26 / 04 / 2024

Türkiye ve Japonya inşaatta da işbirliği yapacak!

Türkiye ve Japonya inşaatta da işbirliği yapacak!

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı), Türkiye ve Japonya arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. (BTMU) ile bir mutabakat zaptı imzaladı



Başbakanlık Yatırım Ajansından yapılan yazılı açıklamaya göre, "Japonyadan Türkiyeye Gelen Doğrudan Dış Yatırımların Desteklenmesi" başlıklı zapta ilişkin imza töreni, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ve BTMU Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Üst Yöneticisi (CEO) Takashi Morimuranın katılımıyla İstanbulda gerçekleşti.
        
Mutabakat zaptı ile Başbakanlık Yatırım Ajansının Japon şirketlerin Türkiyeye yapacağı yatırımlara destek vereceğine yönelik karşılıklı niyet ve vizyonlar imza altına alınmış oldu. Türkiyeye doğrudan dış yatırımların teşvik edilmesi ve mevcut yatırımların desteklenmesi görevini üstlenen Başbakanlık Yatırım Ajansı, 2008 yılından bu yana Tokyodaki temsilcisi aracılığıyla Türkiyeye doğrudan yatırım yapan, Türk şirketlerle ortak girişimler gerçekleştiren Japon şirketlerini destekliyor.
        
"YENİ FIRSATLAR YARATACAK"

İmza töreni sonrasında açıklama yapan Morimura, G-20 üyesi olan Türkiyenin gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir güç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
        
"Türkiye gayrisafi yurt içi hasıla bakımından dünyada 17. sırada yer almaktadır. Güçlü iç pazarı ve sürekli artan nüfusuyla Türkiye, kaliteli iş gücü sayesinde çevre ülkeler için de çok önemli bir üretim ve dağıtım merkezi konumundadır. BTMU olarak, 1986 yılından bu yana Türkiyedeki irtibat büroları aracılığıyla Japon şirketlere destek veriyoruz. Bugün 60tan fazla Japon şirketi Türkiyede aktif olarak yer alıyor. Bu anlaşmanın Türk ve Japon iş, finans dünyası arasındaki bağın güçlendirilmesi için yeni fırsatlar yaratacağına
inanıyoruz."
        
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Aycı da Türkiye ve Japonya ile ilgili dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonyanın, aynı zamanda dünyada en çok yatırım yapan ülkelerin de başında geldiğini ifade etti. Japonya ile Türkiyenin siyasette sahip olduğu dostluğu, ekonomik işbirliği ile pekiştirerek, bu mutabakat zaptı ile Japonyanın yüksek katma değerli yatırımlarında Türkiyenin aldığı payı artırmayı hedeflediklerini belirten Aycı, böylesine güçlü iki ülkenin birbirine daha çok yatırım yapması gerektiğini bildirdi. Aycı, uluslararası şirketlerin Türkiyede kurdukları bölgesel yönetim merkezlerine dikkati çekerek, bu merkezlerin sayılarının ülkenin artan gelir seviyesi ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Avrupanın ortasındaki stratejik konumu nedeniyle arttığını kaydetti.
        
Türkiye ve Japonyanın daha çok otomotiv, inşaat, finans, enerji, ulaştırma ve ileri teknoloji gibi alanlarda işbirliği olanaklarını geliştirirken, Türk ve Japon ekonomileri ve yatırım ortamları, iki ülke arasındaki ileriye yönelik işbirliği fırsatları ve yürütülen projeler açısından umut verici olduğunu ifade eden Aycı, 2013 yılının Ekim ayında bitirilmesi planlanan  Marmaray  Projesinin bu projelerin en bilinen örneklerinden olduğunu belirtti.
        
Toplantı sonrasında Japonyada yaşanan deprem ve tsunami felaketine ilişkin üzüntülerini paylaşan Aycı, "Büyük depremler yaşamış bir ülke olarak Japon halkının acısını paylaşıyor, sizlerin şahsında bütün Japon halkına baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadesini kullandı.
AA


Geri Dön