25 / 04 / 2024

Türkiye makine sektöründe 2023 hedeflerine ulaşabilecek mi?

Türkiye makine sektöründe 2023 hedeflerine ulaşabilecek mi?

Dilovası Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedar Silahtaroğlu, Türkiye'nin, makine sektöründe 2023 hedeflerine ulaşmakta sıkıntı çekeceğini kaydetti.



Dilovası Makine İhtisas OSB içinde Türkiye'nin seçkin firmaları faaliyet gösteriyor. Bu firmalaradan faaliyette olan firma sayısı 25, üretime geçme aşamasında olan firma sayısı ise 15 civarında. OSB içinde inşaatlarda çalışanlar dışında 3500 kişilik istihdam sağlıyoruz. Çalışanların yüzde 70'ini mavi yaka, yüzde 30'unu ise beyaz yakalılar oluşturuyor. OSB Müdürlüğü olarak, firmaların imar planları ve belediye ile ilişkili olan tüm hizmetlerini biz veriyoruz. Her firmanın Ar-Ge bölümü ve mühendis kadrosu var. Nitelikli eleman sayısı oldukça yüksek. 


Çalışmalarımıza başladıktan kısa bir süre sonra Kocaeli - Diovası Makine İhtisas OSB içinde ENKA Teknik Lisesi'nin kurulmasına öncülük ettik. Ortaya çıkan bu değeri önemsiyorum. Çünkü söz konusu okul OSB hiçbir üretimin olmadığı zamanda açıldı. Öncelikle insan kaynağını geliştirmek proje için önemli. Okulda bu yıl Fen ve Teknoloji Sınıfı da açıldı. Yüzde l'lik dilimden öğrenci almıyor. 


Kalifiyeli eleman sorunu Türkiye'nin her zaman gündeminde olan bir konu. Bu sorunu aşabilmek için hem teknik liseler açılmalı hem de firmalar kendi bünyelerinde elemanlarına eğitim vermeli. ENKA Teknik Lisesi kalifiyeli eleman yetiştirmeye başladı. Buradaki pek çok firma bizde dahil olmak üzere ENKA Teknik Lisesi'nden eğitim alıyor. Hafta sonları ya bizim çalışanlarımız oraya gidiyor, ya da oradan hocalar gelip burada eğitim veriyor. Yani karşılıklı işbirliğimizde var.Mavi yakayı eğitme noktasında ise Mesleki Eğitim Merkezi kurmayı planlıyoruz. Böylece hem kendi elemanlarımızı yetiştirme olanağımız olacak hem de yeni elemanların yetişmesi konusunda fayda sağlayacağız. 


100 milyar dolarlık ihracat hedefi için seferberlik gerekiyor 

Genel bir değerlendirme yapacak olursak; Türkiye'nin 2023 yılı için makine sektöründe 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasının önünde sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Makine sektörü yüksek katma değer ve nitelikli iş gücü yaratıp, en çok Ar-Ge çalışmasının yapıldığı sektörlerden birisi. Sektördeki esas sorun iş yapamamak ve mal satamamak. Türkiye dış ticarette henüz istenilen ve beklenilen noktaya ulaşamadı. Dış ticaretimizde açık var. Bunun nedeni de; Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA) yapılamamış olması. STA'lar yapılmadığı için malımızı üçüncü ülkelere yüksek gümrük vergisi ile satmak zorunda kalıyoruz. Bu sorunların politik sorunlar olduğunun bilincindeyiz. Fakat diğer ülkeler ile sorunlarımızı aşamaz ve STA'la imzalamazsak, Türkiye'nin önünde yer kapıların açılmayacağının da farkındayız. Sorunlar sadece Ar-Ge ve inovasyon yapmakla çözülmez. Mevcut ortamda da Türkiye'nin makine sektöründe 2023 yılı için hedeflediği 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için seferberlik ilan etmek gerekiyor. 


Makine sektöründe inşaat makineleri, turbo makineler, tekstil makineler madencilik makineleri ve iklimlendirme makineleri gibi 30 tane alt grup ve OSB içinde faaliyet gösteren firmalar bu gruplarda üretim yapıyor. 1996 yılında Makine İmalatçılar Birliği tarafında Ankara'da makine sektörünün sorularına çözüm bulmak amacıyla gerçekleştiren toplantıda bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğine kara verildi. 50 imalatçı firma olarak bir ar£ ya geldik ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na müracaat ettik. Yer olarak bize burayı gösterdiler. Ülkemizde işle çabuk ilerlemiyor. 19 yılda bu noktaya geldik. Makine önemli bir sektör ve yapılabilecek çok fazla şey var. 


Dünya Bölge


Geri Dön