18 / 04 / 2024

Türkiye Darfur'a 150 yataklı hastane yaptı!

Türkiye Darfur'a 150 yataklı hastane yaptı!

Dünyanın dört bir yanına yardım eli uzatan Türkiye, Darfur'a hastane yaptı. Dünyanın gündemine bomba gibi düşen dramların yaşandığı Nyala'ya inşa edilen 150 yataklı hastane, Sudan'da tedavisi mümkün olmayan pek çok hastalığa derman olacak...




Dünyanın dört bir yanına yardım eli uzatan Türkiye, Darfur'a hastane yaptı. Dünyanın gündemine bomba gibi düşen dramların yaşandığı Nyala'ya inşa edilen 150 yataklı hastane, Sudan'da tedavisi mümkün olmayan pek çok hastalığa derman olacak. Cuma günkü açılışı Başbakan Yardımcısı İşler ve Bakan Müezzinoğlu gerçekleştirecek.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2006 yılındaki Sudan ziyaretinde Darfur bölgesine de geçerek iç savaş nedeniyle evsiz kalan binlerce insanın sıkıntısını yerinde görmüştü. Katliamlarla dünyaya adını duyuran bölgeyi ziyaret eden ilk lider olan Erdoğan, Darfur'daki dramı dünya gündemine getirirken, Nyala'ya büyük ve modern bir hastane yapılması talimatını da vermişti. 


TÜRK DOKTORLARA EMANET


Talimatın ardından TİKA, gerekli hazırlıkları yaptı. Hastanenin temelini, o dönem Devlet Bakanı olan Faruk Çelik attı. Nyala'daki hastane, 150 yataklı olarak inşa edildi. Hastane, bölgenin tek ihtisas hastanesi olma özelliğini taşıyor. Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda bulunuyor. 11 bin metrekare kapalı alana sahip hastanede, 31 poliklinik odasında hizmet verilecek. 

Darfur'da ve hatta Sudan'da bile tedavisi yapılamayan pek çok hastalığa bu hastaneden şifa dağıtılacağı kaydedildi. Darfur'daki hastanede Türkiye'den giden doktorlar görev yapacak. Hastane aynı zamanda Sudanlı doktorların yetişmesine de katkı sağlayacak. 


TİKA'NIN BİR GURUR GÜNÜ DAHA


Bölgedeki insanların umudu olan hastane, 28 Şubat Cuma günü hizmete girecek. Açılış için, TİKA'dan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Sudan'a gidiyor. İki bakan ve TİKA yetkilileri, Sudanlı yöneticilerle birlikte hastaneyi açacak.  


 

Hakkı Kurban/Akşam


Geri Dön