20 / 04 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği İnşaat Sektörü Bildirgesi yayımladı!

Türkiye Müteahhitler Birliği İnşaat Sektörü Bildirgesi yayımladı!

Türkiye Müteahhitler Birliği'ne göre son 10 yılda sayısız kez değişikliğe uğrayan Kamu İhale Kanunu, adil ve şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı karşılayamıyor..



TMB'ye göre son 10 yılda sayısız kez değişikliğe uğrayan Kamu İhale Kanunu, adil ve şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı karşılayamıyor. Sağlıklı ihaleler yapılmadığı için sağlıklı binalar da ortaya çıkmıyor. İhaleleri hak eden firmalar almıyor. 


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) sektördeki sorunlara karşı çözüm önerileri için 'inşaat Sektörü Bildirgesi" yayımladı. Özellikle kamu ihale yasası ve iş kazalarına dikkat çekilen bildirge, yakın zamanda Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a ilgili bakanlıklara ve muhalefet partilerine sunulacak. 

TMB Başkanı Mithat Yenigün, Kamu ihale Kanunu sağlıklı yapılmadığı için Türkiye'de sağlıklı inşaatlar ve sağlıklı yapılar da yapılmadığına dikkat çekti. İnşaat Sektörü Bildirgesi, TMB yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantı ile kamuoyuna açıklandı. Türkiye'de bulunan yaklaşık 280 bin müteahhide karşılık, TMB üyesi 141 firmanın, yurtiçindeki inşaat taahhüt işlerinin yüzde 70'ini, Türk müteahhitlerin yurtdışındaki işlerinin ise yüzde 90'dan fazlasını gerçekleştirdiğini ifade etti. Mithat Yenigün ve TMB üyeleri toplantıda sektörle ilgili şu bilgileri paylaştı: • Son 10 yılda sayısız kez değişikliğe uğrayan Kamu ihale Kanunu, adil ve şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı karşılayamıyor. Aşırı düşük teklifler nedeniyle bitmeyen, pahalıya mal olan işler, kalitesiz yapılar, ödenmeyen SGK primleri, iş kazaları meydana geliyor. 

• Sağlıklı ihaleler yapılmadığı için sağlıklı binalar da ortaya çıkmıyor. İhaleleri hak eden firmalar almıyor. Kamu İhale Kanunu buna imkân veriyor. 

• Türkiye'de berberden çok müteahhit var. Almanya'daki müteahhit sayısı iki elin parmaklarından biraz fazladır. Bizdeki sayı 281 bin. 

75 milyon nüfuslu bir ülkeye bu kadar müteahhit kabul edilemez. Tabii bunların yaptığı binalar da çürük olur. Bunların yarısı da çürük olur 4'te biri de 3'te biri de çürük olur. 

• Dünya üzerinde bizim kadar hızlı değişen imar düzeni ve parsel düzeni yoktur. Bu nedenle istanbul'un siluet sorununun çözümü zor görünüyor. Bir şehrin imar plam, kentsel dönüşüm planı her yıl, her ay değiştirilmez. Zırt pırt değiştirilmez. 

• Sektördeki iş kazaları ile ilgili bir ay önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan sayı istedik. 

Hangi şantiyede kaç kaza olmuş, kaç kişi ölmüş diye. Ancak hâlâ bakanlık bize bu bilgileri göndermedi. 

• Türk müteahhitler son 42 yıllık sürede 2014 üçüncü çeyrek sonu itibarı ile dünyanın 103 ülkesinde toplam tutarı 293 milyar dolar olan, 7 bin 600 proje gerçekleştirdi. 

• 2002'de 2.6 milyar dolar olan yıllık yeni iş tutan, 2013'te ilk kez 30 milyar dolar aşarak 32.5 milyar dolara yükseldi. 

2023 hedefi yalnızca ekonomik verilerle ulaşılacak bir hedefle sınırlı kalmamalı, modern ve bilgi odaklı iş yapma metotlan, çevreye ve sosyal hayata olan duyarlılık, sürdürülebilirlik gibi evrensel hedefleri de içermeli. TMB olarak bu çerçevede üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırız. 


Şehriban Kıraç-Cumhuriyet


Geri Dön