25 / 04 / 2024

Türkiye, Moody’s’e en güzel cevabı dev projelerle verecek!

Türkiye, Moody’s’e en güzel cevabı dev projelerle verecek!

Türkiyenin notunu 'yatırım yapılabilir' derecenin altına indiren Moody’s’e en güzel yanıt, birbiri ardına gelen dev yatırımlarla verilecek. Hükümet, ekim ayıyla birlikte peş peşe ihale, temel atma ve dev proje açılışlarına başlayacak.



Darbe girişimini fırsat bilerek Türkiye’yi 'yatırım yapılabilir ülkeler' seviyesinin altına çeken Moody’s ve Standart&Poors’a en anlamlı yanıt, yeni yatırımlar ve açılışlarla verilecek. Hükümet, ulaştırmadan sağlığa kadar birçok alanda, birbiri ardına dev projelerde açılışa hazırlanıyor. Avrasya Tüneli’nden Kars-Tiflis-Bakü Tren Yolu’na kadar tarihi projelerde açılış için gün sayılırken, Kanal İstanbul’dan Çanakkale 1915 Köprüsü’ne kadar çılgın projelerde de ihaleler aksatılmadan yapılacak. Dev yatırımlarla sınıf yükselten Türkiye, 'derece düşüren' kredi kuruluşlarına da, uluslararası camiaya da bu yolla mesaj verecek. Hükümetin, ekim ayıyla birlikte birbiri ardına gerçekleştireceği ihale, temel atma ve açılışlardan öne çıkanlar şunlar:


ANKARA YHT GARI

Yüksek Hızlı Tren Hatlarının merkezi haline gelecek yeni  Ankara  YHT Garı’nda son hazırlıklar yapılıyor. Garın açılışı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek. Gar, Ankara-Sivas-Kars, Ankara-Yerköy-Kayseri, Ankara-Konya-Mersin-Adana, Ankara-İzmir, Ankara-İstanbul, Ankara-Antalya hatlarının da üssü olacak.


BAKÜ-TİFLİS-KARS 

Tarihi projelerden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu da, yıl sonuna kadar tamamlanacak. Projenin bitmesiyle birlikte, bölgedeki bütün yolları “bölünmüş yol” haline getirmek için de çalışmalar hızlanacak.


ŞEHİR HASTANELERİ 

Türkiye’nin dört bir yanına yapılan sağlık kampuslarında açılış süreçleri de bu dönem başlayacak. İlk açılışın Mersin Entegre Şehir Hastanesi’nde bu ay sonuna kadar yapılması planlanıyor. Toroslar İlçesi'nde yapılan hastane toplam bin 259 yataklı hizmet verecek. Mersin’deki hastaneyi, Yozgat’taki hastane izleyecek. 


Avrasya Tüneli’nde ilk geçiş

Tünel inşaatının büyük ölçüde tamamlandığı dev yatırımlardan Avrasya Tüneli’nde ilk geçişin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tünelin trafiğe açılış tarihi olarak 20 Aralık belirlenmişti. Otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşan Avrasya Tüneli Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek. 14,5 kilometre uzunluğu bulunan ve 9 şiddetindeki depreme de dayanıklı olan Avrasya Tüneli, İstanbul’da trafiğin en yoğun oluğu hatta yolculuk süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek.


Keçiören metrosu geliyor

13 yıldır çalışmaları süren Ankara’daki Keçiören metrosunda test sürüşleri bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından 1 Eylül’de başlatılmıştı. Test sürüşlerinin ardından 9.2 km uzunluğunda olan ve 9 istasyonu bulunan metro, vatandaşları taşımaya başlayacak.


Üç katlı tünelde ihale

Henüz projelendirme aşamasında olan dev yatırımlarda da geri adım atılmayacak. Dünyanın sayılı projeleri arasında bulunan çılgın yatırımlarda ihaleler için süreç işletiliyor. İşte gelinen aşama: Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli için başlatılan ihale süreci de devam ediyor. Sadece karayolu araçları değil, demiryolunun da bulunacağı tarihi projedeki ihale süreçlerinin peyder pey en geç önümüzdeki yıl tamamlanarak yapım aşamasına geçilmesi öngörülüyor. Projeyle ilgili ihalelere, yurt dışından da başvurular gelmişti.


'Çanakkale 1915' 18 Mart 2017'de

Gelibolu-Lapseki arasına yapılması planlanan köprüyle ilgili YPK kararı çıkmıştı. İhale dokümanlarının da hazırlandığı projede birkaç gün içinde ihale gerçekleşmiş olacak. Ocak ayında ilk teklifin alınacağı projede ilk kazmanın Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü olan 18 Mart 2017’de vurulması planlanıyor. Dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak köprünün toplam uzunluğu 4 bin 023 metreyi bulacak.  


Kanal İstanbul yüzyılın projesi

Panama ile işbirliğine de gidilen Kanal İstanbul için ihalenin yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 40 km’yi aşması beklenen kanal, yüzyılın projelerinden biri olarak nitelendiriliyor. Yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre genişliğe ulaşacağı belirtilen ve 30 metre su derinliğine sahip olacağı kaydedilen kanal, İstanbul Boğazı’ndaki trafiği tehdit eden tankerlerin geçiş güzergahı olacak.


Finans merkezi yükseliyor

İstanbul’u finans merkezi haline dönüştürecek projelerde de süreç kesintiye uğratılmadan sürdürülüyor. Toplam 3.2 milyon metrekarelik projede BDDK ve SPK binaları için de süreç başladı. 1.5-2 milyar TL’yi bulacağı belirtilen yatırımlar için fiili çalışma başladı, resmi temel atma töreni ise önümüzdeki hafta olacak.


Yenileri için yol haritası

Öte yandan yeni yatırımlar için de yol haritası çizilecek. Yatırım Danışma Konseyi’nin (YDK) Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde iki kez Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu toplayan Yıldırım’ın, bu kez İstanbul’da YDK ile bir araya gelerek, yeni yatırımları değerlendireceği belirtildi.


Akşam 


Geri Dön