23 / 04 / 2024

Türkiye Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı!

Türkiye Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı!

Batılı ülkelerin Afrika' da arazi kiralama yarışına Türkiye de katıldı. Türkiye tarihinde ilk defa devlet ve özel sektör işbirliğiyle Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı...



Batılı ülkelerin Afrika'da arazi kiralama yarışına Türkiye de katıldı. Türkiye tarihinde ilk defa devlet ve özel sektör işbirliğiyle Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı. Dün yapılan anlaşmayla ülkede bulunan 780 bin hektarlık arazi, Türk yatırımcılarına açıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, anlaşmayla 780 bin hektarlık alanın Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve özel sektöre açıldığını bildirdi. 


ÇİFTLİK KURULACAK 


İki yılı bulan girişimler sonucunda tamamlanan anlaşma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Sudan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Bader Eldin Mahmoud Abbas, Tarım ve Sulama Bakanı Ibrahim Mahmoud Hamid Maliye'nin katılımıyla imzalandı. Bakan Eker, iki ülkeye de fayda sağlayacak sürecin içinde üç tane de mutabakat zaptının bulunduğunu belirtti. 780 bin hektarlık tarım arazisi 99 yıllığına TİGEM ve Türk özel sektörüne açılacak. Türkiye Sudan'da TİGEM eliyle 12 bin 500 hektar arazi üzerinde pilot çiftlik kuracak. Tarım ve hayvancılık gibi eğitimler bu çiftlik üzerinden yürütülecek. Türk yatırımcıları oldukça verimli olan Sudan topraklarında yağlı tohumların da üretimini yapabilecek. Üretim ihracata yönelik olacak. Tarımın yanı sıra hayvancılık ve balıkçılıkta da işbirlikleri yapılacak. İki ülkenin merkez bankaları arasında gerçekleşecek anlaşmayla para politikalarının uygulanmasına yönelik adımlar atılacak. 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön