28 / 03 / 2024

Türkiye 2023'te mavi bayraklı plaj sayısında 1'inci olacak!

Türkiye 2023'te mavi bayraklı plaj sayısında 1'inci olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 48 şehre 150 çöp toplama aracı ve 7 bin 500 çöp konteynerinin aracılığıyla düzenlenen törende, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'a rahmet diledi.



Bu törenin, İller Bankasının çevre duyarlılığı ve sosyal sorumluluk bilincinin gereği olduğunu belirten Güllüce, programa katılanlara teşekkür etti. Güllüce, "Tabii milletvekillerimiz, ben buradan bakarken uyuyan olmadığı için ayrıca tebrik ediyorum. Çünkü sabahın altısında çıkıp da bu saatte burada olmak kolay bir şey değil" ifadelerini kullandı.


İller Bankasının kurulduğu tarihten bu yana birçok hizmette bulunduğuna işaret eden Güllüce, İlbank'ın Türkiye'de birçok esere imza attığını ve altyapı konusunda da dünyada sayılı kurumlardan olduğunu söyledi.


Türkiye'nin çevre konusunda geldiği noktayı rakamlarla anlatan Güllüce, 2002'de belediye nüfusunun yüzde 35'ine atık su arıtma hizmeti verilirken, bugün nüfusun yüzde 77'sinin bu hizmetten faydalandığını kaydetti. Güllüce, 2023'te bu rakamın yüzde 100'e ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, bunun stratejik planını yaptıklarını bildirdi.


Gölbaşı'ndaki Çevre Referans Laboratuvarı'ndaki faaliyetlere değinen Güllüce, ayrıca arıtma tesislerindeki elektrik giderlerinin yüzde 50'sini karşıladıklarına işaret etti. Güllüce, "Buna rağmen arıtmaların kullanılmadığı, daha doğrusu kapatıldığı şeklinde şikayetler alıyoruz. Sayın Valilerimizden bu konuda hassas davranmalarını özellikle istirham ediyorum" dedi.


Artık patlayan çöp yığınlarının da bulunmadığını anlatan Güllüce, 2002'de 15 olan düzenli depolama tesisi sayısını 79'a çıkardıklarını ifade etti. Yaklaşık 47 milyon kişinin düzenli depolamadan yararlandığını belirten Güllüce, 2023'te katı atık düzenli depolama tesislerinin, nüfusun tamamına ulaşacağını söyledi.


İklim değişikliğiyle ilgili iddialı çalışmaları bulunduğunu dile getiren Güllüce, "Ödül almış bir Bakanlığız, ülkeyiz. Paris'te kasımda yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'nde de çok ciddi söyleyeceklerimiz var. En son bir hafta önce, yerli olsun, Türkiye'nin de sesi duyulsun diye birçok ülkenin katılımıyla Safranbolu İklim Değişikliği Deklarasyonu yayınladık. Dünyada artık sözü olan bir ülke olduğumuzu anlatmaya ve ispat etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.


Bakan Güllüce, Türkiye'nin mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsü olduğunu, 2023'te birinci sıraya yükselmeyi hedeflediklerini bildirdi. 


Baca gazı emisyonlarını online kontrol ettiklerini aktaran Güllüce, gürültü haritalarının hazırlanmasına ilişkin de bilgi verdi.


-"Millet arkamızda oldukça bu projeler para etmeyecektir"

"Bugünkü ortam adama böyle rahat ve huzurlu konuşma vermiyor" diyen Güllüce, şunları kaydetti:


"Bizler Anadolu platosunun kaybettiği 2-3 asrı, ıskalanan 200-300 seneyi, bir an evvel arayı kapatmak için çabalayan bir kadronun, partinin mensuplarıyız. Daha hızlı koşalım, daha fazla hizmet edelim ve son yüz yılı ağıtlarla dolu milletimiz... Bu cümleyi tekrarlıyorum, son yüz yılımız, ağıtlar, acılar, yoksulluklar, mağlubiyetler, katliamlar, soykırıma uğramışlıklıkların yüzyılıdır. Hep bu toprakların çocukları, bu coğrafyanın insanları bunlarla muhatap olmuşlardır. Gülmemişlerdir, ekonomik bakımdan perişan edilmişlerdir. Son 50-60 yılda yok darbelerdir, yok sağcılık solculuktur, Aleviliktir Sünniliktir, Türklüktür Kürtlüktür meseleleriyle patinaj yaptırılmıştır ülkemize."


Güllüce, son 12 yıldır 78 milyonu kardeş bilen bir anlayışla hareket ettiklerini belirterek, "Kaybettiğimiz zamanı hızla telafi etmek için çabalayan, 'Artık bu millet gülmeli, zengin olmalı, işsizimiz aşsızımız olmamalı, kavgamız, terör olmamalı, kimse etnik yapısı, inancı, mezhebi, kıyafetinden hor görülmemeli' diyen bir görüşle hareket ediyoruz" dedi.


Bunu engellemeye çalışan projelerin yürütüldüğüne dikkati çeken Güllüce, "Biz diyoruz ki millet arkamızda oldukça bu projeler para etmeyecektir. Milletimizin başı sağ olsun" görüşünü bildirdi.


-"1 Mayıs'ı hem bahar bayramı hem temizlik bayramına çevirelim"

İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu da 150 çöp toplama aracı ve araç başına 50 konteyneri il özel idarelerine teslim edeceklerini belirterek, bu yatırımın maliyetinin 30 milyon lira olduğunu belirtti.


Yardım ve hibelerinin artarak devam edeceğini dile getiren Dedeoğlu, modern bir Türkiye'nin kurulması ve sürdürülmesine, çevreye duyarlı yapının oluşturulmasına katkılarının süreceğini kaydetti.


Daha sonra Bakan Güllüce, Dedeoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ile müsteşar yardımcıları, il temsilcilerine araçların anahtarlarını teslim etti. Tören kurdelesinin kesilmesinin ardından Güllüce, "1 Mayıs'a kadar herkes hazırlığını yapsın. 1 Mayıs gününü hem bahar bayramı hem temizlik bayramına çevirelim" diye konuştu.


Güllüce, çöp toplama aracının şoför mahallinde basın mensuplarına poz da verdi. 


AA


Geri Dön