20 / 04 / 2024

Türkiye Şehirleşme İncelemesi Raporu yayımlandı!

Türkiye Şehirleşme İncelemesi Raporu yayımlandı!

Dünya Bankası, Türkiye'nin ikinci kentsel gelişim atağına başladığını belirtti ve ekledi: "Anadolu'nun kaplanları büyük şehirlerden daha hızlı gelişiyor."



Dünya Bankası, Türkiye'nin ikinci kentsel gelişim atağına başladığını belirtti ve ekledi: "Anadolu'nun kaplanları büyük şehirlerden daha hızlı gelişiyor."

Dünya Bankası 'Türkiye Şehirleşme İncelemesi Raporu'nu yayımladı. Raporda Anadolu'ya vurgu yapılırken Türkiye için kritik bir "ikinci nesil" kentsel gündem oluştuğu saptandı. "Anadolu Kaplanları" olarak bilinen Türkiye'nin ikincil şehirlerinin analiz edildiği raporda, bu bölge ile ilgili olarak şu değerlendirmelere yer verildi: "2000-2010 arasında ülkenin ikincil şehirlerinde de kentsel büyümenin payı artmıştır. Söz konusu dönemde İstanbul,  İzmir  ve Ankara'daki kentsel nüfus payı azalırken, Bursa, Mersin, Kocaeli, Kayseri ve Gaziantep gibi Anadolu yarımadası geneline yayılan diğer şehirlere yeni göç edenlerin ve bunları istihdam eden şirketlerin payı artmıştır. Son 10 yıllık dönemde şirketlerin bulunduğu yerlerle ilgili veriler, ikincil şehirlerde şirket kurma eğiliminin ortaya çıktığını teyit etmektedir." 


SANAYİNİN PAYI YÜZDE 27'YE ÇIKTI 

Son 60 yıllık dönemde Türkiye'nin yapısal ve demografik olarak büyük ölçüde tarımsal bir ekonomiden küresel rekabetçi bir sanayi ekonomisine dönüştüğü belirtilen raporda 1960-2013 arasındaki en hızlı şehirleşme döneminde, Türkiye ekonomisinde sanayinin payının yüzde 17.6'dan 27'ye yükseldiğinin altı çizildi. Aynı dönemde ayrıca hizmet sektörünün payının ise çarpıcı bir şekilde yüzde 26.4'ten neredeyse 64'e yükseldiği vurgulandı. 


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIM ALIYOR

Büyükşehir belediyelerinin çevrelerindeki şirketleşmenin daha fazla olduğu tespit edilen raporda şu ifadelere yer verildi: "Nüfus esas alınarak karşılaştırılma yapıldığında büyükşehir belediye alanlarının iç bölgelerindeki şirketlerin ve istihdamın sayısı daha yüksek. Bu sınırların dışına doğru çıkıldıkça yaşayan nüfus başına düşen şirket sayısı düşüyor. Büyükşehir merkezinden 20-50 km uzaklıktakı bölgeler, aynı merkeze 50 km'ye kadar uzaklıkta olan ancak büyükşehir belediye sınırları içimde olmayan bölgelere göre iki kat fazla şirket barındırıyor."


Sabah


Geri Dön