28 / 03 / 2024

Türkiye Hazır Beton Birliği 25 yaşında!

Türkiye Hazır Beton Birliği 25 yaşında!

1988 yılından bu yana Türkiye’ de güvenli ve dayanıklı yapıların mimarı olan Türkiye Hazır Beton Birliği 25. yaşını muhteşem bir gala ile kutlayarak unutulmaz bir gece yaşatıldı...



Kuruluşunun 25. yılı onuruna düzenlenen kutlama yemeğinde Türkiye Hazır Beton Birliği yöneticileri ve üyeleri, Muazzez Ersoy’un sahne performansı eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı.


Türkiye’de çeyrek asır boyunca sağlam ve kaliteli betonun simgesi haline gelen Türkiye Hazır Beton Birliği 25. yaşını coşkuyla kutladı. Swissotel’de düzenlenen kutlama gecesinde ev sahipliğini üstlenen THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık misafirlerini kokteyl alanında karşıladı. Geceye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını temsilen Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı da katıldı.


Kutlama yemeğinin açılış konuşmasını yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık elde edilen başarıların ve Türkiye Hazır Beton Birliği’nin geldiği noktanın haklı gurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek Birliğin 25 yıldır yaptığı çalışmaları özetledi;


“Türkiye Hazır Beton Birliği, üyelerinden ve değerli paydaşlarından aldığı güçle ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için çeyrek asırdır özveriyle çalışmaktadır. Birliğimiz üyesi tüm hazır beton tesislerinde, AB standartlarına uygun üretim yapılmaktadır. Üyelerimiz teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmektedir. Üyelerimizin tesisleri, standartlara uygun üretim yapılması için KGS - Kalite Güvence Sistemi tarafından sürekli denetlenmektedir. Birliğimizin uyguladığı kriterler, hazır beton sektöründe kalitenin çıtasını yükseltmiştir.


Birliğimiz, Türkiye’de hedeflerine ulaşma yolunda ilerlerken Avrupa ve dünyada da önemli gelişmeler kaydetmiştir. THBB’nin kurulduğu yıllarda 30 tesis yılda sadece 1,5 milyon metreküp hazır beton üretiyordu. Bugün 980’den fazla tesisin üretimi 93 milyon metreküpü geçmiştir. Bugün yaklaşık 8 milyar lira ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin’den fazla kişi istihdam edilmektedir. Ülkemiz 2009 yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa’da birinci sırada yer alırken, dünyada ise 2012 yılında Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sıraya yükselmiştir.


Birliğimiz, kaliteli beton üretimini sağlamak için 2007 yılında akredite ve örnek bir Yapı Malzemeleri Laboratuvarı kurmuştur. Laboratuvarımızda, tüm beton, çimento, agrega, su, uçucu kül ve kimyasal katkı deneyleri yapılmakta ve kalibrasyon hizmetleri verilmektedir. Laboratuvarımız başta THBB üyeleri olmak üzere, tüm hazır beton ve inşaat sektörüne hizmet vermektedir.


Bu yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokent’ine taşıdığımız laboratuvarımızda kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü gibi Ar-Ge çalışmalarına imza atıyor, 3. Köprü gibi büyük projelerin deneylerini yapıyoruz.”


Işık, Birliğin, kurulduğu ilk yıllardan bu yana sektörü çevre bilinci yüksek bir sektör haline getirmek için ‘Yeşil Nokta Çevre Yarışması’, iş kazalarını önlemek amacıyla ‘Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’, estetik yapılaşmaya ve yaşam alanlarının güzelleşmesine verdiği önem ile Mimarlık Ödülleri vererek mimari açıdan estetik ve doğru beton uygulamalarını teşvik ettiğini vurguladı. Yurtiçinde yürütülen çalışmaların yanısıra uluslararası alanda da Türkiye’yi ve sektörü başarıyla temsil ettiklerini vurgulayan Işık;


“Bu yıl, Beton 2014 Fuarı’nın çalışmalarına başladık. Fuar 17-19 Nisan 2014 tarihlerinde Congresium Ankara’da gerçekleşecek. Tüm dostlarımızı Beton 2014’e katılmaya ve son gelişmeleri takip etmeye davet ediyoruz. Ayrıca sektörümüz için çok önemli bir organizasyon olan ERMCO 2015 Kongresi’ni Türkiye’ye kazandırdık. Avrupa hazır beton sektörünün temsilcilerinin katılacağı ERMCO 2015 Kongresi’ni İstanbul’da düzenleyerek, ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.


Işık konuşmasını, THBB’yi sadece aidat ödenen ve “üyesiyim” denilen bir Birliğin ötesine taşıyarak, örnek bir meslek kuruluşu haline getiren, düşünen, tartışan, pozitif eleştiri getiren, elini taşın altına sokup çalışan üyeler ve değerli çalışanlarına teşekkür ederek noktaladı.


Sunuculuğunu ünlü spiker Defne Sarısoy’un yaptığı 25. yıl özel gecesinde, Türkiye Hazır Beton Birliği’ne emeği geçmiş isimler de unutulmadı. Birliğe değerli katkılarından dolayı Onur Üyesi unvanı alan isimlere plaket takdim edildi.  2001 - 2003 yılları arasında THBB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yapmış olan Mürsel Öztürk, 2003 - 2005 yılları arasında THBB Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Hakan Gürdal, 2005 - 2011 yılları arasında THBB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ayhan Paksoy, 2011 - 2013 yılları arasında THBB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ayhan Güleryüz Onur Üyesi plaketlerini Başkan Yavuz Işık’ın elinden aldı.


Ardından Türkiye Hazır Beyon Birliği’nde 10 yılı aşkın süredir Yönetim Kurulu Üyeliği  yapan Ramazan Yücel, Cüneyt Ertuğrul, Cengiz Koca, Hulusi Demir, Mehmet Ali Onur, Necip Terzibaşıoğlu ve uzun yıllar Birliğin Genel Sekreterliğini yürüten, halen Danışman-Murakıp olarak görevine devam eden Ferruh Karakule’ye  Onur Üyeliği plaketi takdim edildi. Plaket töreninin ardından Işık ve tüm Onur üyeleri birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.


Gecenin finalinde ise Türk Müziği’nin güçlü sesi Muazzez Ersoy; güzel sesi ve şarkılarıyla mest etti... ‘Nostalji Kraliçesi’, seslendirdiği birbirinden güzel eski ve yeni eserler ile adeta dinleyenlerin kulaklarının pasını sildi.



Geri Dön