29 / 03 / 2024

Türkiye, emlak sektöründe yabancı yatımcıların 7. tercihi!

Türkiye, emlak sektöründe yabancı yatımcıların 7. tercihi!

Emlak Sektörü Yabancı Yatrrımcılar Birliği (AFIRE) araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların 2011 yılında öncelikli olarak yönelecekleri emlak pazarı ABD. Gelişen piyasalarda ise ilk sırada Brezilya var



Emlak Sektörü Yabancı Yatrrımcılar Birliği (AFIRE) araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların 2011 yılında öncelikli olarak yönelecekleri emlak pazarı ABD. Gelişen piyasalarda ise ilk sırada Brezilya var. Türkiye, Polonya'nın ardından yedine sırada yer alıyor

Emlak Sektörü Yabancı Yatırımcılar Birliği (AFIRE) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, yabancı emlak yatırımcılarının öncelikli tercih ettiği pazar ABD. Araştırmaya katıların sahip olduğu küresel emlak değeri 627 milyar dolara ulaşırken, bu hacmin 265 milyar doları ABD'de bulunuyor.

AFIRE CEO'su James A. Fetgatter, 'çift dipli resesyon korkusunun geçmesinin ardından, yatırımcılar ABD ekonomisine yönelik daha fazla heyecan duymaya ve ABD'deki emlak yatırımlarına yönelik fırsatları hedeflemeye başladılar' diyor.

Emlak sektöründe küresel trendleri değerlendiren AFIRE Başkanı lan Hawksworth ise, 2010 yılına kıyasla, 2011 yılında emlak piyasasında gelişen pazarlara yönelik ilginin ciddi bir artış gösterdiğini kaydediyor. Geçtiğimiz yıllarda yabancı yatırımcıların öncelikle çin'i güvenli bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirten Hawksworth, 2011 yılında yatırım alanlarında çeşitliliğin artacağını ifade ediyor.

2009 yılında gelişmekte olan piyasalar arasında en fazla ilgi gören Brezilya, 2010 yılında yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği ikinci ülke olmuştu. Brezilya 2011 yılında yeniden ilk sıraya yükselmeyi başardı. Brezilya'yı sırasıyla, çin, Hindistan, Vietnam, Meksika, Polonya ve Türkiye izliyor. Son iki senedir yabancı yatırımcıların tercih ettiği ilk beş emlak piyasası arasında yer alan Rusya ise, 2011 sıralamasında 10. sıraya gerilemiş bulunuyor.

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:

*Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası, sermayenin değer kazanttıası açısından en fazla avantaj sağlayan emlak piyasasının ABD olduğunu ifade ediyor. Bu oran, sorunun ilk kez sorulduğu 2000 yılından bu yana ulaşılan en yüksek oran. En düşük oran ise 2006 yılında yüzde 23 olarak gerçekleşti.

*2011 yılında emlak yatırımcıların ilgilendiği gelişmiş ülkeler sıralamasında ikinci sırada ingiltere geliyor, ingiltere'yi Almanya, çin ve Fransa izliyor. çin'in hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler sıralamasında yer alması da araştırmanın ilginç sonuçlarından birisi.

*Küresel açıdan bakıldığında, dünya şehirleri sıralamasında emlak yatırımcılarının en fazla ilgi gösterdik ¬leri şehirler sırasıyla New York, Washington, Londra, Paris, şžangay, Singapur, Hong Kong, Madrid, Sidney ve Los Angeles. 2010 yılında dokuzuncu sırada yer alan şžangay'ın, 2011 yılında oldukça yükseleceği dikkat çekiyor.

*Yatırımcıların ABD'de öncelikli yatırım alanı olarak seçtikleri şehirler New York ve Washington oldu. ABD şehirleri sıralamasında üçüncü sırada Boston, dördüncü sırada San Fransisco, beşinci sırada ise Los Angeles geliyor.

*Katılımcıların yüzde 72'si, ABD'ye 2011 yılında 2010'a oranla daha fazla yatırım yapacaklarını dile getiriyor ¬lar.

*Katılımcıların yüzde 40'ı 2010'un ilk aylarına oranla, 2011 'de daha iyimser olduğunu dile getirirken, yüzde 55'i aynı duygulara sahip olduğunu ifade ediyor.

*Yatırım sermayesinin 2011 yılında en fazla değer kazanacağı ülkeler sıralamasında da birinci sıra ABD'ye ait, ikinci sırada çin geliyor. çin'i ingiltere, Brezilya ve Avustralya izliyor.

*2011 yılında en istikrarlı ve güvenli emlak yatırım fırsatları sunacak ülkelerin başında ABD geliyor. ABD'yi sırasıyla Almanya, Kanada, ingiltere ve Avustralya izliyor.

ABD'de emlak sektörü yatırımcıları değişti

2005 yılına kadar ABD emlak sektöründe yabancı yatırımın payı yüzde 10 civarında oldu. 2005-2008 yılları arasıhda ise, yabancı yatırımcıların ticari emlak alanına yaptıkları yatırımlar 100 milyar dolara ulaştı. 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ABD dışı yatırımcıların satın aldıkları emlak değeri 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yatınmların büyük bir bölümü ofis, otel ve apartman alımlarına yöneldi. Yabancı yatırımların türü de seneler içinde farklılık gösterdi, irlandalı ve Avustralyalı yatırımcılar, satıcı konumuna geldi. Yeni sermaye ise Asya ülkelerinden gelmeye başladı. Güney Kore ve Hong Kong'lu yatırımcılar öne çıkmaya başladı.

Asya'nın payı yüzde 15'e yükseldi

Asya ülkelerinin ABD emlak piyasası yatırımları 2009 yılında 317 milyar dolara yükseldi. Bu oran ABD emlak sektöründeki yabancı yatırımların yüzde 15'ini temsil ediyor. Güney Koreli yatırımcılar ve Hong Kong'lu Goldbond Group özellikle ofis satın almalarında öne çıkan yatırımcılar arasında yer aldı. Kumbo Yatırım Bankası, Manhattan'da AlG'e ait olan binaları satın alırken, Goldbond Group'un Beverly Hills yatırımları dikkat çekti.

ABD emlak piyasalarında en etkili alımlar ise Chine Investment Corp. tarafından gerçekleştiriliyor. Grup son olarak ABD mortgage sektörüne 2 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Dünya
 

 


Geri Dön