28 / 03 / 2024

Türkiye Varlık Fonu ilk etapta 25 milyar dolar getirecek!

Türkiye Varlık Fonu ilk etapta 25 milyar dolar getirecek!

Türkiye Varlık Fonu’nun yurtdışından kaynak temininde proje bazlı finansman yöntemini kullanması, ülke bazında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor.



Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla oluşturulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yurtdışından kaynak temininde proje bazlı finansman yöntemini kullanması, ülke bazında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor. Reuters’a bilgi veren AKP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, “TVF kanalı ile ilk etapta körfez ülkelerinden önemli bir kaynak Türkiye’ye gelecektir. Rusya ile de daha önce görüşülen proje kapsamında ortak işbirliği yapılabilir” dedi. Öte yandan konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise “Büyük projelerin finansmanı açısından bakıldığında ilk hedef Körfez ülkeleri olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri bu kapsamda çok önemliydi. Körfez ülkelerine gerçekleştirilen tüm ziyaretlerde TVF gündeme geldi ve hepsinden de pozitif geri dönüş alındı” dedi ve ekledi: “TVF’den Çanakkale ve Kanal İstanbul gibi birkaç büyük proje ile 20-25 milyar dolar kaynak girişi bekliyoruz. Yatırım yapılabilir ülke notunu yeniden almak genel olarak 4-6 yıl sürüyor. Bu sürede ortaya çıkabilecek maliyetin TVF tarafından en azından kısmen telafisi öngörülüyor.”


Türkiye’nin 10-15 yıla ulaşan uzun vadeli fon sağlamak istediği Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul gibi projelerin genel olarak inşaat bazlı olması nedeniyle faiz içermeyen İslami finansman yöntemine de uygun olması Körfez ülkelerini TVF’de bir adım öne çıkarabilmesinde önemli bir etken.  


Vatan 



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yurtdışında kaynak temininde Körfez ülkelerinin ve Rusya'nın öne çıkması bekleniyor. İlk etapta yurtdışından 20-25 milyar dolara ulaşan bir kaynak sağlaması hedefleniyor.


Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla oluşturulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yurtdışından kaynak temininde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor.


Reuters’a bilgi veren TVF hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, fonun ilk etapta yurtdışından 20-25 milyar dolara ulaşan bir kaynak sağlaması öngörülürken finansmanda hangi ülkelerin ön plana çıkacağının anahtarı ise Erdoğan’ın son dönemde gerçekleştirdiği yurtdışı ziyaretlerde yatıyor. Bir kaynak, “Körfez ülkelerine yapılan tüm ziyaretlerde TVF gündeme geldi ve hepsinden de pozitif geri dönüş alındı” bilgisini verdi.


Gündeme geldi


Erdoğan şubatta Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn’i ziyaret ederken geçen hafta sonu ise Rusya’ya günübirlik bir ziyarette bulundu.


AKP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, “TVF kanalı ile ilk etapta Körfez ülkelerinden önemli bir kaynak Türkiye’ye gelecektir. İlk etapta Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul için önemli bir kaynağın sağlanması mümkün. Rusya ile de daha önce görüşülen proje kapsamında işbirliği yapılabilir” dedi. Körfez ülkeleri daha çok İslami finansmanın da temelini oluşturan faiz içermeyen finansman yöntemlerini tercih ediyor.



Cumhuriyet


Geri Dön