28 / 03 / 2024

Türkiye Kuzey Irak doğalgazını ithal etmeye hazırlanıyor!

Türkiye Kuzey Irak doğalgazını ithal etmeye hazırlanıyor!

Rusya’nın doğalgazı kesmesi ihtimaline karşılık Katar ve Azerbaycan’la mutabakat imzalayan Türkiye şimdi de Kuzey Irak doğalgazını ithal etmeye hazırlanıyor. Bu amaçla inşa edilecek Şırnak Boru Hattı’nın ihalesi yılbaşına kadar yapılacak.



Uçak düşürülmesi olayından Rusya’nın doğalgazı kesmesi ihtimaline karşılık Türkiye’nin alternatif gaz arayışı çabaları sürüyor. Katar doğalgazının sıvılaştırılmış halde (LNG) gemilerle, Azerbaycan doğalgazının da TANAP boru hattı üzerinden Türkiye’ye getirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Türkiye şimdi de C planı olarak Kuzey Irak doğalgazını devreye almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Kuzey Irak doğalgazını Türkiye’ye getirecek Şırnak Doğalgaz Boru Hattı’nın ihalesi yılbaşına kadar yapılacak.  


Türkiye, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif kaynaklar ararken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ),  Kuzey Irak gazını ulusal şebekeye aktaracak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı’nın bir hafta içerisinde ihaleye çıkarılması bekleniyor.


İhaleye çıkarılacak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı, 185 kilometre uzunluğunda ve 40 inç genişliğinde olacak. Hat, Mardin’in 35’inci kilometresinden başlayarak Silopi sınırında sona erecek. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık’tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde başlatılması planlanıyor.


Kuzey Irak gazını Türkiye’nin ulusal şebekesine bağlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakır ve Mardin’in doğalgaz ihtiyacının daha güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.


Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye’nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye’ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020’lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmişti.


A PLANI: Katar doğalgazı gemiyle gelecek


Türkiye alternatif gaz arayışında ilk olumlu yanıtı Katar’dan aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Aralık’ta Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile gaz tedarikini görüştü. Görüşmenin ardından BOTAŞ ile Kadar Petrol arasında doğalgaz alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak. Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar’dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşma en kısa sürede imzalanacak.


B PLANI: TANAP projesi hızlandırılacak


Türkiye’nin doğalgaz tedarikinde B planı olarak ortaya çıkan TANAP Boru Hattı’nın inşaat süreci hızlandırılacak. 

 

Bu amaçla Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, cuma günü biraraya geldi ve bu konuda mutabakata varıldı. Güney Gaz Koridoru’nun önemli parçası Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ise yaklaşık 1.8 milyon ton çelik boru kullanılacak. 

 

Yaklaşık 9-10 milyar dolara mal olması ve 2018’den önce tamamlanması öngörülen projenin, 1350 kilometresi için 56 inç, kalan 450 kilometresi için 48 inç çapında boru kullanılacak.


Milliyet



Geri Dön