29 / 03 / 2024

Türkiye gayrimenkul danışmanlığının gelişimi için ümit verici!

Türkiye gayrimenkul danışmanlığının gelişimi için ümit verici!

Franchising vererek Kars'a kadar ulaşan RE/MAX, 2 bin 500'e yakın gayrimenkul danışmanını sistemine dahil etti. RE/MAX Türkiye Kurucusu Murat Goldştayn, "2 bin 900 kişilik bir girişimci camiasına sahip, alanında lider bir markayız''diyor.



Son yıllarda gayrimenkul danışmanlığı şirketleri franchise ofisleriyle hızla büyüyor. Sektör franchise şube ağlarıyla büyürken, her gün yeni bir girişimciyi de sistemine dahil ediyor. RE/MAX Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Murat Goldştayn, 2 bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanına ulaştıklarını belirtiyor. Goldştayn, “RE/MAXofis sahipleri ile beraber yaklaşık 2 bin 900 kişilik bir girişimci camiasına sahip, alanında lider bir markayız” diyor. Goldştayn, sorularımızı şöyle yanıtladı:


Türkiye’de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren danışman şirketlerin ulaştığı büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

Ülkemizde konut satışlannın yüzde 80’i hala ev sahipleri tarafından yapılıyor. Bu oran Kuzey Amerika’da yüzde 5’in altında, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 50 civarında seyrediyor. Bunu düşündüğümüzde Türkiye’de gayrimenkul danışmanlığının gelişimi için hala ortamın çok ümit verici olduğunu görmekteyiz.


Franchising sektöre nasıl bir ivme sağladı? Sağlamaya devam ediyor?

Ülkemizde birikim altından sonra çoğunlukla gayrimenkul alanında değerlendiriyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişilerin güvenilir, işinde profesyonel ve gayrimenkul alanında başanlı kişilerle çalışması önemli. Sektörün geleneksel imajı, eğitim düzeyi düşük kişilerin bir masa-bir telefonla, hobi mahiyetinde ikinci meslek olarak icra ettikleri ve standartlardan uzak bir işleyiş olduğu yönündeydi. RE/MAX Türkiye olarak 18 yıldır, bu imajı derinden sarsarak pek çok yenilik getirmeyi başardık.


Şu an sizin eko sisteminizde kaç girişimci bulunuyor?

2 bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanımız var. RE/MAX ofis sahipleri ile beraber yaklaşık 2 bin 900 kişilik bir girişimci camiasına sahip, alanında lider bir markayız.


Franchise şube açma anlamında en çok hangi bölgeler ön plana çıkıyor?

Franchise şube açma talebi en çok büyük şehirlerde öne çıkıyor. Bu eğilimin devam etmesine karşın, son dönemde Anadolu’da da önemli bir hareketlenme söz konusu... Örneğin son dönemde Kars'ta franchise vermiş olmamız coğrafi dağılımımızın çeşitlendiğinin bir kanıtı...


Sizin büyüme planlarınız içerisinde hangi bölgeler öne çıkıyor?

İstanbul Avrupa yakasında hala çok sayıda uygun lokasyonumuz bulunmakta. İstanbul Anadolu Yakası’nda da seçilmiş lokasyonlarda franchise vermeye devam ediyoruz. İzmir, Ankara, Diyarbakır,  Adana  başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinde franchise fırsatları için uygun olanaklar mevcut.


Gayrimenkul danışmanlığı sektöründe girişim yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

İç motivasyonu yüksek, başarı ve sonuç odaklı, işini iyi yapmayı seven ve bir sektöre yön verebilen liderler, bizim gözümüzde uygun adaylardır. Bireylerin kendilerini iyi değerlendirip, sektöre giriş karannı vermeden önce sektördeki profesyonellerle görüşmelerini tavsiye ederiz.


"60 ofis açacağız"

Franchise verirken, RE/MAX kurum kültür ve prensiplerine uyum gösterme potansiyeli, hedefleri, geçmişte iş yaşamında gösterdiği performans, referansları ve mali uygunluğuna dikkat ettiklerini söyleyen Murat Goldştayn, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Büyük illerde 29 bin 500 dolar, bazı illerimizde ise 16 bin dolar franchise bedeli ile ofislerimiz açılabiliyor. 2015 başından itibaren ilk 9 ay 42 yeni franchise ofis açtık. 2016 yılında da 60 ofis vermeyi planlıyoruz." 


Ekonomist


Geri Dön