doluluklan da olumsuz etkilendi. Veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in Ekim 2014 Ülke Performans Raporu'na göre, İsrail de Avrupa pazarına dahil olarak gösterilirken, Ekim 2014 döneminde, tüm Avrupa ülkelerindeki en düşük doluluk oranlan sıralamasında yüzde 57,5 ile ilk sırada İsrail yer aldı. 


Bu sıralamada yüzde 63,8 ile Türkiye ikinci sırada geldi. Ekim ayında Türkiye açısından sevindiren bir gelişme ise ortalama günlük satılan oda bedelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artış yaşanması oldu. Bu bedel 115,2 avrodan 118,6 avroya yükseldi. 

Türkiye Gazetesi


Geri Dön