25 / 04 / 2024

Türkiye, Arap yatırımcılar için çok iyi bir pazar!

Türkiye, Arap yatırımcılar için çok iyi bir pazar!

Ticari Hayat Gazetesi'nin köşe yazarı Mehmet Göktürk köşesinde " Arap yatırımcılar! " başlıklı yazısına yer verdi. İşte " Arap yatırımcılar! " başlıklı yazısının devamı...



TÜRKİYE çeşitli sebeplerle kendi ülkesinde yatırım yapamayan Arap yatırımcılar için çok iyi bir pazar olma pozisyonunu sürdürüyor. Yatırımların çoğunlukla konuta yapıldığı fabrika ve diğer alanlara yatırımlarda ise bir hız kazanılamadığı bildiriliyor. 


Bir yandan yerli yatırımcılar çeşitli teşviklerle yatırıma yöneltilirken, diğer yandan yabancı yatırımcıların iştahlarını kabartacak programlar yapılıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının bu konularla ilgili çalışmaları belli bir hızda devam ediyor. 


Buna ilave olarak özellikle emlak konusunda uzman olanların yaptıkları çalışmalar da göz dolduruyor. 

Bütün bu çağrılara uyarak Türkiye'de emlak yatırımı yapan Araplar, resmi rakamlara göre 2015 yılı toplamında 10 bin 863 gayrimenkul, almışlar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2015 yılında ülkemizi tercih eden yabancı yatırımcıların başında 4 bin 228 konut satışıyla Irak, 2 bin 704 Suudi Arabistan, 2 bin 130 Kuveyt, 427 Libya, 332 Birleşik Arap Emirlikleri, 277 Katar, 318 Mısır, 243 Ürdün ve 231 konut satışı ile Yemen gelmektedir. Arap yatırımcılar gayrimenkul satın alırken en çok, istanbul, Bursa ve Yalova illerini tercih ediyor. Rusya ile son aylarda bozulan ilişkiler öncesinde, Ruslar Kasım-Aralık aylarında 286 adet gayrimenkul satın almış. 


Bu rakamlara bakınca Arap yatırımcıların dikkatini çekecek bir kampanyanın şimdiye kadar oluşturulamadığı anlaşılıyor. Halbuki hazırlanacak olan çeşitli televizyon reklamlarının Arap televizyonlarında gösterilmesi başta olmak üzere, Arap ülkelerinde fuar ve diğer tanıtım olanaklarıyla bir büyük kampanya düzenlenebilir. 


Konuştuğumuz bazı Arap asıllı turizmciler de yatırım konusunda Arap iş adamlarının dikkatlerini çekmek üzere bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyorlar. Orta ve dar gelirli Arapların dahi Türkiye'de yatırım konusunda bilgilendirilmesi halinde yatırım yapabileceğine dikkat çekiyorlar. 


Irak ve Suriyeli iş adamlarının bir çoğunun Türkiye'de ikamet etmelerine rağmen halen bir ciddi iş yatırımı için karar vermemiş olmaları manidardır. Bunların iş tecrübeleri, piyasa tecrübeleri ve sermayeleri Türk ekonomisinin hızlanmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü buralardan Türkiye'ye gelen yaklaşık 3 milyon göçmenin bir bölümünün Türkiye'de sürdürebileceği bir mesleği vardır. Memleketinde işi-gücü olanların benzeri işi buralarda yapmasının hiçbir mahsuru da yoktur. Türk meslektaşları hangi şartlara ve kurallara uyuyorsa, aynısına uymak şartıyla çalışmalarının, üretime katkıda bulunmalarının hiçbir zararı olmaz. 

Arap yatırımcıların daha ziyade İstanbul'u tercih etmeleri, muhtemelen tanınmışlıktandır. Diğer illerin de kendilerini tanıtmalarında büyük fayda vardır. İnternet sitelerinin Türkçe, İngilizce'nin yanı sıra Arapça olması da bir avantaj sağlayabilecektir. Tanıtım için hazırlanan bütün malzemelerde Arapça'nın da kullanılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü Arapların özellikle Avrupalı ülkelere yatırım yapmak üzere araştırma yaptıkları biliniyor. Yetkili ve ilgililerin Arapların yatırım planlarını değiştirecek hamleler yapması gereklidir. 



Ticari Hayat


Geri Dön