24 / 04 / 2024

Türkiye, Kubbet-üs Sahra'nın hilalini yeniledi

Türkiye, Kubbet-üs Sahra'nın hilalini yeniledi

Üç semavi din için de kutsal olan Kudüs'ün simgesi Kubbet-üs Sahra'nın hilali, Başbakanlık tarafından yenilendi



İlk kez Selahattin Eyyübi tarafından yenilenen hilalin 5. kez yenilemesi, 200 bin dolara mal oldu. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan hilal, altın kaplama özel bakırdan motifler ve nakışlarla imal edildi. Yeni hilal, Türk ve Kudüslü mühendisler ile birlikte sekiz uzman tarafından yedi saat süren bir çalışma ile yerleştirildi. 4.7 metre yüksekliğindeki hilalin, 200 bin dolara mal olduğu belirtildi.

İslam mimarisinde bilinen ilk kubbeli eserlerden olan Kubbet-üs Sahra, Emeviler tarafından inşa edildi. Altın kubbenin hilali ilk kez 1187 yılında Selahaddin Eyyubi tarafından yenilendi. En son 1892'de II. Abdulhamit'in yenilediği hilal daha önce dört kez değişmişti. Çürümelerin meydana geldiği Kubbet-üs Sahra hilali, beşinci kez TİKA tarafından yenilenmiş oldu. Çıkarılan eski hilal ise diğerleri gibi Mescid-i Aksa Müzesi'nde sergilenecek.

Çinilere 500 bin avro
Türkiye'nin Kudüs'teki imar çalışmaları hilalin yenilenmesi ile sınırlı kalmadı. Kubbet-üs Sahra'nın yanında bulunan Silsile Kubbesi'nin el yapımı 3 bin 600 adet çini ve seramikleri de Türkiye'de yapılıyor. Gelecek ağustos ayında restorasyon çalışmalarının başlatılması planlanan projenin yaklaşık 500 bin avroya mal olması bekleniyor. TİKA, aynı zamanda Kudüs'ün Esbat Kapısı'nda bulunan Yusufiye Mezarlığı surlarının restorasyonunu da yapıyor
Tarık IŞIK/Radikal


Geri Dön