19 / 04 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği inşaat sektörü analiz sonuçlarını yayınladı!

Türkiye Müteahhitler Birliği inşaat sektörü analiz sonuçlarını yayınladı!

Türkiye Müteahhitler Birliği inşaat sektörü temmuz analiz sonuçları'nı yayınladı. Buna göre, dünyada ve Türkiye'de büyüme dinamikleri zayıflarken, inşaat sektöründeki hareketlilik ve özellikle de yurt dışı faaliyetleri sevindirici boyuta ulaştı...






Türkiye Müteahhitler Birliği inşaat sektörü temmuz analiz sonuçları'nı yayınladı. Buna göre, dünyada ve Türkiye'de büyüme dinamikleri zayıflarken, inşaat sektöründeki hareketlilik ve özellikle de yurt dışı faaliyetleri sevindirici boyuta ulaştı. 


TÜRKİYE Müteahhitler Birliği'nin (TMB) 'FED Depremi, Yavaşlayan Çin Ekonomisi, Taksim Gerilimi ve Mısır Darbesi Altında Dünya-Türkiye-İnşaat Sektörü' başlıklı analizi sonuçlan açıklandı. Analizde "Yılın ikinci çeyreğine yavaş tempolu da olsa toparlanmaya işaret eden ılımlı bir hava ile giren piyasalar, mayıs ortalannda FED tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılabileceği sinyali ile sarsılmıştır. Bu tabloya mayıs sonundan itibaren Taksim Gezi gerilimi ve Mısır'ın yükselen ateşi eklenmiştir. Piyasalar dalgalanmış, borsalarda keskin düşüşler olmuş, hacimli para çıkışları yaşanmış, altm fiyatları gerilemiş, faiz ve dolar zirve yapmıştır" denildi. İkinci çeyrekte dünyanın büyüme beklentilerinin aşağıya doğru revize edildiğini söyleyen TMB Başkanı Emin Sazak analizi yorumladı. Sazak "Dünyadaki belirsizlik ve siyasi kanşıklık risk barındırıyor. Türkiye'de ise iç ve dış dinamikler zayıflıyor, teşviklere ve düşük faize rağmen özel sektör yatırımlarında ciddi azalma görülüyor. Tüketici güven endeksi gerilerken, ihracat yavaşlıyor, dolar kurundaki yükseliş nedeniyle dış borcun TL karşılığı büyüyor. Enflasyon ise artma eğilimine girdi. Buna karşın yılın ilk çeyreğinde inşaattaki büyümenin yüzde 5.9'a ulaşması memnuniyet verici. Sektördeki canlanma hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacak. Hükümetin gündemindeki mega projeler sektöre canlılık katacak. Bu projelerin çevresel etki analizi, planlama, tasarım, yatırım boyutlarının da bütünsel bir yaklaşım içerisinde ele alınmasına ihtiyaç var" diye konuştu. 



Star Gazetesi


Geri Dön