25 / 04 / 2024

Türkiye Katar arasındaki yatırım hacmi 5 milyar dolar!

Türkiye Katar arasındaki yatırım hacmi 5 milyar dolar!

Katar'daki Türk yatırımları genellikle inşaat ve yapı alanında. Son on yılda yaklaşık 13.5 milyar dolar değerinde sözleşmeler imzalandı. Bunun yanında Türk firmaları tarafından direkt yatırımlar da bulunuyor.



Türkiye ile katar arasındaki siyasi ilişkilerin oldukça iyi bir seviyede olduğunu belirten Katar Hükümeti  Ankara  Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi, bu durumun doğal olarak ekonomik ilişkilere de yansıdığını ve ikili ticaretin seviyesini artırmak istediklerini söyledi. Türkiye'deki firmaların Katar'da inşaat alanında başarılı işler yaptığım ifade eden Al-Shafi, Katarlı yatırımcıların da Türkiye'ye yönelik yatırımlarının devam edeceğini söyledi. İki ülke arasında 5 milyar dolarlık yatırım hacmine ulaşıldığı bilgisini veren Al-Shafi, "Katar, Türkiye'ye her düzeyde ve alanda stratejik bir ortak gözüyle bakıyor. Katar, Türkiye'de olan herhangi bir yatırım fırsatından geri kalmayacak ve o alana yatırım yapmaya gayret gösterecek" dedi. 


Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nı organize eden komisyonun başkanı ve üyelerinden oluşan 22 kişilik heyetin Türkiye'ye geldiğini bildiren Salem Mubarak Al-Shafi, "Hazırlık ile ilgili bilgileri ve planlamaları Türk iş dünyası ile paylaştılar. Özellikle inşaat sektöründe kısa sürede tamamlanması gereken statlar, oteller, ulaşım ağı gibi projelerde Türk şirketlerinin görüşleri ahndı ve bilgilendirildiler" dedi. Türk şirketlerinin bu bilgilere göre hazırlık yapacağım dile getiren, Al- Shafi, "Bu ziyaret ve yapılan toplantılar, işbirliklerinin artarak devam edeceği ve yeni bir başlangıç anlamına geliyor. Parasal anlamda da oldukça büyük işbirlikleri bunlar. Sadece bir Türk firması, tek kalemde 4 milyar dolarlıkproje üstlendi" diye konuştu. 


"Katar'da Türk müteahhitlik firmalarının önü açık" 

Doha'da yaklaşık 60 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisini veren Salem Mubarak Al-Shafi, şöyle devam etti: "Katar'daki Türk yatırımları genellikle inşaat ve yapı alanında. Son on yılda yaklaşık 13.5 milyar dolar değerinde sözleşmeler imzalandı Bunun yanında Türk firmaları tarafından direkt yatırımlar da bulunuyor. Türk firmaları, son olarak 4.4 milyar dolar değerindeki Doha Metro Projesi'ni kazandı. Bu proje, Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında kazandığı en yüksek değerli proje olma özelliğini taşıyor. Katar'ın 2030 vizyonu kapsamındaki yatırımlarında Türk firmalarının yer almaya önünde bir engel yok." Türk müteahhitlik sektörünün, Afrika ülkelerindeki çalışmalarını da izlediğini kaydeden Salem Mubarak Al-Shafi, bu ülkelerdeki projelerde Türk firmaları ile birlikte çalışabileceklerini, gelen talepleri öncelikli olarak değerlendirmeye alarak kısa sürede yanıtladıklarım söyledi. 

Türkiye'de bazı bankalarla hisse alımı konusunda görüşmeler yaptıklarım bildiren Salem Mubarak Al-Shafi, tarım alanında da yatırım planları olduğunu kaydetti. Avustralya ve Sudan'da tarım yatırımları bulunan Katar devletinin yatırım kuruluşu olan Hassad Food adlı şirketin bir süre önce Türkiye'ye geldiğini ifade eden Al-Shafi, "Türkiye'de de tarım ve hayvancılık alanında yatırım planlıyorlar. İlk aşamadahayvanyetiştirme konusunda birtakım görüşmeler yaptılar Görüşmeler olumlu doğrultuda ilerliyor.  İlk aşamada hayvancılık alanında 500 müyon dolarlık yatırım planlanıyor. Gelecek günlerde iki taraf arasında bir mutabakat imzalanacak. Bu aşamada yatırım yapüacak araziler belirlenecek" şeklinde konuştu. Bu tarz yatırımlarla tarım sektöründeki ilişkilerimi ileri götüreceklerini vurgulayan Al-Shafi, "Bu alandaki yatırımları büyütmek, sadece Katar tarafına değil, Türk tarafına da bağlı.  Türkiye'nin sağlayacağı kolaylıklar, yatırımların artmasına neden olacak" açıklamasında bulundu. Katar Emiri'nin, "Türkiye'de herhangi bir alan müsaitse, Katar o alana el atacak ve yatırım yapacaktır" açıklamasını anımsatan Al- Shafi, "Ayrıca Katar yakın zamanda Türkiye'de ikinci bir banka aldı. Dolayısıyla Katar, Türkiye üe ilişkileri açısından çıtayı daha yukarı çıkarmak üzere elinden gelen her şeyi yapıyor" diye konuştu. 


Dünya Ek 


Geri Dön