25 / 04 / 2024

Türkiye gayrimenkulde dünyanın gözdesi oldu!

Türkiye gayrimenkulde dünyanın gözdesi oldu!

Türk inşaat sektörü, ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde dünyanın gözdesi oldu. Ülkede başlatılan mega proje hamlesi, dünyanın yakın gelecekteki faaliyetlerine yön verecek



Ekonomi ve siyasette yakalanan istikrar, gayrimenkul sektörünün özellikle 2010 yılından sonra büyümenin de lokomotifliğini üstlenmesini sağladı. Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya'nın kesişim noktasındaki stratejik konumu ve yaklaşık 78 milyonluk nüfusuyla Türkiye, güçlü inşaat sektörünü giderek artan ticari ve sınai üretimiyle bir araya getirerek gayrimenkul geliştiricileri ve yatırımcıları için büyük fırsatlar sunuyor.


GSYH'NİN YÜZDE 5'İ

Gayrimenkul sektörü, son on yıl içinde GSYH'nin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturdu. Yatırım tarafında ise doğrudan yabancı yatırım girişi 2015 yılında 16.5 milyar dolara yükselirken, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin bu tutar içindeki payı 4.1 milyar dolar oldu. Başka bir ifadeyle geçen yıl gerçekleşen doğrudan yatırım girişinin yaklaşık yüzde 25'i gayrimenkul sektörüne oldu. Marmaray, Kanal İstanbul, 3'üncü Köprü ve İstanbul'daki yeni havalimanı gibi projelerle özellikle İstanbul'a yönelik kentsel dönüşüm çalışmaları ve mega projeler yakın gelecekteki faaliyetlere yön verecek.


6.7 MİLYON KONUT

Gelecek 20 yıl içinde ülke genelinde yaklaşık 6.7 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği tahmin ediliyor. Bu, yılda ortalama 334 bin konut anlamına geliyor. Kentsel dönüşüm projeleri için de her yıl yaklaşık 15 milyar dolar finansman gerekiyor. Özel sektörün başrolü üstlendiği bu girişim için ayrılan toplam bütçe ise 400 milyar dolar. Knight Frank Küresel Konut Fiyatları Endeksi'ne göre Türkiye, yıllık fiyat artışı endeksinde 2015 yılının 4. çeyreğinde 55 lokasyon arasında ilk sırayı aldı. Türkiye, yıllık yüzde 18.4 artış gösteren fiyatlarıyla Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya'yı geride bırakarak dünyanın en iyi performansa sergileyen konut pazarı konumuna yükseldi.


YABANCININ İLGİ ODAĞI

Türkiye emlak pazarında satılan toplam ev sayısı 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 adede ulaştı. 2012 yılında mütekabiliyet yasasının kaldırılması ile yabancılara gayrimenkul satışları da artmaya başladı. Türkiye'de 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20.4 artışla yabancılara toplam 22 bin 830 adet konut satıldı. Yabancılara konut satışında, İstanbul 2015 yılında gerçekleşen 7 bin 493 satışla ilk sırada yer alırken, onu 6 bin 72 satışla Antalya, bin 501 satışla Bursa ve bin 425 satışla Yalova izledi. 2013 yılında Türkiye'de ofis inşaatı için alınan ruhsat sayısı yüzde 27 artış göstererek planlanan ek ofis alanı toplamda 7 milyon metrekareye ulaştı. 30 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi projelerin tamamlanmasıyla birlikte A sınıfı ofis alanının 2017 yılı sonu itibarıyla 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.


Sabah


Geri Dön