29 / 03 / 2024

Türkiye demiryolunda yatırımın merkezi oluyor!

Türkiye demiryolunda yatırımın merkezi oluyor!

Türkiye’nin raylı sistem yatırım projeleri, YHT projelerinin ihtiyaçları, 1 Mayıs 2013’te demiryolu taşımacılığının özel sektöre açılmasıyla birlikte çok sayıda lojistik şirketinin vagon siparişlerine başlaması sektörün yolunu açtı...



Türkiye demiryolu sanayinde üretim üssü olmaya doğru hızla ilerliyor. Türkiye’nin raylı sistem yatırım projeleri, YHT projelerinin ihtiyaçları, 1 Mayıs 2013’te demiryolu taşımacılığının özel sektöre açılmasıyla birlikte çok sayıda lojistik şirketinin vagon siparişlerine başlaması sektörün yolunu açtı. Yetkililere göre önümüzdeki 10 yılda 50 bin vagon ve 1000 lokomotife ihtiyaç olacak. Tüm bu ihtiyaçları karşılamak için mevcut fabrikalar kapasite artırıyor, yeni üretim tesisleri kuruluyor. 


Üretim Anadolu'ya yayılıyor 


Son yıllarda demiryolu sanayinde üretim amaçlı çok sayıda yeni şirket kuruldu. Sektöre hızlı giren Kardemir, yüksek hızlı tren setleri üretebilecek teknolojiye ulaştı. Sakarya, Ankara, Konya ve Afyon’da yüksek hızlı tren hatlarında travers üreten fabrikalar kuruldu. Erzincan’da kurulan ray bağlantı elemanları fabrikası üretimin büyük kısmını ihraç ediyor. Yurtdışından temin edilen tekerlek takımlarının üretilmesi için Makine Kimya Endüstrisi ile işbirliğine gidildi. Çankırı’da hızlı tren makaslarını üretmek üzere özel sektör işbirliğinde Vedemsaş kuruldu. Sivas’ta hızlı tren, ağır demiryolu ve metro hatlarına travers ve diğer beton ürünlerini üretecek olan Sitaş kuruldu. Ağır ticari araçlara hava süspansiyon körüğü üreten Aktaş Holding, raylı sistemlere yönelik de körük üretimine başladı. Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreten Durmazlar Makine, 5 yıl içinde ihracata başlamayı hedefl iyor. Tren koltuğu üretimine başlayan Gramer, bu ürünlerin toplam üretimdeki payını yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyor. Vagon üreticisi Savasaş da yurtdışındaki ihalelerde yer almak için yeni projeler üretiyor. 


Özel sektörün demiryolunda kendi lokomotifl eri ile yük taşımasını sağlayacak Türkiye Demiryolu Ulaştırması’nın Serbestleştrilmesi Hakkındaki Kanun’nun 1 Mayıs 2013’te yürürlüğe girdi. Demiryolu Düzenleme Kurumu özel sektör işbirliğinde mevzuat çalışmalarını sürdürüyor. Mevzuatların tamamlanmasıyla 2015’te özel sektör temsilcileri demiryolunda işletmeci olarak kendi lokomotifl eriyle yükünü taşıyabilecek. Şimdiden çok sayıda firma demiryoluna girerek vagon siparişi vermeye başladı. Artan talep vagon sanayisini de hızla geliştiriyor. Demiryolu Taşımacılığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Öz, Vako, Rayvag, Esray, Askay, RC Mühendislik gibi firmaların vagon üretimine başladığını söyledi. Önümüzdeki 10 yılda 50 bin vagon ve bin lokomotife ihtiyaç olduğunu belirten Öz, “Artık kamu ve özel sektör rekabete girdi. Bu da maliyetleri düşürdü. Yabancı firmalar Türkiye’de vagon ve lokomotif üretmek için görüşmelere geldi. ABD’den Avrupa’dan ve İran gibi ülkelerden Türkiye’ye gelip üretim yapmak isteyen firmalar var. Alstom, Bombardier ve Simens gibi dünya devleri de Türkiye’de ortak arayışını sürdürüyor. ABD'li The Greenbrier vagon fabrikası kurmak istiyor. Türkiye demiryolu teknolojilerinde 3-4 yıl gibi kısa bir sürede üs olmaya doğru hızla ilerliyor” dedi.


Dünya Gazetesi 


Geri Dön