29 / 03 / 2024

Türkiye genelinde 70 bin kişi ev sahibi oldu!

Türkiye genelinde 70 bin kişi ev sahibi oldu!

Türkiye genelinde konut satışları düşük faiz seviyelerinin desteğiyle Şubat ta yüzde 15, Ocak-Şubat döneminde ise yüzde 6.4 artış kaydetti.



İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise Ocak-Şubat döneminde yüzde 25 artarak 70 bin 130 adede ulaştı. 


ALICILAR BEKLEMEYE GEÇTİ 


TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre, konut satışları Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 95 bin 21 adet olurken; Ocak-Şubat döneminde ise 181 bin 188 adede çıktı. İpotekli satışlar ise Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54 artışla 36 bin 952 adet olarak gerçekleşti. 


Satışlardaki artışta temel belirleyicinin faiz oranları olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Miidürii Makbule Yönel Maya, "Yüzde 0.85-0.90 aralığındaki konut kredi faizleri piyasada olumlu bir havaya yol açtı. 

Kredili satışların artmasında bunun önemli etkisi var" dedi. Maya, şöyle konuştu: "Dolar kurundaki aşırı dalgalanmayla, piyasada 'bekleme moduna' doğru geçiş başladı. Bu durum, tüketicileri nakit çıkışına sevk etmiyor. 


Haziran'da seçim olacağı da göz önüne alındığında, konut satışlarının önümüzdeki birkaç ayda aynı ivmeyle gitmesi mümkün görünmüyor. Satışlar Hazirana kadar yatay seyir izleyecektir." Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıya konut satışı ise Şubat'ta 1.369 adede ulaştı. 


Millet


Geri Dön