23 / 04 / 2024

Türkiye, MIPIM'de rekor kırmaya gidiyor!

Türkiye, MIPIM'de rekor kırmaya gidiyor!

Dünyanın en prestijli uluslararası gayrimenkul fuarına dönüşen MIPIM, yarın kapılarını açıyor. 90 ülkeden katılımın olduğu fuara bu yıl Türkiye'den katılım dikkat çekti



11 firmanın toplam 450 metrekarelik stand açarak bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen MIPIM’in Türkiye temsilcisi Avi Alkaş, “Türk firmalarının bu yüksek katılımı fuar içindeki gücümüzü artıracak” dedi.FRANSA’nın Cannes kentinde 1989 yılından bu yana düzenlenen ve dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarına dönüşen MIPIM, yarın kapılarını açıyor. 9 Mart’a kadar açık kalacak fuara 90 ülkeden katılım olurken, Türk firmalarının bu yılki atağı dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl 5 kuruluşun toplam 220 metrekare stand açtığı MIPIM’de bu yıl 11 firmanın standı bulunacak. Stand alanı ise iki kattan fazla artarak 450 metrekareye çıktı. MIPIM’in Türkiye temsilciliğini yapan Alkaş Perakende Hizmetleri’nin kurucusu Avi Alkaş, Türkiye’nin MIPIM’de 2013 yılının ‘Onur Ülkesi’ seçildiğini belirterek, “Henüz bu yılın fuarı başlamadan 2013 için çalışmalarımıza başladık. Türk firmalarının bu yüksek katılımı fuar içindeki gücümüzü artıracak” dedi.

11 standla rekor kırdı
Uluslararası yatırımcılar, şehir planlamacılar, belediyeler ve otel gruplarını buluşturan MIPIM’de bu yıl IMS Proje Yönetimi, Proplan Proje Yönetimi, Varyap, İş GYO, İnanlar İnşaat, Doğa Gayrimenkul, Zorlu Gayrimenkul, Kentyap (Uluhan Grup), Timur Gayrimenkul, Eroğlu Yapı, TSKB Gayrimenkul Değerlendirme standları ile yer alacak. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da bu yıl fuarda yerini alıyor. 23 yıllık tarihi olan fuara, bu yıl ilk kez Türkiye’den 11 firma stand açarak, katılım rekorunu da kırmış oldu. Fuarda standı ile yer alacak firmaların dışında sektörden birçok kuruluş da yönetici düzeyinde fuara katılarak temaslarda bulunacak. MIPIM’i 250’yi aşkın Türk katılımcı ziyaret edecek.

Alkaş Perakende Hizmetleri’nin kurucusu Avi Alkaş, bu yıl fuara önemli bir Türk talebi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “MIPIM, Fransa’nın gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC’ten doğmuş bir fuar. Ancak MAPIC perakende alanında katılımda ön plana çıkarken, MIPIM de karma kullanımlı projeler ve konutta öne çıkıyor. MIPIM en prestijli gayrimenkul fuarı olduğu için dünyanın her yerinden yatırımcıların ilgisini çekiyor ve stand anlamında yer darlığı çekiliyor. Fuarda yer bulmak zorlaştı. Bu nedenle Türk firmalarının bu katılımı, fuardaki gücümüzü artıracak.”

Mütekabiliyet etkisi var
MIPIM’in yeni iş bağlantılarının kurulmasına fırsat yarattığını ifade eden Avi Alkaş, Türk firmalarının gösterdiği ilginin bir nedeninin de mütekabiliyet yasası olduğunu belirterek, “Yalnızca inşaat firmaları değil aracı kurumlar ve pazarlama birimleri de fuarda yer alıyor. Bu da, Türk firmalarının gayrimenkul projelerini pazarlama etkinliklerine girmesini sağlayacak” diye konuştu.

Çalışmalar başladı
Türkiye’nin önümüzdeki yıl düzenlenecek MIPIM 2013’de ‘onur ülkesi’ seçildiğini hatırlatan Avi Alkaş, şöyle konuştu: “Önümüzdeki sene düzenlenecek fuar için şimdiden çalışmalarımıza başladık. Fuara katılan firma sayısının 20’yi aşmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Paris, Londra gibi şehirlerin olduğu gibi pavyon adı verilen alanlarda Türkiye ve İstanbul’a özel projelerin sergileneceği bir alanın olmasını da istiyoruz. İstanbul ve  Ankara  Büyükşehir Belediyeleri’nden de katılım bekliyoruz.”

Zorlu bu yıl da sponsor oldu
Geçen yıl düzenlenen fuarda bir ilki gerçekleştirerek Zincirlikuyu’da gerçekleştirdiği Zorlu Center projesi ile 6 bin kişinin katıldığı açılış gecesine sponsor olan Zorlu Gayrimenkul, bu yıl da 6 Mart Salı günü düzenlenecek ‘yatırımcı yemeğine’ sponsor oldu. Geçen yıl 100 bin Euro sponsorluk bedeli ödeyen Zorlu, katılımcılara 60 kilo lokum ve 11 kilo Türk kahvesi ikram etmiş, Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkı sağlamıştı.

16 firma yarışacak

MIPIM Ödül Töreni’ne Türkiye’den; Gürallar Yapı, Tefken Real Estate Development, Varyap-Gap İnşaat, Mimarlar-Workshop, Turkmall Real Estate, Akişs Gayrimenkul Yatırımı, Multi Mall Management, Öncüoğlu Mimarlık, İş GYO, Amplio Real Investments, Megatürk, Kreatif Mimarlık, Esin Yapı, Camoğlu Mimarlık, EA Real Estate Development & Construction, Inside Shopping Centers Consulting gibi kendi alanlarında en iyi 16 firma projeleriyle ödül törenine katılım gösterecek.

Türkiye’nin geleceğini anlatacaklar

MIPIM’de 8 Mart Perşembe günü sektörün önde gelen temsilcileri Türkiye’nin geleceğini anlatacak. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefinden yola çıkılarak “100’ncü yılında 10’ncu ülkeye doğru” adı verilen panelde MIPIM Türkiye Temsilcisi Avi Alkaş’ın moderatörlüğünde Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ve Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Türkiye’nin gelecek potansiyelinden ve inşaat sektöründeki yatırım fırsatlarından söz edecek.

Firmalar sıkıntı yaşamadı

İNKAR yasası nedeniyle gerilen Fransa-Türkiye ilişkilerinin, fuara katılacak firmalar için herhangi bir zorluk çıkarıp çıkarmadığını sorduğumuz Avi Alkaş, “Ticari anlamda herhangi bir sıkıntı görmedik. Bu tür organizasyonları uluslararası topraklar olarak değerlendirmek gerekiyor. Ancak siyasi katılım için ısrarcı olamadık” dedi.

Meltem KARA/Hürriyet


Geri Dön