19 / 04 / 2024

Türkiye çevre dostu yeşil bina sertifikalarında 10. sıraya girdi!

Türkiye çevre dostu yeşil bina sertifikalarında 10. sıraya girdi!

Amerikan Yeşil Bina Konseyi USGBC’nin 150 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında Türkiye ilk 10’a girmeyi başardı.



Toplam 2.95 milyon metrekarelik sertifikalandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı ve toplam 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile Türkiye, ABD hariç tüm dünya ülkeleri arasında 9. sırada yerini aldı.



Türkiye’nin gelişen gayrimenkul pazarındaki çevre dostu eğilimi dünya sahnesi taşıyarak yabancı yatırımcıların da ilgisini çekmesini sağlayacak olan bu veri, yeşil bina konusunda çalışan profesyonel kesimler için de bir fırsat doğuruyor.


Türkiye’deki sertifikalandırılmış alanların yaklaşık yüzde 70’ine imza atan Altensis’in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı; sonucun sevindirici olduğunu , ancak Türkiye gibi gayrimenkul sektöründe büyüyen ve bu konuda tüm dünyadan farklılaşmak isteyen bir ülkenin yeşil sertifikalı proje sayısının çok daha fazla olması gerektiğini belirtti. Ilıcalı, yılda 1 milyonun üzerinde konutun satıldığı, her sene markalı birçok yeni konut ve ticari bina projesinin başladığı, deprem riski sebebiyle senelik bina arzının gelişmiş ülkelere oranla çok daha yüksek olduğu ülkemizde yeşil bina sayısının ivmelenerek artacağını kaydetti.



USBGC sıralamasında Kanada 26.63 milyon metrekare, Çin 21.97 milyon metrekare, Hindistan 13.24 milyon metrekare, Brezilya 5.22 milyon metrekare, Kore 4.81 milyon metrekare, Almanya 4.01 milyon metrekare, Tayvan 3.84 milyon metrekare, Arap Emirlikleri 3.13 milyon metrekare sertifikalandırılmış alan ile Türkiye’nin önünde yer aldılar.


Söz konusu sıralamaya dikkat çeken Emre ILICALI, 2.95 milyon metrekare sertifikalı yeşil alana sahip olduğu belirtilen Türkiye için mevcut alanı ikiye katlamanın sıralamada ilk 5’e yerleşmeye yeterli olacağını, bunun da biraz daha farkındalığı artırmak ve yeşil dönüşüm ile mümkün olduğunu açıkladı.


Yeni Akit


Geri Dön